Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

«Οι λέξεις ως σημεία»

Συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, και την Τρίτη 1 Αυγούστου και συγκεκριμένα στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» , η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».
Σε αυτή τη δράση οι λέξεις αποτέλεσαν σημεία για την έναρξη κάθε φορά μιας νέας ιστορίας, συγγραφείς της οποίας ήταν τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν.
Τα παιδιά επέλεξαν τυχαία τρεις λέξεις, ένα ουσιαστικό, ένα ρήμα και ένα επίθετο, που βρίσκονταν κρυμμένες στα παραθυράκια από τρεις χάρτινους πίνακες, καθώς και λέξεις λαχνούς που ήταν όχι μόνο λέξεις αλλά και φράσεις.
Στη συνέχεια το κάθε παιδί χρησιμοποιώντας τη φαντασία του μεταμορφώθηκε σε συγγραφέα πλέκοντας γύρω από τις λέξεις που επέλεξε μια ιστορία. Η κάθε ιστορία ξεχωριστή και μια μεγάλη απόδειξη ότι ανάμεσα στα παιδιά πιθανόν να βρίσκονται και μελλοντικοί συγγραφείς.
Τέλος, τα παιδιά περιέγραψαν την ιστορία τους και μέσα από εικόνες αποτυπώνοντάς τη στο χαρτί με διάφορα χρώματα. Ανέλαβαν κατά κάποιο τρόπο και το ρόλο του εικονογράφου. Τα παιδιά μέσα από τη συγκεκριμένη δράση ξέφυγαν για λίγο από το ρόλο του αναγνώστη και ανέλαβαν αυτόν του δημιουργού ενός βιβλίου. Χαρά και ενθουσιασμός, συναισθήματα που κυριάρχησαν καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης.   
Την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται στη Παιδική Βιβλιοθήκη «Λάκα Μαντζιάρα» με την ίδια δράση « Οι λέξεις ως σημεία».
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!