Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ Η ΕΛΠΙΔΑ, Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ

Το μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και η αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων του αντιλαϊκού προγράμματος «κλείδωσε» στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στη Μάλτα, ενώ οι περαιτέρω εξειδικεύσεις που αφορούν στην παραπέρα συμπίεση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) θα συζητηθούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου που επιστρέφουν «το συντομότερο δυνατό» στην Αθήνα.
Ποιά είναι τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό το πακέτο; 
1. Νέο σφαγείο στις συντάξεις: Οι «παρεμβάσεις» ξεκινούν από το 2019, με το ύψος της καρατόμησης να φτάνει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
2.Φορολογία εισοδήματος. Πρόκειται για την περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου - δεύτερη στη σειρά από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης - που θα εφαρμόζεται από 2020. Η ενίσχυση της φοροληστείας θα φτάσει, επίσης, σε 1% του ΑΕΠ ή σε ακόμη 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
3.Η φοροληστεία θα έρθει να προστεθεί πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα του 2019, με τη «σούμα», για την ώρα, να φτάνει στο 2% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, δηλαδή από το 2020 και για τα επόμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την επίτευξη των στόχων τους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2018). Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε «αρνητική απόκλιση» συνεπάγεται την επιβολή νέων μέτρων ή και τη μεταφορά του φορολογικού πακέτου που προβλέπεται από το 2020 στο 2019.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση κατά την πάγια πρακτική της αρχίζει να ξεδιπλώνει την προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων γύρω από τα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίβαρα».
Καταρχήν τα «αντίβαρα», όπως περιγράφτηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, περιέχουν ένα «επενδυτικό πακέτο», δηλαδή κρατικές ενισχύσεις και άλλες παρεμβάσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου.
Εν προκειμένω - και εφόσον βέβαια επιτευχθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι στην πλάτη του λαού - «φωτογραφίζονται» τα ενδεχόμενα επιδόματα ελεημοσύνης, ως αποτέλεσμα της διάλυσης του αφορολόγητου ορίου απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για το «πρόσθετο» αφορολόγητο που έχει απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια με προστατευόμενα παιδιά, μετά και την προηγούμενη συμπίεση στην οποία προχώρησαν από το 2016.
Επιπλέον, κάνουν λόγο για «ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», που μεταφράζεται βέβαια σε κρατικές επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες, ενώ ακόμη αναφέρθηκε σε «ενισχύσεις» για «προγράμματα στέγασης», καθώς και για «τη μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους».
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τσουβάλιασμα ακόμη και ήδη προβλεπόμενων παρεμβάσεων, που η κυβέρνηση επιχειρεί να τις πλασάρει ως «αντίμετρα», με πρωταγωνιστή σ’ αυτή την εξαπάτηση τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, προκαλώντας  τη νοημοσύνη του λαού. Το παραμύθι των "αντιμέτρων" δεν πείθει κανέναν, όχι μόνο γιατί:
Α. Δεν θα αναπληρώνουν τις τεράστιες νέες απώλειες.
Β. Θα αφορούν ψίχουλα προς την πιο ακραία φτώχεια που η ίδια τους η πολιτική μεγαλώνει.
Γ. Τη μερίδα του λέοντος των "αντιμέτρων" θα κατευθύνεται στο κεφάλαιο, μέσω της μείωσης της φορολογίας του και της επιδότησης του για φθηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους.
Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί κάθε καρδιτσιώτη και  καρδιτσιώτισσα να δει τη νέα παγίδα που του στήνουν, αλλά και για να οργανώσει πιο αποφασιστικά την πάλη του ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ΕΕ - κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.
Πιστεύει ότι η ελπίδα για το λαό δε βρίσκεται στα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, ούτε στις πολιτικές διεργασίες των άλλων κομμάτων του κατεστημένου.

Η ελπίδα, η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ταξική πάλη, στη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών του και βεβαίως βρίσκεται στην κατεύθυνση ριζικής αλλαγής, ριζικών ανατροπών, στην οικονομία και την κοινωνία.