Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

25 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας με όλους εκείνους που την 25η Νοέμβρη, αλλά και όλες τις ημέρες του χρόνου, απαιτούν να σταματήσει η βία κατά των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών- ένα παγκόσμιο και παμπάλαιο φαινόμενο - αποτέλεσμα του κυρίαρχου πατριαρχικού και καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο δεν μειώνεται με την λεγόμενη “εξέλιξη” των κοινωνιών, αλλά βλέπουμε  μια τραγική όξυνσή της τα τελευταία χρόνια. Γιατί η κατάσταση για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία στον κόσμο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.  Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι μία γυναίκα στις τρεις έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, καθώς και ότι το 7% των γυναικών θα υπάρξουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης που διαπράττεται από κάποιον άλλον εκτός του συντρόφου της. Φέτος η συγκεκριμένη ημέρα  παίρνει μια επιπλέον διάσταση, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για τις μαρτυρίες σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών προσφύγων που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η έμφυλη βία αφορά και πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση. Ασκείται μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι,  αλλά και στο δημόσιο χώρο και την κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν  τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης, σεξουαλικής βίας και παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις συνέπειες του πολέμου στις χώρες τους και να εξασφαλίσουν μια ασφαλή και καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Η πρόληψη και η εξάλειψη της βίας δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών και των φεμινιστικών κινημάτων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.
Η σημερινή κυβέρνηση  έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει  Ενιαίο Νόμο για τη βία κατά των γυναικών που θα καλύπτει τη βία στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία και ότι θα διασφαλίσει  πόρους  για τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών (Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων φιλοξενίας) . Επίσης, ότι θα  κυρώσει  τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), θα βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο και θα εφαρμόσει αποτελεσματικότερες  πολιτικές για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας γυναικών και ανηλίκων (trafficking) για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση.  Τέλος, θα ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ουσιαστική ισότητα.
Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε μορφής έμφυλη βία, είναι αγώνας για την οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία και το δικαίωμα του κάθε ατόμου να αποφασίζει για την αυτοδιάθεσή του. Αγώνας αλληλέγγυος προς όλες τις γυναίκες του κόσμου, που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος και ανυποχώρητος, ώστε να αλλάξουμε αυτό το σύστημα που αναπαράγει και επιδεινώνει όλες τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