Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γυναίκες στο τιμόνι

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Με την Ελλάδα να δίνει επιζήμιες για το Κοινό Καλό μάχες οπισθοφυλακών, απαξιώνοντας τις γυναικείες ικανότητες σε όλους τους τομείς, θεαματική είναι η γυναικεία παρουσία στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο – και… όχι μόνο – κόσμο.
Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα του περιοδικού Time, που περιλαμβάνει τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή και οι 41 είναι γυναίκες – αριθμός-ρεκόρ.
Στις γυναίκες αυτές περιλαμβάνονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιστήμονες – ανάμεσά τους και οι Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, και η Καθλίν Σάλιβαν, πρώην αστροναύτης της NASA, που είναι πλέον επικεφαλής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Τα καλά νέα πληθαίνουν σε όλον – πλην Ελλάδας – τον κόσμο.
Πρόσφατα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, τοποθέτησε τρεις γυναίκες στις θέσεις των επικεφαλής των μεγαλύτερων ιταλικών ΔΕΚΟ:
Πρόεδρος της εταιρίας υδρογονανθράκων Eni ανέλαβε η Έμμα Μαρτσεγκάλια, πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Ηλεκτρικής Ενέργειας η Πατρίτσια Γκριέκο, πρώην πρόεδρος της επιχείρησης του κλάδου της πληροφορικής Olivetti και πρόεδρος των Ιταλικών Ταχυδρομείων η Λουίζα Τοντίνι, μέλος της γνωστής οικογένειας κατασκευαστών.
Στον τραπεζικό τομέα, εκτός από την Αμερικανίδα Τζάνετ Γέλεν, που αντικατέστησε τον Μπεν Μπερνάνκι, μια γυναίκα, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέλαβε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε η Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, που αντικατέστησε τον Γεργκ Άσμουσεν, ενώ στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας βρίσκεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η Ελβίρα Ναμπιουλίνα και σ’ αυτό της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ η Κάρνιτ Φλαγκ.
Γυναίκα είναι, η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί, και η επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, πρώην γενική γραμματέας της Ελεγκτικής Αρχής των Τραπεζών (ACP) της Γαλλίας.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, η Μέρι Μπάρα ανέλαβε τα ηνία της Τζένεραλ Μότορς και έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μια γυναίκα, η Ιρλανδή Έμιλι Ο’ Ρέιλι, τοποθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
Και αυτή είναι μόνο η «σοδειά» των τελευταίων λίγων μηνών, ενώ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, πολλές χώρες εμπιστεύθηκαν σχετικά με την αντιμετώπισή της αξιώματα, όπως αυτό του υπουργού των Οικονομικών, σε γυναίκες.
Όχι τυχαία και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 78% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι πολλά και σε πολλούς τομείς θα βελτιώνονταν αν περισσότερες γυναίκες κατείχαν θέσεις πολιτικής εξουσίας.
Μάλιστα, πάνω από 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η ισότητα των φύλων βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες εν γένει.
Πόσο θάρρος χρειάζεται άραγε για να καταλάβουμε τα αυτονόητα;


πηγη elzoni