Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Να επανακατακτήσουμε την κοινωνικότητα μας

Μια απόφαση, η 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά από προσφυγή των περιώνυμων εταιρειών διαχείρισης/εμπορίας πνευματικών δικαιωμάτων ανοίγει το δρόμο και στην Ελλάδα για τον έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο και την επιβολή λογοκρισίας αντίστοιχης αυτής που έχουν επιβάλλει κατά καιρούς Ρωσία και Κίνα ή χούντες τύπου Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.
Με την απόφαση που εξασφάλισαν οι κερδοσκόποι των πνευματικών δικαιωμάτων με τη στήριξη του κράτους –security των συμφερόντων τους  (βλέπε και εδώ http://www.koutipandoras.gr/?s=%CE%91%CE%95%CE%A0%CE%99) υποχρεώνονται οι πάροχοι υπηρεσιών internet να λογοκρίνουν και να αποκλείουν σελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες για να κατεβάσουν υλικό που προσφέρεται δωρεάν. Έτσι ανοίγει ο κόσμος για την ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου της γνώσης και αποκλείονται από την πρόσβαση σε αυτή, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.
Η νομοθέτηση αποκλεισμού και λογοκρισίας στο internet ξεκίνησε από τις, ΗΠΑ με το νομοσχέδιο «Stop Online Piracy Act» (SOPA) στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το «Protect IP Act» στη Γερουσία αντίστοιχα. Εντάσσεται στους σχεδιασμούς της επιβολής παγκόσμιας λογοκρισίας, με τον αποκλεισμό ιστοσελίδων πολιτικού περιεχόμενου που ενοχλεί (εφαρμόστηκε και στην γειτονική Ιταλία πέρυσι με το πρόσχημα της τρομοκρατίας) ιστοσελίδων που παρέχουν ενημέρωση που δεν ελέγχεται, κοινωνικών δικτύων που μπορούν να προκαλέσουν γενικευμένη αμφισβήτηση και να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών και των ανθρώπων. Η προσπάθεια φίμωσης του ιστότοπου indymedia  επανηλλειμμένα με τη λυσσαλέα επίθεση του εχχώριου πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης δεν είναι τυχαία, αντίθετα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας.
Μήπως είναι καιρός να δημιουργήσουμε τα δικά μας δίκτυα επικοινωνίας, ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης; Μήπως είναι καιρός να επανακατακτήσουμε την κοινωνικότητα μας που σχεδιασμένα αποκλείστηκε μέσα από την μεθοδευμένη χρήση του διαδίκτυου ώς αποκλειστικού μέσου επικοινωνίας; Ο δρόμος για την ελευθερία περνάει μέσα από την πλατεία. Περνάει μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, μέσα από την ανάπτυξη του ελεύθερου συνδικαλισμού στους χώρους δουλειάς, αυτοοργάνωσης, συνεργατικών δομών, αυτοδιαχείρισης, αλληλεγγύης, επικοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο, αντί του ανώνυμου (για το σύστημα επώνυμου χωρίς αμφιβολία) ηλεκτρονικού ίχνους. Ο επανακαθοριμός της κοινωνικότητας μας  είναι η μοναδική ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για να σχεδιάσουμε τη δική μας αντεπίθεση για την κατάκτηση και επιβολή από τα κάτω του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων μας. Όλοι στους δρόμους για την ελευθερία!

πηγη denplirono