Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Βάζει Χ η Ν.Δ. στη δημόσια υγεία

Κυνική και αποκαλυπτική η παρέμβαση του τομεάρχη υγείας της Ν.Δ. την Τετάρτη στη Βουλή. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία ο κ. Β. Οικονόμου δήλωσε ότι με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση «θα φάνε Χ» όλοι όσους επαναφέρει ή προσλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «από την πίσω πόρτα» και συγκεκριμένα, οι διοικητές των νοσοκομείων, οι  καθαρίστριες, οι σεκιούριτι, αλλά και τις ΤΟΜΥ. Ξεχνάει βέβαια η Ν.Δ ότι η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων κράτησε 6 με 8 μήνες και ότι δεν θα χρειαζόταν τόσος χρόνος αν ήταν κομματικοί εγκάθετοι. Άλλωστε οι τρεις στους τέσσερις νέοι διοικητές έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη διοίκηση της Υγείας και το 70% υπηρετεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι διοικητές είναι «σάρκα εκ της σαρκός του συστήματος» κι όχι «κομματικός στρατός αποτυχόντων πολιτευτών», όπως στο παρελθόν.
Χαρακτηρίζοντας παράνομες τις προσλήψεις των καθαριστριών κλείνει το μάτι στους εργολάβους. Η έξωση των εργολάβων που επέβαλε η ηγεσία του υπουργείου προκάλεσε την αντίδραση τόσο των ίδιων όσο και της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα ζητεί την επιστροφή σε ένα καθεστώς σπατάλης και εργασιακής ανασφάλειας.
 Μην ξεχνάμε και τη μετάγγιση εκατομμυρίων ευρώ στις εργασιακές γαλέρες των εργολάβων, που γιγαντώθηκε χρόνο με τον χρόνο την προηγούμενη πενταετία και  προκάλεσε την απώλεια πολύτιμων πόρων για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Την ίδια ώρα ο Β. Οικονόμου απειλεί τους πολίτες με διάλυση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προαναγγέλλοντας την κατάργηση ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία) του πολίτη επιστρέφοντας με τον τρόπο αυτόν στην οικονομική αιμορραγία του συστήματος προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που εδώ και δύο χρόνια καραδοκούν έξω από πολιτικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες για τα «διαφυγόντα» κέρδη τους. Χαρακτηρίζοντας «ρουσφέτια» τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας με παθολόγους, παιδίατρους και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Β. Οικονόμου απειλεί και στην περίπτωση αυτήν με ένα ακόμη πογκρόμ απολύσεων.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολιτικής του στέγασης ο σημερινός τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. χαρακτήρισε «σοβιετικού τύπου θύλακες» τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας των πολιτών κλείνοντας, ως όφειλε, το μάτι στα ιδιωτικά κέντρα που ο αντιπρόεδρός του φρόντισε το 2014 να προικίσει με χιλιάδες πελάτες.

Ξεχνά προφανώς ή κάνει πως ξεχνά ο Β. Οικονόμου ποιος δρομολόγησε τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, τη «διαθεσιμότητα» χιλιάδων εργαζόμενων και τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν είναι, όμως, μόνο η έλλειψη μνήμης που καταλογίζει κανείς στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. και οι ιδεολογικές του αγκυλώσεις. Είναι η απέχθεια προς ό,τι θυμίζει στον ίδιο και τον αρχηγό του τη λογική ενός κοινωνικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι η υπεράσπιση της κερδοφορίας των ιδιωτών η μοναδική τους φροντίδα, ακόμη και όταν αυτή αποβαίνει εις βάρος των πολιτών και του δημόσιου χρήματος. Αυτοί είναι και αυτό είναι το σχέδιό τους. Σχέδιο μαζικών απολύσεων και σχέδιο κερδοφορίας των ιδιωτικών συμφερόντων και στην Υγεία.