Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ αποτυγχάνει, απογοητεύοντας ερευνητές και ασθενείς

του Στέργιου Κουτρολίκου, medlabnews.gr


Ένα πειραματικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ φάνηκε να υπόσχεται πολλά στην καθυστέρηση της επιδείνωσης της νόσου. Η κλινική δοκιμή της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly όμως οδηγήθηκε σε αποτυχία φέρνοντας την απογοήτευση στους πάσχοντες από την νόσο για βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
Η αποτυχία του φαρμάκου solanezumab υπογραμμίζει την δυσκολία της αντιμετώπισης περιπτώσεων ακόμα και της ήπιας άνοιας και τεκμηριώνει την ιδέα ότι μέχρι τώρα, η βλάβη στον εγκέφαλο ίσως να είναι αρκετά εκτενής. Επειδή το φάρμακο επιτέθηκε στις β αμυλοειδείς πλάκες, που είναι το σήμα κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ, τα αποτελέσματα της έρευνας θέτουν ερωτηματικά σχετικά με την κύρια θεωρία της ασθένειας, με βάση την οποία προκαλείται από την συσσώρευση του β-αμυλοειδούς μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.
Κανένα φάρμακο μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει την συσσώρευση β-αμυλοειδούς, κάτι που μας οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που έχει σημασία για τους ασθενείς: την παρεμπόδιση ορισμένων από τα συμπτώματα της άνοιας. ''Δυστυχώς δεν θα αποτελέσει θεραπεία για όσους πάσχουν από ήπια μορφή της ασθένειας και αυτό είναι αποκαρδιωτικό, ''ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Eli Lilly, Dav ......................