Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τα βατράχια της ενημέρωσης

Έτρεχαν και δεν έφταναν χθες το μεσημέρι δεκάδες – ο Θεός να τις κάνει – ενημερωτικές ιστοσελίδες, για να «κατεβάσουν» και να διαγράψουν την αποκάλυψή τους για τη σκανδαλώδη διάταξη της Όλγας Γεροβασίλη να δώσει ειδικό επίδομα 50 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με το να βάζουν σφραγίδες σε έγγραφα. Πλημμύρισε, λοιπόν, το διαδίκτυο με καυστικούς τίτλους και κείμενα μομφής στην υπουργό που μοιράζει πενηντάρικα στους τεμπέληδες του Δημοσίου. Το ένα μετά το άλλο γνωστά και μη εξαιρετέα sites, όπως οι ηλεκτρονικές σελίδες του «Βήματος», του «Πρώτου Θέματος», του «Ελεύθερου Τύπου», της «Athens Voice» αλλά και ποικίλης ύλης «μαγαζιά», όπως το iefimerida, έστησαν χορό ειρωνικής λασπολογίας τόσο για την Όλγα Γεροβασίλη όσο και για τους υπαλλήλους με τις σφραγίδες χωρίς, όμως, κανείς να ενημερώνει τους αναγνώστες πού βρίσκεται η σχετική τροπολογία. Αλλά πώς να ενημερώσουν και σε ποια πηγή να παραπέμψουν αφού η «είδηση» ήταν αλιευμένη από γνωστή σατιρική σελίδα του Ίντερνετ με τίτλο «Το Βατράχι» τον Ιανουάριο του 2017.
Η μόνη διαφορά του «Βήματος» από «Το Βατράχι» ήταν η επιπλέον πληροφορία του «Βηματοδότη» πως το επίδομα θα είναι ύψους 50 ευρώ και θα χορηγείται σε μηνιαία βάση.
«Συγγνώμη, λάθος» τιτλοφορείται η «εξήγηση» του «Βηματοδότη» για τη δημοσίευση της ψευδούς είδησης για το «επίδομα σφραγίδας». Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, η στήλη βρίσκει δικαιολογίες στον καύσωνα, στην καλοκαιρινή ραστώνη, στη Βαρουφακιάδα... Καμία νύξη για την ουσία του θέματος, που είναι η δημοσιογραφική δεοντολογία, η αξιοπιστία των ΜΜΕ, η υποχρέωση της διασταύρωσης μιας είδησης πριν βγει στη δημοσιότητα. Καμία διάθεση να τεθεί το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, να αναδειχθεί ότι η προπαγανδιστική, αντιπολιτευτική διάθεση παίρνει μορφή λαίλαπας που απειλεί κάθε σοβαρότητα. Πράγμα που αποτυπώνεται, άλλωστε, και σε δημοσκοπήσεις οι οποίες παρουσιάζουν τους πολίτες να αμφισβητούν στην πλειονότητά τους την αξιοπιστία των ΜΜΕ.

Η παραπληροφόρηση και η πολιτική της φθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με fake news του είδους «μου είπε, άκουσα και με ενημέρωσαν» δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, οι οποίες έχουν παρέλθει οριστικά από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Να είναι σίγουροι οι λασπολόγοι  ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση.