Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017.

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού Συμβουλίου  ένας ακόμα προϋπολογισμός της περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και έκανε παρέμβαση  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε σε «συναίνεση» ενώ  εντύπωση προκάλεσε  η απουσία από τη συνεδρίαση και των τριών περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ευθυγραμμίζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αυστηρά προσαρμοσμένος  στο  Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο  δημοσιονομικής στρατηγικής,  στις κατευθύνσεις , τους στόχους  και τις επιδιώξεις της μόνιμης Ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης και  των  μνημονιακών συμβάσεων που ξεδιπλώθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης στην χώρα.
Είναι ένας προϋπολογισμός «διαχείρισης» –όπως χαρακτηρίστηκε από τον εισηγητή  περιφερειάρχη κ Αγοραστό και απόλυτα συμβατός με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Βαθιά  αντιλαϊκός και προσαρμοσμένος  στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στη στρατηγική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για την έξοδό τους απ’ την κρίση. Αποτελεί το έδαφος για  ένταση της ανταποδοτικότητας , των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών, για την διεύρυνση των αντιδραστικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις , το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, του μεροκάματου. Οι παραπάνω κατευθύνσεις επιχειρούν να διαχειριστούν τα κραυγαλέα αδιέξοδα στην Περιφέρεια σε υπηρεσίες και προσωπικό, για την προστασία της βιωσιμότητας μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων. Ένα τέτοιο αδιέξοδο επιχειρεί να καλύψει και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη που καλεί  επίσημα το Στρατό να καλύψει ανάγκες σε προσωπικό και μηχανήματα, ανάγκες πολιτικής προστασίας και άλλες, σε αντιδιαστολή με την ευθύνη της Περιφέρειας να «γυρίσει ανάποδα» τα Υπουργεία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και πιστώσεις για αγορά νέων και σύγχρονων μηχανημάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά πως η  οικονομική ασφυξία για τους φορείς της  τοπικής διοίκησης θα συνεχίσει και θα ενταθεί για το 2017.
Είναι σαφές πως η τοπική διοίκηση  σαν αναπόσπαστο  μέρος  του αστικού κράτους και των στρατηγικών επιδιώξεων του  σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο , δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του.  Η αποκεντρωμένη  λειτουργία της Τ.Δ  δεν είναι παρά η  αναγκαία προϋπόθεση για την συγκέντρωση κεφαλαίων και την στήριξη  της καπιταλιστικής ανάπτυξης.  Αυτή η στρατηγική στο χώρο της Τ.Δ εδραιώνεται βίαια με το ιδεολογικό προκάλυμμα από όλες τις αστικές δυνάμεις περί « οικονομικής  αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας»  της Τοπικής διοίκησης. Με την πολιτική τους, στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα, ανοίγουν το δρόμο για κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, την ιδιωτικοποίηση των νερών, των λιμανιών, των αεροδρομίων
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται μακριά από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος της περιοχής  και απ’ τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας. Παρά τις συνεχείς περικοπές δαπανών δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιλαϊκή πολιτική και πλαίσιο διεκδίκησης από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης.
Ιδιαίτερα επεσήμαναν πως σε μια περιοχή που οι πληγές από τα αλλεπάλληλα πλημυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπειες για τις υποδομές και τις καλλιέργειες της Θεσσαλίας ,είναι ανεπαρκής ο συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την αντισεισμική θωράκιση  των κτιρίων, δεδομένου πως  η Θεσσαλία είναι σεισμογενής περιοχή με ιδιαίτερα νωπές μνήμες από ισχυρούς σεισμούς του σχετικά κοντινού παρελθόντος (Σοφάδων, Αγχιάλου, Αλμυρού Σποράδων κλπ).
Για τους άνεργους, τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, τους αγρότες που ξεκληρίζονται, τους αυτοαπασχολούμενους που βάζουν λουκέτα και βρίσκονται στο έλεος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας δεν διαθέτει πόρους, αντίθετα μέσω του ΕΣΠΑ, του καινούριου ΣΕΣ και των άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, απλόχερα θα χρηματοδοτήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Θεσσαλίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό, και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας οικονομικού έτους 2017.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
ΑΣΤΕΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΜΑΣ