Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΣΔΕ Καρδίτσας διοργάνωσε παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών του Θωμά Χάρμπα

Την Τετάρτη 23/11/2016 το ΣΔΕ Καρδίτσας διοργάνωσε παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών του Θωμά Χάρμπα, στο παράρτημα Σοφάδων που στεγάζεται στο 1ο ΕΠΑΛ Σοφάδων. Οι εκπαιδευόμενοι και οι καθηγητές της Καρδίτσας έσμιξαν ακόμη μια φορά στο παράρτημα Σοφάδων για να απολαύσουν και να προβληματιστούν από την εξαιρετική παράσταση Καραγκιόζη. Η Καρδίτσα έχει γεννήσει έναν από τους μεγαλύτερους Καραγκιοζοπαίχτες της εποχής μας, τον Θωμά (Μάκη για τους φίλους του) Χάρμπα, με πανελλαδική αναγνώριση και διακρίσεις. Ο Θωμάς Χάρμπας με το αστείρευτο ταλέντο και μεράκι, πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου μας, όπως ανταποκρίνεται όπου τον καλέσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, κλπ μέχρι και την Ινδία!), ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα παιδιά της χώρας μας και της ομογένειας.
"Πόσες φορές δεν παίξαμε με τη σκιά μας, που μια μεγαλώνει και μια μικραίνει! Πόσες φορές δεν την κυνηγήσαμε, δεν τρέξαμε να την ξεπεράσουμε, δεν κοντοσταθήκαμε να μην την πατήσουμε, δεν κρυφτήκαμε από το φως, για να σταματήσει να μας παρακολουθεί!… Ποιος τη γεννάει τη σκιά μας; Το φως. Όταν έχουμε φως, έχουμε και σκιά. Το φως είναι η πηγή της δημιουργίας, της ύπαρξής μας. Πρώτα ο ήλιος, και μετά η φωτιά. Σήμερα στο παιχνίδι με τη σκιά, βοηθάνε και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες. Τόσο παλιά είναι η ύπαρξη της σκιάς. Μαζί με την γέννηση του ήλιου. Το Θέατρο Σκιών είναι μια τέχνη με πλούσιο παρελθόν στη χώρα μας. Αποτέλεσε την τέχνη εκείνη όπου ο Καραγκιοζοπαίχτης με την μεγαλύτερη ίσως αμεσότητα παρουσίαζε και σχολίαζε γεγονότα και καταστάσεις της εποχής του. Ένας Αριστοφανικός τύπος, έξυπνος ως και πανούργος, φοβητσιάρης αλλά και ήρωας όταν το καλούσε η περίσταση, γεμάτος ζωή και δράση, αποκάλυπτε τα στραβά και τα ανάποδα, χάριζε γέλιο στους μικρούς και μεγάλους και είχε λόγο βαθιά πολιτικό…" (απόσπασμα από αφιέρωμα στα ΜΜΕ).
Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί στόχοι αυτής της μοναδικής αμεσότητας παράστασης, εξυπηρετήθηκαν απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Έδωσε τροφή για σκέψη, προβληματισμό, με πηγαίο λόγο βαθιά πολιτικό και κοινωνικό, καθώς η χώρα μας βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στη μέγγενη της κρίσης. Έδωσε όμως και μήνυμα ελπίδας για την Ελλάδα και του Έλληνες που ιστορικά ξεπερνούν τις δυσκολίες και τις καταστροφές όταν είναι ενωμένοι.
Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση της τεχνικής του θεάτρου σκιών (φιγούρες, κατασκευή, φωνή) και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών μας, με αξιοσημείωτο τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε καθώς ο σκοπός των ΣΔΕ είναι η βιωματική μάθηση, η ενεργός συμμετοχή και καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στους μαθητές μας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό Μάκη Χάρμπα για την εμπειρία που μας χάρισε!