Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή Πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στην Σέκλιζα Καρδίτσας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουλίου, η προφεστιβαλική εκδήλωση στα πλαίσια του 43ου Φεστιβάλ-ΚΝΕ Οδηγητή, με σύνθημα, «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του …αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κεντρικής πλατείας του χωριού, δίπλα από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση και την συμβολή του χωριού σε αυτήν και τον αγώνα του ΔΣΕ.
Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Αστέρη Χαλάτση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα της Ο.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ, με θέμα την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, και το μήνυμα που αυτή δίνει για την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού για την νεολαία σήμερα.
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το κεντρικό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Καρδίτσα, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στο προαύλιο του παλιού 1ου Λυκείου.
Απόσπασμα από την ομιλία του Αστέρη Χαλάτση
«  Ο Κόκκινος Οκτώβρης, απέδειξε ότι -όπως έλεγε ο Λένιν- "Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε": Η εργατική τάξη υλοποίησε την ιστορική της αποστολή, ανέτρεψε δηλαδή τον καπιταλισμό καταλαμβάνοντας την πολιτική εξουσία, και ηγήθηκε της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Έδωσε διέξοδο από τον αιματηρό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη φτώχεια και την πείνα, με την εργατική τάξη στην εξουσία.
Οι μπολσεβίκοι έδρασαν σε πολύμορφες και σύνθετες συνθήκες. Πότε στην αστική νομιμότητα, πότε στην παρανομία και τη διάλυση των οργανώσεών τους. Άλλοτε σε συνθήκες ανόδου και άλλοτε σε συνθήκες υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Έδρασαν μέσα στη φωτιά του Α' ΠΠ. Έδρασαν αντιμετωπίζοντας τον Τσάρο και τη μυστική αστυνομία, τις Μαύρες Εκατονταρχίες. Ήρθαν αντιμέτωποι με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του. Αντιπαρατέθηκαν με αστικές κυβερνήσεις και αστούς πολιτικούς, με μεγάλη ικανότητα στο να εγκλωβίζουν λαϊκές μάζες.
Ποτέ όμως δεν πτοήθηκαν από τον αρνητικό συσχετισμό. Με τα μάτια τους στραμμένα στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, πάλεψαν για την κατάκτηση της γνώσης των νομοτελειών αυτής της αλλαγής, για την κατάκτηση της επαναστατικής θεωρίας. Έδρασαν με όλες τις μορφές πάλης, για να συσπειρώσουν δυνάμεις από την εργατική τάξη και την αγροτιά, να βελτιώνεται ο συσχετισμός υπέρ τον καταπιεσμένων.
Αυτό ήταν που τους έδωσε την ικανότητα να ηγηθούν στον αγώνα της εργατικής τάξης τις μέρες της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.
Γι’ αυτό και ο Οκτώβρης φωτίζει κάθε βήμα των μελών και φίλων της ΚΝΕ, και αυτό εξοργίζει τους αντίπαλους μας. Μας εμπνέει, μας δίνει δύναμη.
Ο Οκτώβρης είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα στην ιστορία που απαντάει στο ερώτημα που έχουν σήμερα πολλοί νέοι για το αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ακόμη και αν προσωρινά "τα πάντα μοιάζουν ακίνητα", δεν αναιρείται ότι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα προχωράει προς τα μπρος με άλματα, ότι το επαναστατικό κίνημα μπορεί και θα γνωρίσει καινούργια άνοδο, θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα σειρά κοινωνικών επαναστάσεων….
Σύντροφοι
Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Έχουν δίκιο να αφρίζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Έχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Έχουμε κι εμείς δίκιο να παλεύουμε γι αυτόν. Ανάμεσα σε δυο δίκια θα νικήσει το πιο ισχυρό. Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Γιατί η επικράτηση του δίκιου του εργαζόμενου λαού είναι υπόθεση ζωής, θα κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.
... Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, συνεχίζουμε στη γραμμή που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπόθεση της κοινωνικής προόδου. Το μέλλον -όντως- δε θα 'ρθει από μονάχο του… Παίρνουμε τα μέτρα μας! Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους και τις νέες της Σέκλιζας και της ευρύτερης περιοχής που βλέπουν το σύστημα να τους στερεί το δικαίωμα στην εργασία, στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, προσπαθώντας να τα ρίξει στη φάκα γης μοιρολατρίας και της μιζέριας.
Απευθυνόμαστε και σε αυτούς που έχουν επιφυλάξεις για πλευρές της πολιτικής μας, που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.
Τους καλούμε σε οργάνωση στους μαζικούς φορείς και σε κοινό αγώνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που όλοι μας βιώνουμε.
Τους καλούμε να πειστούν από την εμπειρία τους πως έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που αφήνει στο περιθώριο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σήμερα μπορεί να μην βλέπουν τη λύση μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα, μπορεί σήμερα να είναι απογοητευμένοι, πεισμένοι ότι δεν αλλάζει τίποτα. ‘Όμως έχουν τεράστια δύναμη να καθορίσουν τα πράγματα προς όφελός τους, να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων αν το αποφασίσουν. Και αυτή η νίκη θα είναι του λαού θα είναι δική μας νίκη.»