Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Τι μπορεί να σημαίνει το αίσθημα κόμπου (κόμβου) στο λαιμό;

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr


Ο «κόμπος» στο λαιμό είναι μια αίσθηση λίγο-πολύ γνώριμη στους περισσότερους από εμάς. Συνήθως εντοπίζεται στη βάση του λαιμού, στη μέση γραμμή κι επιδεινώνεται με το stress. Πρόκειται για αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς φαίνεται ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού το έχει αισθανθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Απαιτείται πλήρης έλεγχος γιατί μπορεί να είναι σύμπτωμα τόσο σχετικά αθώων καταστάσεων (stress, αναιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) αλλά και πιο σοβαρών καταστάσεων όπως μεγάλες βρογχοκήλες, όγκοι του φάρυγγα και του οισοφάγου. Πάντως οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα κόμπου στο λαιμό εκτός και αν πρόκειται περί πολύ μεγάλων όζων οι οποίοι και πάλι μόνο αίσθημα πίεσης μπορούν να προκαλέσουν και όχι αίσθημα κόμπου.
Τα συμπτώματα δεν περιλαμβάνουν πόνο και είναι πιο έντονα κατά την «ξηρή κατάποση» συγκριτικά με την κατάποση υγρών ή στερεών που συνήθως ανακουφίζει τον ασθενή. Στο 70% περίπου των ασθενών τα συμπτώματα είναι διαλείποντα και σαφώς εντονότερα μεταξύ των γευμάτων.
Το λειτουργικό αίσθημα ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό αποδεικνύεται αφού αποκλειστούν άλλα αίτια. ......................