Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κούρεμα Ταμείων; Ναι, αλλά στα σεμινάρια περνάμε ωραία

 Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η χώρα – με τα κουρέματα, τις διαπραγματεύσεις με κάθε καρυδιάς καρύδι από όπου η χώρα έχει δανειστεί μοιράζοντας δεξιά-αριστερά ομόλογα και τις δήθεν απειλές εκ μέρους του υπουργού των Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει άλλη προσφορά, διότι «αυτή ήταν η καλύτερη» - ξεκίνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 11 Μαρτίου του 2011.

Τότε ήταν που το φοβερό και τρομερό δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, αφού είχαν φροντίσει επί ενάμιση χρόνο να δυσφημήσουν τη χώρα (μας και όχι… τους) στα πέρατα της οικουμένης, αποδέχθηκαν χωρίς να κάνουν κιχ να την μετατρέψουν και σε πειραματόζωο.

Έτσι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα επί του πλανήτου (χωρίς, βέβαια, να είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία με χρέη και ελλείμματα) όπου αποφασίστηκε να μπει στο εργαστήριο και να εφαρμοστεί στο πετσί της για πρώτη φορά στην Ιστορία η διαδικασία της συμμετοχής ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους.

Φθάσαμε έτσι, έναν χρόνο μετά τις (επίσης «ιστορικές») αποφάσεις της 11ης Μαρτίου να αγωνιούμε μήπως οι Ιάπωνες, οι Ισπανοί, αλλά και Έλληνες όπως προέκυψε, δεν δεχθούν να δουν τα χρήματά τους να περικόπτονται.

Και σα να μην έφθαναν οι αποφάσεις που έλαβε επί του θέματος, πρώτα το διευθυντήριο του Eurogroup και μετά η «ανωτάτη αρχή» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 21 Ιουλίου, ήλθαν και αυτές της 26ης Οκτωβρίου, που επέβαλαν ένα δραματικό «κούρεμα» για να μας αποτελειώσουν.

Για όλα αυτά έχουν δηλώσει ευτυχείς (και μετά χειροκροτημάτων) οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος.

Τώρα πληροφορούμεθα και επισήμως αυτό που όλοι γνωρίζαμε και οι ανωτέρω κύριοι απέκλειαν με διάφορες πομπώδεις δηλώσεις τους.

Έτσι, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά Ταμεία θα απομειωθούν κατά 53%!

Όσο δηλαδή προβλέπεται να είναι το κούρεμα από τη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Τη Δευτέρα, με το θέμα ασχολήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη, όπως μας είπαν, διάφοροι εμπλεκόμενοι που συσκέφθηκαν (λέμε τώρα) υπό τον κ. Βενιζέλο.

Δηλαδή, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης και οι διοικητές των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πληροφορηθήκαμε έτσι πως τα αξίας 21 δις ευρώ ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού τα αγγίξει το μαγικό ραβδί του PSI, που κραδαίνουν οι φωστήρες στα χέρια τους, θα πέσουν στα 11 δις ευρώ.

Θαύμα! Θαύμα!

Ως γνωστόν, ομόλογα αξίας 7 δις ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δις ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Θαύμα! Θαύμα!

Και πώς θα αναπληρωθούν αυτά τα χρήματα; Μα – μας είπαν - έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι, δηλαδή!

Φυσικά, όλα αυτά τα ακούμε τώρα, αρχές Μαρτίου του 2012.

Διότι στις 28 Οκτωβρίου του 2011 – φαντάζομαι πως όλοι θυμούνται τι συνέβη εκείνη την ημέρα και πώς… πανηγύρισε ο λαός τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου – ο κ. Βενιζέλος είχε αισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει σε… «δημοσιεύματα και σχόλια σχετικά με την επίπτωση των αποφάσεων (της 26ης Οκτωβρίου) στα ασφαλιστικά Ταμεία»!

Μας διαβεβαίωσε, λοιπόν, με ανακοίνωσή του πως «οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγουν το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους»!

Και μας (ξανα)μάλωσε λέγοντας πως «με το ύψος των συντάξεων και τη δυνατότητα καταβολής τους παίζουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα το 2009 και τις σωστικές (sic) ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να υπάρχουν ταμεία και συντάξεις».

