Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΔΗΓΗΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ 1Ο ΛΥΚΕΙΟ

Με μεγαλύτερη από κάθε χρονιά συμμετοχή φίλων, οπαδών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε το 42ο φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καρδίτσα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στις εξόριστες του Τρίκερι, Πολιτική ομιλία από τον Ελισαίο Βαγενά,, Ρεμπέτικο Λαϊκό Γλέντι.
 Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν,  με την μουσικοθεατρική παράσταση.  Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από την κομματική οργάνωση της Θεσσαλίας, με την συμμετοχή των θεατρικών ομάδων Λάρισας και Βόλου της ΚΝΕ, βασισμένο στις αληθινές ιστορίες των κρατουμένων γυναικών όπως καταγράφηκαν σε ημερολόγια που βρέθηκαν πολλά χρόνια μετά.
Η παράσταση αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή για το φεστιβάλ τόσο για τους μεγαλύτερους που παρευρίσκονταν και  βίωσαν όλα αυτά όσο και για  τα νέα παιδιά που έμαθαν μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτών των γυναικών για τα «πέτρινα» εκείνα χρόνια.
Στη συνέχεια ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, στην ομιλία του  μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Νέοι και νέες, Εργαζόμενοι της Καρδίτσας,Κνίτες και Κνίτισες,  Φίλοι και φίλες, Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες
Η συλλογική, οργανωμένη πάλη είναι επιτακτικά αναγκαία και η αξία της γίνεται μεγαλύτερη σήμερα, στις συνθήκες των δυσκολιών που προκαλούν οι βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής κατά των ανθρώπων του μόχθου.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι του κόμματος, οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι αντλούν δυνάμεις από την πολύχρονη ιστορική, ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ για τα συμφέροντα της εργατιάς, του λαού μας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό που είναι η μοναδική λύση που μπορεί να απαλλάξει τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους από τα βάσανα και να ικανοποιήσει τις ανάγκες στη μόρφωση, στη δουλειά, για μια ανθρώπινη ζωή.
Επιτρέψτε μου, κι από αυτό το βήμα να σταθώ και να  υπογραμμίσω το γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί ένα εγκληματικό σχέδιο φυσικής εξόντωσης της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, καταρτισμένο μέσα από την ΚΑΠ της ΕΕ. Το υλοποιεί μάλιστα με μεθοδικότητα, αδίστακτα και χωρίς ντροπή, πιάνοντας το «νήμα» απ’ εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εδώ αποσκοπεί κι η αύξηση της φοροληστείας των αγροτών, ο ενισχυσμένος ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα αγροτικά μέσα και εφόδια,  άλλα επιμέρους «αγροτικά χαράτσια», όπως το τέλος στο νερό, η ραγδαία αύξηση των εισφορών για την Ασφάλιση, κι αυτό όταν ήδη το 50% των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ, η περικοπή κατά 60% της σύνταξης όσων αγροτών εξακολουθούν να απασχολούνται, οι περικοπές στις επιδοτήσεις. Κοντά σ’ αυτά η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη καταβολή αποζημιώσεων   για ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες,  και το κυριότερο η άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ικανοποιήσει τα στοιχειώδη δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.
Όλα αυτά, όμως, που τα τραβάει η αγροτιά, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, ή στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, κι είναι αυτά που σπρώχνουν στο  ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες φτωχούς και μεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους.
Το σχέδιό τους είναι να μαζέψουν την αγροτική παραγωγή σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια ιδιωτών, αυτοί να παίρνουν εξολοκλήρου τις όποιες αγροτικές επιδοτήσεις. Εδώ, άλλωστε αποσκοπεί κι ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη».
Κοιτάξτε, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως την ώρα που η κυβέρνηση εξοντώνει τους φτωχούς αγρότες, την ώρα που παίρνει το ένα μετά το άλλο τα μέτρα συρρίκνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ίδια ώρα εξακολουθεί να δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο προκλητικές χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, και μάλιστα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και νέα προνόμια με τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο και άλλες ρυθμίσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ, στον αντίποδα όλων των άλλων κομμάτων που υποκλίνονται στην ΕΕ, στην ΚΑΠ, στον καπιταλισμό, από την πρώτη στιγμή, στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Ο αγώνας αυτός, για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συγκρουστεί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και σε συμμαχία με την εργατική τάξη να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς τόνισε:
«Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει στο βαθμό που εργατικές, λαϊκές δυνάμεις συνειδητοποιούν την κοινωνική τους θέση και αξιοποιούν την πείρα τους για να εναντιωθούν στα συμφέροντα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που τα υπηρετούν.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά πιστεύουμε στην δύναμη του λαού μας.
Ας μην ξεχνάμε πως ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα σήμερα ισχυρός, μα δεν είναι παντοδύναμος. Οι λαοί είναι δυνατοί, όταν αγωνίζονται με σωστή στρατηγική. Ατενίζουμε με αισιοδοξία τον 21° αιώνα, γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση, υπάρχει διέξοδος κι αυτή βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος για το λαό, ικανή να αξιοποιήσει και αναπτύξει παραπέρα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις θέσεις μας, στο Πρόγραμμά μας, την οργάνωσή μας.
Εξοπλίζουμε με δύναμη την εργατική τάξη, το λαό μας, το κίνημά τους.
Έχουμε ελπίδα στη νεολαία μας, στα νιάτα της ΚΝΕ, στο μέλλον.
Κοιτάμε μπροστά μελετώντας, αφομοιώνοντας την πείρα του χτες.
Προχωράμε θαρρετά, σταθερά, δυναμικά
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι με τους: Ναπολέων Μουλιάκο– μπουζούκι, Ειρήνη Γιαννούλα – τραγούδι-Σωτήρη Μαρκούτη – κιθάρα, τραγούδι.
Στο χώρο λειτούργησαν:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ με όλες τις νέες εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ με θέμα «Παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια»
ΤΑΒΕΡΝΑ