Η λήψη των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, θεωρείται προϋπόθεση για την αποδέσμευση του νέου πακέτου των 130 δισ. ευρώ της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν στο διάστημα 2013-2014 αλλά θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν από μέρους της χώρας μας, με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012, αναφέρει η έκθεση που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.
Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 4,75% με κίνδυνο επιδείνωσης διότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους (ύψους 1,5% του ΑΕΠ) θα φέρει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος μόνο 1%. «Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014» αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας υστέρηση εσόδων για την διετία στο 5,5%. Σημειώνει σαφώς, ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη από το 2013, αλλά από το 2014.
Ακολούθως σημειώνει πώς «γι' αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το Μάιο του 2012»
Καταλήγει δε προειδοποιώντας:
«Η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχίσει να χορηγείται υπό τον όρο ότι βελτιώνεται η εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται. Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα δοκιμαστεί στους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη τρύπα για το 2013 και το 2014».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι «οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι» και ότι «η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους.»
Τα απαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, είναι:
-Μείωση δαπάνης του Δημοσίου κατά 3,2 δισ. ευρώ με περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες, τα ειδικά μισθολόγια, τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων και τη μείωση των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 15.000 εργαζόμενους έως το τέλος του 2012. Γίνεται μάλιστα σαφής αναφορά για απολύσεις στο Δημόσιο .
- Μείωση κοινωνικών δαπανών και φαρμακευτικής δαπάνης κατά 6,3 δισ. ευρώ
- Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας στο 10% κ.α.) κατά 2,1 δισ. ευρώ.
-Για την ανεργία, προβλέπεται ότι σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 17,9% το 2012 και κάποια τρίμηνα θα υπερβεί το 20%.
πηγη eklogika