Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τρίζουν, προκαλούν κριγμό οι αρθρώσεις σας; Ποια τα αίτια του θορύβου; Μπορεί να οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα;


O πόνος στο ένα ή και στα δύο γόνατα, στους ώμους ή στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, που απασχολεί τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους.
Ο ενοχλητικός θόρυβος που κάνει ο αγκώνας σας όταν τεντώνετε το χέρι σας ή το τρίξιμο που ακούτε στο ισχίο σας, σίγουρα δεν σας ενοχλεί και δεν σας κάνει να ασχολείστε με την ουσία του πράγματος. Πολλοί θεωρούν ότι ο ήχος αυτός των αρθρώσεων οφείλεται στην ηλικία και άλλοι σε αρθρίτιδα. Ο ήχος αυτός παράγεται μετά από κίνηση των δακτύλων, των ισχίων, των γονάτων, των σπονδύλων στον αυχένα ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, των ώμων, των κροταφογναθικών και άλλων αρθρώσεων. Ο ήχος αυτός ονομάζεται κριγμός (ζωηρός ξηρός και επαναλαμβανόμενος ήχος). Στην αγγλοσαξονική ορολογία ονομάζεται "Cracking the knuckles”.
Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι παρά τον ήχο, η άρθρωση είναι ανώδυνη κατά την κίνηση και διαφέρει από την επώδυνη άρθρωση της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, που παράγει κατά την ψηλάφηση της έναν διαφορετικό ήχο.
Οταν οι αρθρώσεις κάνουν συστηματικά θόρυβο και ειδικά όταν αυτός συνοδεύεται από πόνο, τότε σας ειδοποιούν για κάποιο πρόβλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόβλημα που διαφέρει από άρθρωση σε άρθρωση αλλά και από ηλικία σε ηλικία. .....................