Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Για το καλό του μήνα με την 5η Ανθολογία

Γιωτάκης Παναγιώτης

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ.!!

Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα την έκδοση της 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ των ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ δηλ. του παγκόσμιου εκείνου λογοτεχνικού συνδέσμου, που όχι μόνο πιστοποιεί και αποδεικνύει τις πνευματικές δυνατότητες των απανταχού Ελλήνων συγγραφέων αλλά ταυτοχρόνως μεταλαμπαδεύει στα πέρατα της οικουμένης τον αστείρευτο Ελληνικό Πολιτισμό και την άσβεστη δίψα των Ελλήνων της διασποράς για γνώση, για διάκριση πνευματική και πολιτισμική, για πίστη στις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της προόδου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στοχεύοντας πάντοτε στη σμίλευση χαρακτήρων που θα αντιπαλεύουν σθεναρά τη βαρβαρότητα και τη μετατροπή της ανθρώπινης ύπαρξης σε έναν άκριτο θεατή της ξέφρενης πορείας μιας ανεξέλεγκτης «τεχνολογικής επανάστασης», που τείνει να εξαφανίσει αυτό που αποκαλούμε ανθρωπιστικές σπουδές και επιστήμες, οι οποίες έδιναν πάντοτε προτεραιότητα στον άνθρωπο, στη δημιουργική συνύπαρξη λαών και πολιτισμών και τελικά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου και των λαών της οικουμένης και όχι για την καταδυνάστευσή τους...
      Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα στα χρόνια που έζησα ως εκπαιδευτικός στη Γερμανία να γνωρίσω από κοντά τον πρωτεργάτη της προσπάθειας για την ίδρυση της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. Γνώρισα, λοιπόν, έναν ανυπότακτο και αξιολογότατο πνευματικό άνθρωπο, έναν ασίγαστο μαχητή, ένα πηγαίο συγγραφικό-ποιητικό ταλέντο, έναν μεγάλο Έλληνα και ταυτόχρονα πολίτη του κόσμου, τον Βάιο Φασούλα, ο οποίος από τότε είναι και επικεφαλής αυτής της παγκόσμιας συγγραφικής ομάδας, που έχει σήμερα τη χαρά να εκδίδει και να θέτει σε κυκλοφορία την 5η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, ένα απόσταγμα πνευματικής προσπάθειας και μια χειροπιαστή απόδειξη ότι αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς, ποιητές και γενικά «πνευματικοί άνθρωποι» δεν υπάρχουν μόνο στην Πατρίδα μας αλλά και σε κάθε γωνιά της γης, όπου ζει και πάλλεται η Ελληνική ψυχή. Και είναι αλήθεια αυτό που συνήθως ακούγεται ότι οι Έλληνες της Διασποράς νιώθουν «περισσότερο Έλληνες» γιατί την Πατρίδα την βλέπουν σαν ένα ενιαίο σύνολο, που εδώ και πολλούς αιώνες έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και των επιστημών σε όλη την ανθρωπότητα και όχι διαιρεμένη σε κόμματα και φατρίες, όπως τη βλέπουμε και τη ζούμε όσοι είμαστε εγκατεστημένοι στον Ελλαδικό χώρο! Εμείς εδώ «ανακυκλώνουμε» τη μιζέρια μας. Εκείνοι, εκεί έξω, έχουν κλεισμένη στην ψυχή τους την Ελλάδα ενιαία και αδιαίρετη με την περίλαμπρη διαδρομή αιώνων, για την οποία μας σέβεται και μας υπολήπτεται όλος ο πολιτισμένος κόσμος!
Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., την Πατρίδα μας την αγαπάμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο και θέλουμε να τη δούμε (και εργαζόμαστε γι’ αυτό) να παίρνει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα!
Η 5η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο Έλληνας μετανάστης πρόσφερε και προσφέρει πολλά στην Πατρίδα του και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Πολλές φορές αισθάνεται «αγνοημένος» και «περιθωριοποιημένος»! Κι ας ξέρουμε ότι τεράστιοι Έλληνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κόσμησαν και κοσμούν την Ευρώπη, την Αμερική και όλες τις ηπείρους!
Ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν στοχαστής, ταξιδευτής, ερευνητής και πνεύμα που δεν βολευόταν εύκολα! Πολίτης του κόσμου, μεταδότης γνώσης και πολιτισμού! Όπου κι αν ταξίδεψε μετέφερε μαζί του την Ελλάδα, το φως της, την ιστορία της, τα ήθη και τα έθιμα, την ίδια την ψυχή της...
Ούριος άνεμος, ας πνεύσει, στα πανιά της 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ και ας είναι ελπιδοφόρο και παραγωγικό το ταξίδι της!!!
 Παναγιώτης Γιωτάκης
Μαθηματικός, συντ. Γυμνασιάρχης
πρ. Διευθυντής του 1ου Ελληνικού
Λυκείου Νυρεμβέργης, Γερμανία
Μακρυγιάννη 13  12131 Περιστέρι, Αττική