Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

            Η ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση στο στάδιο της σύστασής της αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας της και την ταχεία ανάπτυξη των εργασιών της. Γι’ αυτό το λόγο το βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση και ψηφίστηκε, αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιριών μέσω των υπηρεσιών Μιας Στάσης.
            Στο νόμο παρουσιάζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας επιχείρησης εξ αποστάσεως. Ο υπόχρεος, συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων ,θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου.  Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για την νομική υπόσταση μιας εταιρίας (εγκεκριμένο καταστατικό και ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση την πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου. Η εφαρμογή βασίζεται στις υφιστάμενες υπηρεσίες μιας στάσης, δηλαδή στα Επιμελητήρια για τις προσωπικές και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες και τους συμβολαιογράφους για τις κεφαλαιουχικές.
            Ο χρόνος σύστασης  περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο  χρόνο που απαιτείται από τον υπόχρεο για την συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στο Π/Σ της e- YΜΣ. . Η συγκεκριμένη διαδικασία δε θα είναι μόνο λιγότερο χρονοβόρα, αλλά και περισσότερο προσιτή οικονομικά
Το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για την σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας.
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις προσέλκυσης περισσότερων δυνητικών υπόχρεων στην νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.  
            Επίσης, καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης και προβλέπεται η απόδοση κλειδαρίθμου TAXISNET την στιγμή της σύστασης. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι δε θα χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στην ΥΜΣ. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή σε ασφαλιστικό φορέα.
            Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί πάγιο αίτημα φορέων της αγοράς και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των επιχειρηματιών, διευκολύνεται η  διεύρυνση των επιχειρηματικών σχημάτων και παράλληλα διασφαλίζονται  απόλυτα οι τρίτοι, που συναλλάσσονται με μια μετατρεπόμενη εταιρεία.