Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Κρύο (πάγο) ή ζεστό βάζουμε στον πόνο, από τραύματα, από πυρετό, από πέτρες νεφρών ή χολής, της περιόδου;


Σηκώνεστε πιασμένοι ή μετά από την άσκηση πονάτε. Η εύλογη απορία όλων είναι πάγος ή έμπλαστρο ή κάποια θερμοφόρα; Είναι συχνά δύσκολο για τους ασθενείς να καθορίσουν αν το ζεστό ή το κρύο είναι κατάλληλο για τον πόνο που έχουν. Παρόλο που το ζεστό προσφέρει άμεση ανακούφιση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του τραυματισμού. Επίσης μη σωστή χρήση πάγου μπορεί να παρατείνει τον χρόνο αποκατάστασης.
Το ζεστό και το κρύο επιδρούν ακριβώς αντίθετα πάνω στη ροή του αίματος. Αν, για παράδειγμα, τοποθετήσετε μία θερμοφόρα στην περιοχή της κοιλιάς, θα διευκολύνετε τη ροή του αίματος στο εν λόγω σημείο και θα ευνοήσετε τη χαλάρωση των μυών. Αν αντιθέτως χρησιμοποιήσετε μία παγοκύστη, τότε θα περιορίσετε την ποσότητα του αίματος στην περιοχή, αφού θα μικρύνει η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων.
Γι’ αυτό, σε γενικές γραμμές, το ζεστό ενδείκνυται όταν υπάρχουν πόνοι που οφείλονται σε συσπάσεις των μυών, ενώ το κρύο προβλέπεται για όλες τις διαταραχές που προέρχονται από κάποια φλεγμονή ή αιμορραγία, δηλαδή σε περιπτώσεις όπου το σημείο που νοσεί, παρουσιάζεται ζεστό, πρησμένο και κοκκινισμένο (μελανιασμένο, αν υπάρχει αιμάτωμα). .....................