Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Νίκος Μιχαλάκη για την επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το πλαφόν συνταγογράφησης των γιατρών, στο 80% της συνταγογράφησης του 2013.

Η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Μιχαλάκη για το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών συζητήθηκε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Ο Νίκος Μιχαλάκης στηλίτευσε την αντιεπιστημονική και στενόμυαλα οικονομικίστικη μείωση της συνταγογράφησης που δεν εδράζεται στις πραγματικές ανάγκες για φθηνά και ποιοτικά φάρμακα και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λαού, ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλούς αποκλεισμούς και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλα, κυρίως οικονομικά, εμπόδια στις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα φάρμακά του.
Στην αποστροφή του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για να τιθασευτεί η φαρμακευτική δαπάνη ετών, ο Νίκος Μιχαλάκης απάντησε ότι «πρέπει να ανοίξει η συζήτηση με τους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις υπέρογκες δαπάνες της φαρμακευτικής δαπάνης. Κάποιοι κυβερνούσαν αυτή τη χώρα και ακόμη την κυβερνάνε. Η χώρα βρίσκεται σε μια δραματική κατάσταση, υπάρχουν 3.000.000 ανασφάλιστοι που στερούνται τα φάρμακα και την ιατρική παρακολούθηση. Το κόστος περίθαλψης και φαρμάκου που υποστηρίζει η συγκυβέρνηση ότι πρέπει να μειωθεί, δεν θα αυξάνεται από την εξ αρχής παρακολούθηση ασθενών από γιατρούς που επιλαμβάνονται για πρώτη φορά του περιστατικού, του ασθενή, με μοναδικό κριτήριο το όριο της συνταγογράφησης και πρέπει να προχωρήσουν εκ νέου σε εξετάσεις και σε αξιολόγηση θεραπείας;».

«Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το δελτίο τιμών φαρμάκου, που, υποτίθεται ότι μειώνει μεσοσταθμικά τις τιμές φαρμάκων. Δεν έκανε κανέναν λόγο για τις προσαυξημένες συμμετοχές των ασθενών, που μέσα στο 2013 επιβάρυναν κατά 28% τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μόνο στις συμμετοχές φαρμάκου, αποκλείοντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, τουλάχιστον 4 στους δέκα Έλληνες, που αναγκάζονται, σύμφωνα και με έρευνες της τελευταίας διετίας, να περικόψουν από τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης», σημείωσε ο Νίκος Μιχαλάκης, καταλήγοντας ότι οι προαναγγελθείσες εξαιρέσεις στο μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης δεν αφορούν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού στις τακτικές ή τις έκτακτες ανάγκες του για φάρμακα, που θα είναι αδύνατο να καλυφθούν μόνο με παραπομπές στους γιατρούς των νοσοκομείων.