Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

«Ένας Χάρτης!»

Συνεχίστηκε και την Τετάρτη, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  ο 2ος  κύκλος, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Το θέμα της ημέρας ήταν «Ένας Χάρτης».
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά ήρθαν εφοδιασμένα με τους χάρτες στο χέρι. Τους άνοιξαν πάνω στα τραπέζια κι άρχισαν «τις ασκήσεις επί χάρτου»!!!
Μέσα από το θαυμάσιο βιβλίο «Το βιβλίο των χαρτών» σε επιμέλεια του Peter Barber, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μιλήσαμε για τους χάρτες, τη χρησιμότητά τους, πότε και σε ποια μορφή εμφανίστηκαν, πως γίνονται σήμερα και φυσικά για τους δορυφόρους και τους χάρτες του google maps όπου πλέον μπορούμε να δούμε τα πάντα σε όλο τον κόσμο στην πραγματική μορφή τους!!!
Στο τέλος τα παιδιά με τη φαντασία τους και όχι μόνο έφτιαξαν τους χάρτες της γειτονιάς τους, της πόλης ή του χωριού τους, τη διαδρομή τους από το σπίτι στη βιβλιοθήκη, αλλά και το χάρτη του ίδιου του σπιτιού τους!!! Τα αποτελέσματα όπως πάντα… εντυπωσιακά!!!
Μία τεράστια και γοητευτική ποικιλία χαρτών, μία πολύχρωμη ιστορία του κόσμου με εικόνες και κώδικες, ανακάλυψαν οι εξερευνητές στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού.
Χάρτες χωρών, ωκεανών, ηπείρων, αναπαράστασης του φυσικού κόσμου και καταγραφής εθνικών συνόρων. Χάρτες σχεδιασμένοι από ηρωικούς τυχοδιώκτες που ταξίδεψαν και χάθηκαν σε άγνωστους, μυστηριώδεις τόπους".
«Το βιβλίο των χαρτών», σε επιμέλεια του Peter Barber από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μία πολύτιμη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στα πλαίσια της καλοκαιρινής εκστρατείας 2014, παρουσιάζει με ολοκληρωμένο τρόπο τη χαρτογράφηση της γης και την πορεία του ανθρώπου στο χρόνο. Οι εξερευνητές έδωσαν χρώμα και ζωή στο χάρτη του χωριού μας όπως ήταν το 1970 τοποθετώντας τον εαυτό τους στο χώρο..
Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου,  οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα» «Αγίου Νικολάου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» με θέμα «Κάτι από μια οικοδομή»!!!
Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!