Πρόκειται για μια φιλοσοφική και ηθική προσέγγιση και ανάλυση του όρου «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η συγγραφέας κάνει μια μη πολιτική απεικόνιση του ρόλου των ΜΚΟ. Περισσότερο ενδιαφέρεται να καταδείξει στο κοινό, είτε αυτό είναι φοιτητές, είτε καθηγητές, είτε κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, τις δράσεις εταιρειών υπέρ των προσφύγων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, παρά να ωραιοποιήσει μια κατάσταση οργανώσεων οι οποίες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διάφορα ζητήματα, πέραν του ουσιαστικού ρόλου που επιτελούν. Στην καταγραφή αυτή αναφέρονται δρώμενα της πολιτικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας που διαδραματίζονταν όταν γραφόταν το βιβλίο, που όμως σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με συγκεκριμένα συμφέροντα, πολιτικές παρατάξεις ή πρόσωπα.
Επίσης, θέλει να δείξει τον σημαντικό ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, χωρίς να παραλείπει βέβαια να τονίσει και τον ρόλο των υπόλοιπων γραφείων των Ηνωμένων Εθνών.
Το ντοκιμαντέρ
Τo ντοκιμαντέρ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ, της Άννας Νικολαίδη, δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Το ηθικό υπόβαθρο της ΕΚΕ στις ΜΚΟ και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα» , έρχεται να οπτικοποιήσει τα δεδομένα που ανέφερε το παραπάνω βιβλίο το 2011.Οι ΜΚΟ που αναφέρονται και προβάλλονται από το βιβλίο και από το ντοκιμαντέρ θέλουν να τονίσουν τις έννοιες της ΕΚΕ, του εθελοντισμού, των δράσεων υπέρ της πρόληψης της ρατσιστικής βίας, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της αστεγίας, αλλά ευρύτερα τάσσονται υπέρ της ανθρωπιστικής δράσης και της ιατρικής αρωγής.
Ποια είναι...
Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1993. Από τότε ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και επιστημονικά σωματεία, ενώ ταυτόχρονα τελειοποιούσε τα Αγγλικά και τα Γαλλικά της αποκτώντας αντίστοιχα διπλώματα εξωτερικού.
Στη συνέχεια, το 2003, ολοκλήρωσε το πρώτο μεταπτυχιακό της δίπλωμα (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το École Supérieure des Sciences Commerciales Appliquées, ενώ το 2005 ξεκίνησε το δεύτερο μάστερ της (ειδίκευση «Ηθική») στον τομέα Φιλοσοφίας, τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καθηγητή τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη.
Στο διάστημα που μεσολάβησε παρακολούθησε πολλά σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, τελειοποίησε την ιταλική γλώσσα, συμμετείχε με υποτροφία στην Ιταλία στο Πανεπιστήμιο Bocconi, αλλά και στην επαρχία Rieti σε θέματα προσφύγων και μεταναστών. Υπήρξε για μικρή χρονική περίοδο εθελόντρια εκτελώντας πρακτική άσκηση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και συλλόγων από το 1993 και πέρα.