Και πως γίνεται «συστηματική προσπάθεια να αποκρυβεί από την κοινή γνώμη το μέγεθος της σημασίας που έχει η μείωση κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους, εφόσον εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου».

Δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Είπε και το άλλο:

«Αυτό, επιχειρείται να γίνει με τη συνεχή ανακύκλωση του ζητήματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, παρότι για το θέμα αυτό η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή μου ήδη από την περασμένη Τρίτη, πριν δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής».

Άφησε, βέβαια, μια χαραμάδα, ώστε να μπορεί να μας πει σήμερα πως αυτός είχε εξηγήσει εκτενώς πώς έχει το θέμα.

Είπε πως σε κάθε περίπτωση «ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής».

Άρα, το PSI θα παραμείνει PSI και θα περιμένουμε να εφαρμοστεί κάποια «ασφαλιστική πολιτική», καθώς «αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους».

Διότι, «η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες».

Και κατέληγε, λοιπόν, σ’ εκείνη την ανακοίνωση ο κ. Βενιζέλος:

«Ας σταματήσουν, λοιπόν, ορισμένοι να κρύβουν πίσω από την δήθεν αγωνία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία είτε το γεγονός ότι θίγονται ιδιωτικά συμφέροντα από τη μείωση του δημοσίου χρέους που γίνεται προς όφελος του ελληνικού λαού και του Έθνους, είτε το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική μικροψυχία δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το μέλλον του τόπου, άρα και για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως και για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και κυρίως για τα παιδιά μας»!

Τώρα, τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων κουρεύονται κανονικά χωρίς να έχει συμβεί τίποτε από όσα ο κ. Βενιζέλος αποκαλούσε «ασφαλιστική πολιτική».

Πήγε περίπατο και η δέσμευση Βενιζέλου, την οποία διατύπωσε ήδη από τις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου 2011, όταν έσπευσε να δηλώσει πως «οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων».

Διότι, «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».

Ήξεραν, αλλά προπαγάνδιζαν

Άρα, το ήξεραν μια χαρά πως δεν επρόκειτο να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» και άρχισαν να τσαμπουνάνε διάφορα περί «ασφαλιστικής πολιτικής» - την οποία δεν διαθέτουν, όπως δεν διαθέτουν και κανενός είδους πολιτική.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, είχε διαβεβαιώσει και αυτός πως δεν θα αφεθεί κανένα ασφαλιστικό Ταμείο να κινδυνεύσει όσον αφορά στις συντάξεις, σε περίπτωση μη εξαίρεσης των Ταμείων από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Φρόντισε να αναφέρει ότι… δεν είναι σαφές αν θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση.

Ώστε, δεν… ήταν σαφές! Είχαν δεχθεί κάτι που «δεν ήταν σαφές»!

Έναν μήνα αργότερα, τέλη Νοεμβρίου του 2011, ο κ. Κουτρουμάνης, απαντώντας στη Βουλή στον βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, δήλωνε πως και τα ασφαλιστικά ταμεία θα λάβουν μέρος στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων βάσει των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. (Άρα ήξεραν και επομένως δεν υπήρχε καμιά «ασάφεια»).

«Μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησής της στα ασφαλιστικά ταμεία», απάντησε ο κ. Κουτρουμάνης, παραδεχόμενος παράλληλα πως μετά τον Μάρτιο του 2010, τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώθηκαν να αγοράσουν επιπρόσθετα ελληνικά ομόλογα. (Για την ακρίβεια δεν το παραδέχθηκε, το… παραδέχθηκαν οι αριθμοί)!

Είδατε τι ωραία περνάμε στα σεμινάρια;

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω πως στις 14 Ιανουαρίου 2012, ο κ. Κουτρουμάνης κλείνοντας τις εργασίες σεμιναρίου, σχετικά με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, δήλωσε:

«Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων. Η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων».

«Γι' αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, «αναζητούμε εναλλακτικές πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων για να αυξηθούν τα έσοδα, και να διασφαλίσουμε τις συντάξεις».

Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές απώλειες πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της ύφεσης, η οποία έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%, της ανεργίας που βρίσκεται στο 18% και της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Είδατε τι ωραία περνάμε στα σεμινάρια; Τα λέμε και ξεθυμαίνουμε. Μετά και οι συντάξεις μπορούν να περικοπούν και τα ομόλογα των Ταμείων μπορούν να κουρευτούν.

Η προειδοποίηση Σάλλα

Μήπως θυμάται κανείς τι είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας στις 14 Οκτωβρίου 2012, όταν πια είχε καταστεί σαφές ότι μας έσερναν στην… κουρά της 26ης Οκτωβρίου;

Μεταξύ άλλων, είχε προειδοποιήσει για τα ακόλουθα:

«Με βάση τις συμμετοχές που εκτιμάται ότι δηλώθηκαν για το εθελοντικό PSI της 21ης Ιουλίου, εάν δεχτούμε ότι αντί για το 21% «κούρεμα» που προέβλεπε η απόφαση αυτή, τώρα το εθελοντικό «κούρεμα» θα φθάσει στο 50%, τότε οδηγούμαστε σε μία επιπλέον μείωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους ουσιαστικά κατά  20 έως 25 δις ευρώ περίπου, σε παρούσες αξίες, και όχι κατά 180 δις ευρώ, που πολλοί, είτε από αφέλεια είτε από ελλιπή ενημέρωση, πιστεύουν. Το όφελος δηλαδή θα ήταν περίπου 20 - 25 δις ευρώ, το οποίο, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη και πάλι να το ξαναδανειστεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δισεκ. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δις ευρώ!  Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI, εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου € 60 δις ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόικα, ύψους € 65 δις, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δις, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δις, Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δις, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI  του Ιουλίου».

Ο κ. Σάλλας επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή για την συγκεκριμένη περίοδο λήξης Ομολόγων στο PSI του Ιουλίου, ήταν σχεδόν πάνω από  50% Ελληνικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρίες και Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία.

«Δηλαδή», είπε, «όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης «κουρέματος».

Έτσι, υπογράμμισε, θα έχουμε το φαινόμενο, το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται να διαγράψουν  τα Ελληνικά Ιδρύματα, χρέος που θα τα οδηγήσει σε μείωση των αποθεματικών ή της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για να δανειστεί στη συνέχεια και πάλι το Κράτος από Διεθνείς Οργανισμούς, με ό,τι αυτό σημαίνει πολιτικά και οικονομικά, για να επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να καλύψει τα Ταμεία.

Υ.Γ1. Προχθές έγινε γνωστό ότι οι ενώσεις όλων των προμηθευτών υγειονομικών υλικών, διέκοψαν ως τις 12 Μαρτίου την παράδοση υλικών σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ζητώντας να εξαιρεθούν τα ομόλογά τους από τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης. «Σε διαφορετική περίπτωση», αναφέρουν, «εξουσιοδοτούνται τα ΔΣ των Συλλόγων να κηρύξουν την συνέχιση των αναστολών και να προβούν στις απαραίτητες συλλογικές δράσεις μέχρι επίλυσης του προβλήματος».

Ως γνωστόν, τα ελληνικά ομόλογα είχαν εντελώς… εκπορνευτεί. Και επομένως και οι προμηθευτές έχουν λάβει ομόλογα στο πλαίσιο της αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2010.

Υ.Γ2. Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση δέχθηκε να ενταχθούν τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα, χωρίς να δηλώσει στους εταίρους πως αυτά (τα ελλείμματα των νοσοκομείων) θα εξαιρεθούν – τους αρέσει, δεν τους αρέσει – διότι τα χρέη δημιουργήθηκαν (και) από την περίθαλψη 2 εκ μεταναστών. Αλλά ποιος έχει το σθένος να απειλήσει τους δανειστές πως θα τους στείλει πεσκέσι όλους αυτούς να τους περιθάλπουν στα δικά τους νοσοκομεία;

Προφανώς όχι οι «μεγάλοι τιμονιέρηδες» και «μαέστροι της διαπραγμάτευσης»…

πηγη elzoni