Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η «Αυτοκρατορία» (του λαϊκιστικού αντιευρωπαϊσμού) αντεπιτίθεται

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιου προέδρου της ΕΕ από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας – η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν… συναυλία και σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών του «φιέστα» - αποτέλεσε την σοβαρότερη και σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ημερών.

Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες που ακούστηκαν, πολλές – και πάντως σε πλήρη αντίθεση με όσα διακηρύσσει ο κ. Τσίπρας στις εμφανίσεις του στο εξωτερικό, όπου ομνύει στο όνομα της ΕΕ και του ευρώ και διεκτραγωδεί όσα πρόκειται να μας συμβούν αν βρεθούμε εκτός νομισματικής ένωσης και στην ουσία χωρίς κανένα νόμισμα.

Έτσι, ακούσαμε ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την… αντίστασή του προκειμένου με τον τρόπο αυτό «να καταθέσει την πλήρη διαφωνία του με τους προσανατολισμούς και τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με το πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία της Ευρώπης».

Ότι επρόκειτο για μια καθαρά «πολιτική στάση».

Ότι ο ίδιος θα αξιοποιήσει τις θεσμικές δυνατότητες που παρέχονται μέσω της υποψηφιότητάς του.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει αυτή την Ευρώπη και θα… φτιάξει μια άλλη.

Και άλλα πολλά…

Στην πραγματικότητα, με την απουσία του ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα σαφές (αντιευρωπαϊκό) μήνυμα σε όσους έπρεπε να τον ακούσουν.

Δηλαδή, σε όσους έχουν συμφέρον από την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ΕΕ ή και την διάλυση της ΕΕ.

Αρκεί, βέβαια, μετά να στείλουν τίποτε αεροπλανοφόρα στην περιοχή – αν και την τελευταία φορά που τύχαμε τοιαύτης προστασίας, χάσαμε τη μισή Κύπρο…

Απλά υπενθυμίζω ότι την περασμένη Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, ένα τουρκικό ελικόπτερο AS-532 Cougar εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Σάμου σε ύψος 10.000 ποδών.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συνολικά 12 τουρκικά αεροσκάφη, πετώντας σε δύο σχηματισμούς των 10 και των 2 αεροσκαφών εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, οπότε και καταγράφηκαν 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε ισάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον πρώτο τουρκικό σχηματισμό υπήρχαν 4 οπλισμένα αεροσκάφη ενώ στο δεύτερο σχηματισμό και τα δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Στις 6 Ιανουαρίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» ξεκίνησε νέο κύκλο ερευνών στην περιοχή βόρεια της Κύπρου την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει ως τις 30 Ιανουαρίου – η πρώτη φάση των ερευνών διήρκεσε 17 ημέρες και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από το Ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα μέχρι το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Και στις 23 Δεκεμβρίου τέσσερα τουρκικά Φάντομ πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους των Φούρνων (για πέμπτη φορά μέσα στο 2013), ενώ την ίδια ημέρα είχαμε στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου πτήσεις επτά τουρκικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 9 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Αυτά, μόνο τις τελευταίες ημέρες…

Και επανέρχομαι στο θέμα το ευρωπαϊκό:

Σε ποιους ήθελε να στείλει μήνυμα ο κ. Τσίπρας με την ηχηρή απουσία του από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας – κάτι το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου πάντα η αντιπολίτευση είναι παρούσα;

Μόνο σε κάποιες από τις Συνιστώσες του ή και σε κάποιους άλλους εκτός συνόρων;

Μα ακόμη και ο Τόνι Νέγκρι, για τον οποίο τόση φασαρία έγινε, στο από κοινού με τον Σάντρο Μετζάντρα περίφημο άρθρο υποστήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα, όχι μόνο θεωρεί σημαντικές τις επικείμενες ευρωεκλογές, όχι μόνο θεωρεί μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ευρώ (προς μεγάλη θλίψη της εντός του ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερής Πλατφόρμας»), όχι μόνο μιλά για «λαϊκιστικό αντιευρωπαϊσμό», αλλά και ξεκαθαρίζει πως «σήμερα, εκτός αυτού του πλαισίου, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός ρεαλισμός»!

«Μόνο στο ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να τεθεί το ζήτημα του μισθού, όπως και εκείνο του εισοδήματος, ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων, όπως και των διαστάσεων του κοινωνικού κράτους, το θέμα των συνταγματικών εσωτερικών αλλαγών στην κάθε χώρα, όπως και το πρόβλημα του ευρωπαϊκού συντάγματος», αναφέρεται στο άρθρο.

Περί μνημονίου, ούτε λόγος…

Διότι, ως γνωστόν, ο Νέγκρι βλέπει την Ευρώπη ως αντίβαρο στην «Αυτοκρατορία»  - τον Μάιο του 2005, με συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν», είχε καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς αν απορριπτόταν, η «Αυτοκρατορία», δηλαδή ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός, θα κέρδιζε, ενώ η Ευρώπη αποτελεί φρένο στα σχέδιά του.

Ποια Ευρώπη; Μα ακόμη και αυτή η «γερμανική».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) Μαρίν Λεπέν ευχήθηκε να «διαλυθεί» η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τους Γάλλους να «συμμετάσχουν σε αυτό, αν είναι δυνατό».

«Πώς να βελτιώσουμε την ΕΕ; Αρχικά καταστρέφοντάς την», δήλωσε η Λεπέν μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε αγγλοσάξονες δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ότι στην παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να υποστεί μεταρρυθμίσεις», δήλωσε – και αυτό θυμίζει πολύ τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας».
«Πρέπει να αναμένουμε όλα αυτά να διαλυθούν, να συμβάλουμε σε αυτό αν είναι δυνατόν, ώστε να αναδυθεί η ιδέα μιας Ευρώπης ελεύθερων κρατών, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο μυαλό του στρατηγού Ντε Γκολ», είπε, σημειώνοντας πως «προφανώς αυτό περνά από τη διάλυση της μεγάλης πλειονότητας των υπαρχουσών δομών της ΕΕ».
«Δεν αναμένω παρά ένα πράγμα από το ευρωπαϊκό σύστημα, να εκραγεί. Ο ρόλος που θα διαδραματίσουμε εμείς, οι πατριώτες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, θα είναι κυρίως να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα επέκταση, κάθε περαιτέρω επέκταση αυτής της ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής ένωσης», κατέληξε η Μαρίν Λεπέν.
Περιέγραψε δηλαδή τον «λαϊκιστικό αντιευρωπαϊσμό».
Θα έχει κι’ αυτή τους σκοπούς της…


πηγη elzoni