Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Σε εξέλιξη επέκταση και συντήρηση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή των Σοφάδων.


Β. Τσιάκος: Στηρίζουμε έμπρακτα τους αγρότες μας επεκτείνοντας το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο σε 15.000 περίπου στρέμματα.
Θ. Σκάρλος : Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα γιατί είναι η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης.

Ένα σημαντικό έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου στις περιοχές όπου λειτουργούν κλειστά δίκτυα εκτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σε συνεργασία με Δήμο Σοφάδων. Ειδικότερα έγινε προμήθεια σωλήνων άρδευσης διαφόρων διαμέτρων με στόχο να γίνει συντήρηση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου στα σημεία που έχει υποστεί φθορές εξαιτίας σπασιμάτων, φθορών, παγετού κ.α. Επίσης θα γίνουν επεκτάσεις του κλειστού αρδευτικού δικτύου που λειτουργεί στην περιοχή των Σοφάδων από τη λίμνη Σμοκόβου. Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια σωλήνων ανήλθε στο περίπου στο ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ και το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 8.148 μ. Ο διαγωνισμός έγινε με ευθύνη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περ. Ενότητας. Μέρος των σωλήνων ήδη έχουν διατεθεί στους χρήστες και σε αρκετά σημεία του αρδευτικού δικτύου έχει προχωρήσει η επέκταση. Για παράδειγμα στο Καππαδοκικό έχουν τοποθετηθεί περίπου 640 μέτρα αγωγών που θα αρδεύσουν πέραν των2000 στρεμμάτων ενώ η επέκταση συνεχίζεται. Επίσης στο Γραμματικό ήδη ο Δήμος Σοφάδων συντάσσει σχετική μελέτη για την τοποθέτηση μέχρι την προσεχή Άνοιξη πέραν των 1750μ. σωλήνων που θα αρδεύσουν περίπου 2500 στρέμματα. Επίσης επεκτάσεις προβλέπονται και στην περιοχή του Λεονταρίου. Συνολικά δε εκτιμάται ότι η έκταση καλλιεργήσιμης γης που θα καλυφθεί από τις επεκτάσεις θα πλησιάσει τα 15.000 στρέμματα. 
Στην περιοχή του Καππαδοκικού όπου εκτελούνται εργασίες βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης εμπορίου και επιχειρηματικότητας κ. Γ. Μάττας, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σοφάδων Σ. Εκίζογλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Καππαδοκικού και ο Δ/ντης Τεχνικών Έργων κ. Δ. Κουτρομάνος. Στη διάρκεια της επίσκεψης τους ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών και συζήτησαν το περαιτέρω σχέδιο ανάπτυξης του όλου εγχειρήματος. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σήμερα στο αγρόκτημα του Καππαδοκικού όπου εκτελούνται εργασίες για την επέκταση και υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου. Πρόκειται για μια εκτενή παρέμβαση που επιχειρεί η Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με το Δήμαρχο Σοφάδων με στόχο να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες. Όπως έχουμε τονίσει ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του έδωσε σαφείς κατευθύνσεις να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο αγροτικός τομέας, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος παραγωγικός τομέας για την περιοχή μας. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια και έτσι θα συνεχίσουμε. Το έργο που τώρα κατασκευάζεται θα βοηθήσει σημαντικά τους αγρότες μας μειώνοντας το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και συγχρόνως θα τους βοηθήσει σημαντικά στην απλοποίηση της καλλιέργειας . Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια, με στόχο και το τελευταίο ευρώ να επενδυθεί και να αποδώσει στην πραγματική οικονομία προς όφελος των συμπολιτών μας. 
Για το έργο ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλος δήλωσε: Η δημιουργία και ενίσχυση των υποδομών άρδευσης αποτελεί την πλέον βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση αναγκών των κατοίκων, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο πρωτογενής τομέας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο ενός Δήμου, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Ως Δήμος Σοφάδων είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους που καθημερινά προσπαθούν για την επιβίωσή τους, επιλέγοντας να μείνουν στον τόπο τους. 
Με μέθοδο, οργάνωση, με συγκεκριμένους και σταθερούς στόχους, επιμονή, αποφασιστικότητα και διεκδίκηση έχουμε καταφέρει να αντλήσουμε πόρους από κάθε χρηματοδοτική πηγή και μάλιστα πολύ περισσότερους από πολύ μεγαλύτερους Δήμους.
Στόχος μας και επιθυμία μας είναι ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να αποτελεί την «ατμομηχανή» της περιοχής μας. 
Γι΄ αυτό και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες, μέσα από συγκεκριμένα έργα όπως αυτό της υπογειοποίησης του δικτύου άρδευσης που θα λύσει πολλά προβλήματα και θα διευκολύνει την παραγωγική διαδικασία.