Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μισθολόγιο: Δεν θα θιγεί το 90% των δημοσίων υπαλλήλων λέει το υπουργείο

Τον όρο «προσωπική διαφορά» στις μεταβατικές ρυθμίσεις για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν, έθεσε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών κ.κ. Βενιζέλου, Ρέππα, Ρόβλια. Η «προσωπική διαφορά» δεν θα έχει ισχύ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Η «προσωπική διαφορά» θα οδηγεί σε αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος που θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην του οικογενειακού, ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης. Στόχος είναι σε βάθος επταετίας, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων να αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών, ώστε στο τέλος της περιόδου το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμείνει ακέραιο. Δηλαδή, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων σε διάστημα επταετίας θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών.
Ουσιαστικά πρόκειται για το μοντέλο της συμφωνίας που η κυβέρνηση έκανε με τους εφοριακούς και θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.  Πρόκειται για σενάριο ήπιας προσαρμογής των μισθολογικών ανακατατάξεων που θα επιφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5, έκανε λόγο για μεταστροφή της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα του μισθολογίου και αναφερόμενος στο προωθούμενο πλαίσιο τόνισε πως πρόκειται για νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, διότι δεν θα δώσει αυξήσεις και σε βάθος χρόνου θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς, που δεν θα καλύπτουν ούτε τις τρέχουσες βασικές αποδοχές, ενώ θα επηρεάσει κυρίως του νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, αλλά και τους υφιστάμενους υπαλλήλους.
«Με τη σύνδεση του μισθού με τον βαθμό, την περικοπή των πρόσθετων επιδομάτων και την αξιολόγηση, η πλειονότητα των υπαλλήλων θα οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών» τόνισε, προσθέτοντας πως η περιβόητη «προσωπική διαφορά» θα εξαρτηθεί σε βάθος χρόνου από τις δημοσιονομικές ανάγκες και θα περικόπτεται κατά το δοκούν ανάλογα με τις επιταγές του Μνημονίου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό μετά τη σύσκεψη των υπουργών το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει:
 «Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί.

Το ανώτατο επίπεδο (plafond) της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα όμως αυτό, στην πράξη, δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα (90% περίπου) των υπηρετούντων υπαλλήλων».