Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τοποθέτηση Πρόεδρου ΕΝ.ΠΕ , Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην 11η Πανελλήνια Σύνοδος Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)

Κώστας Αγοραστός: «Δημόσιες υποδομές οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων»

«Να προχωρήσει το έργο της Μεσοχώρας, δασικοί χάρτες χωρίς στρεβλώσεις στη τοπική οικονομία και κοινωνία»



Στην 11η Πανελλήνια Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διεξάγεται στα Τρίκαλα, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Περιφέρεια μας και στην Πόλη των Τρικάλων και να συγχαρώ το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ για την πολυετή διοργάνωση ετήσιων Πανελληνίων Συνόδων με αντικείμενο τα προβλήματα και τις λύσεις που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας αλλά και την ΠΑΔΥΘ ως συνδιοργανωτή της Συνόδου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεγξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε.

Πρέπει να ξεκολλήσει άμεσα το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, καθώς είναι ένα έργο που μόνο οφέλη έχει και σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας στο ζήτημα αυτό, όπως και πρέπει να δούμε το θέμα των δασικών χαρτών για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στη τοπική οικονομία και κοινωνία.

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας καλείται σε λίγα χρόνια το 2020 να κάνει άλματα από την εποχή των ΧΑΔΑ και των εθνικών προστίμων, που ακόμη πληρώνουμε ως χώρα για λίγες εναπομείνασες περιπτώσεις, στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας με στόχους ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή της τάξης του
α. 65% κατ ελάχιστο για Χαρτί – Πλαστικό- Μέταλλο – Γυαλί και
β. 40% κστ ελάχιστο για οργανικά ( κουζίνας και πράσινα/κλαδέματα)
γ. 50% κατά μέγιστο επεξεργασία συμμίκτων και 27% κατά μέγιστο ταφή υπολείμματος επεξεργασίας σε ΧΥΤΥ (όχι ΧΥΤΑ)
βάσει του νέου Εθνικού Σχεδιασμού – και μάλιστα σε συντομότερο κατά 15 έτη διάστημα ( 2020 αντί για το 2035) από αυτό που προβλέπουν οι υφιστάμενες και νέες οδηγίες της Ε.Ε.

πλήρες κείμενο