Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου σε ακαδημαϊκούς για το μέλλον των τμημάτων ΤΕΙ.

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο κ Κόκκορα, τον Αντιπρόεδρο κ. Υψηλάντη και προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας, τα οποία την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των σχολών του ΤΕΙ, με βάση και τις κατευθύνσεις και υποδείξεις του υπουργείου παιδείας, έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ Βασίλης Τσιάκος.
Ο κ Τσιάκος στην επιστολή του, τονίζει την ανάγκη να μην υπάρξουν μετακινήσεις τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας που στεγάζονται στην Καρδίτσα, ζητώντας η ακαδημαϊκή κοινότητα να κινηθεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας και της σύνθεσης και όχι στην κατεύθυνση της αποδιοργάνωσης των τμημάτων.
Ειδικότερα ο κ Τσιάκος επισημαίνει τα εξής:
«Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια στην Καρδίτσα, έχει αναπτυχθεί ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό και σπουδαστικό δυναμικό τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, το οποίο παράγει άριστα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Η παραγωγή αυτού του σπουδαίου ακαδημαϊκού έργου, αποδεικνύεται από μια σειρά παραμέτρων που εσείς γνωρίζετε καλύτερα και νομίζω πως δεν είναι του παρόντος επιμείνω σε αυτές.
Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι όλα τα τμήματα έχουν σπουδαία πλεονεκτήματα και αξίζει τον κόπο να διατηρηθούν και να στηριχθούν περαιτέρω.
Όπως ξέρετε το τμήμα Δασοπονίας και διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, διαθέτει τις καλύτερες υποδομές σε επίπεδο χώρας μεταξύ των αντίστοιχων σχολών και αυτό του δίνει το πλεονέκτημα σε μια πιθανή συνένωση τμημάτων, να αποτελέσει το επίκεντρο της συνένωσης.
Το τμήμα Τεχνολογίας ξύλου και Επίπλου είναι το μοναδικό στη χώρα και επιπλέον διαθέτει επίσης άριστες υποδομές. Επιπλέον οι απόφοιτοι του, έχουν πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων διαθέτει πολύ καλές υποδομές και συγχρόνως άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια.
Το τμήμα Διατροφής και διαιτολογίας που είναι νεοσύστατο, ήδη κατάφερε και σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεπέρασε το μεγαλύτερο μέρος του κτιριακού προβλήματος που αντιμετώπιζε. Επιπλέον το συγκεκριμένο τμήμα παρά το γεγονός ότι λειτουργεί μόνο τρία χρόνια, έχει ήδη 600 ενεργούς σπουδαστές ενώ στις εισαγωγικές εξετάσεις, καταγράφει υψηλό βαθμό εισαγωγής για τους σπουδαστές του.
Σημαντικό είναι ότι και τα τέσσερα τμήματα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ στην πρόταση που σας έχει κατατεθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα του παραρτήματος της Καρδίτσας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας σχολής με την ονομασία: «Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής» με τέσσερα προγράμματα σπουδών, τα οποία ταυτίζονται με τα εκπαιδευτικά αντικείμενα των σημερινών τμημάτων.
Δεν θα σταθώ περισσότερο σε αυτή την πολύ αξιόλογη πρόταση, που νομίζω ότι αξίζει να εξετάσετε και να υιοθετήσετε, αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για το εξής: Η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας αλλά και το σύνολο των τοπικών φορέων έχουν αγκαλιάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ. Τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταθούν δίπλα, στα όποια προβλήματα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το παράρτημα της Καρδίτσας. Αυτό θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον με στόχο να δημιουργήσουμε, με την δική σας καθοδήγηση μια σχολή πρότυπο για τα δεδομένα της χώρας.
Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση σας»


Βασίλης Τσιάκος
Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας