Στο πλαίσιο του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/11/2010, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σοφάδων, η 2η Συνεδριακή Ημερίδα με θέμα: «Σοφαδίτης ποταμός – Παρόχθιες περιοχές. Οικολογική κατάσταση, διαχείριση και βιοποικιλότητα»
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας για την οικολογική παρακολούθηση του Σοφαδίτη ποταμού, μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.
Στην ημερίδα περιελάμβανε 2 συνεδρίες. Στην 1η συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:
- «Οικολογική ποιότητα και ανάλυση πιέσεων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Σοφαδίτη Ν. Καρδίτσας», από την κα Νικολοπούλου Παρασκευή, Γεωπόνος, σύμφωνα με την οποία διερευνήθηκε η κατάσταση του ποταμού Σοφαδίτη (τμήμα της λεκάνης του Πηνειού) μέσω βιολογικών, φυσικοχημικών και υδρομορφολογικών στοιχείων.
- «Οικολογική Μελέτη της Λεκάνης Απορροής του Ποταμού Σοφαδίτη (Ν. Καρδίτσας) σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα Νερά.» από τις κ.κ. Βούρκα Α., Θεοφανούδη Α., Κουγιουμτζίδου Κ., υπ. MSc του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, σύμφωνα με τις οποίες έγινε εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας σε 10 σταθμούς της λεκάνης απορροής του ποταμού Σοφαδίτη, λαμβάνοντας ως βιολογικό δείκτη τα βενθικά μακροασπόνδυλα.
Στη 2η συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:
- «Έρευνα φυτοποικιλότητας του έλους Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ν. Καρδίτσας» από την κα. Τσίτρα Ιωάννα, Τεχν. Αντιρρύπανσης-Δασοπόνο. Σκοπός της εργασίας ήταν να καταδειχθεί, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τη χλωριδική ποικιλότητα του Έλους Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ν. Καρδίτσας. Συγκεκριμένα αναλύθηκε και ποσοτικοποιήθηκε η χλωριδική ποικιλότητα των τριών κυρίαρχων τύπων βλάστησης (ποολίβαδο, καλαμιώνας, μικτός τύπος χερσαίας βλάστησης) με τη χρήση δεικτών.
- «ΟΔΗΓΙΑ 2007/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007 για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας», από τον Δρ. Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου, Καθ. Εφαρ. ΤΕΙ/Λ , ο οποίος παρουσίασε τις αρχές και τις διαδικασίες έναρξης και εφαρμογής της οδηγίας στα κράτη-μέλη καθώς και την εναρμόνιση της με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας.
- «Περιεχόμενο και αναμενόμενα αποτελέσματα της υποβληθείσας πρότασης (2010) στο πρόγραμμα LIFE+, για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας στον ποταμό Σοφαδίτη και στο Έλος Μεταμόρφωσης» από την κα. Βικτωρία Τοπούζη, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο,MSc. Η εισήγηση συνιστά ένα σχεδιασμό περιβαλλοντικών δράσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης πεδινής ζώνης του νομού, με έμφαση στα παρόχθια οικοσυστήματα του ποταμού Σοφαδίτη, ιδιαίτερα στο Δάσος Ανωγείου και της περιοχής του Έλους Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Κύριοι στόχοι του περιβαλλοντικού σχεδιασμού του προγράμματος αποτελούν: α) η αποκατάσταση και επιστημονική / τεχνική υποστήριξη δράσεων για την προστασία της τοπικής χλωρίδας, πανίδας και βιοτόπων, σε επιλεγμένες θέσεις και β) η ανάπτυξη του οικοτουρισμού και η περιβαλλοντικής εκπαίδευση με άξονα την ιδέα της διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας, εμπλέκοντας και τοπικούς παράγοντες.