Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δημήτρης Παπαδημούλης - Για το δημοψήφισμα και την ανάγκη εκλογών

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της  «ΝΕΤ» (Πρωινή Ενημέρωση Κ. Αρβανίτη- Μιρ. Κατσίμη) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:


Για την εξαγγελία δημοψηφίσματος

Πριν την τελευταία σύνοδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα η κ. Μέρκελ προσερχόμενη στην γερμανική βουλή είπε αυτά είναι τα δεδομένα, αυτά δεχόμαστε και σε διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση πήρε 503 ψήφους, αφού δέχτηκε και προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, που δεν ήταν στο πρόγραμμα της,  για φορολόγηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF. M’ αυτό τον τρόπο η κ. Μέρκελ προσήλθε στην σύνοδο κορυφής με μια ισχυρή θέση στην διαπραγμάτευση. Στην Ελλάδα ο Παπανδρέου δεν ενημέρωσε ούτε καν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και της κυβερνητικής επιτροπής για το τι δέχεται και τι όχι.
Τη δημοκρατία, το σεβασμό, τον υπεύθυνο πολιτικό διάλογο που θα εμποδίσει τον λαϊκισμό και τα διλήμματα και την κινδυνολογία είχε τη δυνατότητα να τον επιλέξει ο Παπανδρέου κα το απέφυγε. Μετά, βγήκε και πανηγύριζε.
Αυτή τη στιγμή ο  Παπανδρέου ρίχνει την τελευταία του ζαριά με τα δικά μας ρέστα.
Έχουμε μια κυβέρνηση αποτυχημένη που άλλα λέει κι άλλα κάνει, έναν πρωθυπουργό ακατάλληλο. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, η εντιμότερη δημοκρατική λύση είναι οι εκλογές κι όχι το δημοψήφισμα.
Γιατί το δημοψήφισμα έχει τους κινδύνους που περιγράφει ο διεθνής τύπος που υποστηρίζει τους εταίρους του κ. Παπανδρέου με τους οποίους ετοιμάστηκε η συμφωνία.
Δεν γνωρίζω αν οι έως τώρα διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με το δημοψήφισμα θα κάνουν μια θεαματική κωλοτούμπα και το υποστηρίξουν.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα

Εμείς θα σηκώσουμε το γάντι της δημοκρατικής πρόκλησης και θα πούμε στον κόσμο να πάει και να ψηφίσει και να εκφραστεί. Παρ’ ότι επιθυμούμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, με  τα στοιχεία που ξέρουμε σήμερα για τη συμφωνία, η θέση μας θα είναι «ΟΧΙ».
Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα χωρίς ξεκάθαρο ερώτημα, θα είναι για την συμφωνία ή για το ευρώ δείχνει πόσο τυχοδιωκτική, πρόχειρη και επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική. Ο κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει και θέλει να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία και φοβάται μην τον ρίξουν μέσα από το ΠΑΣΟΚ, μη γίνουν εκλογές κι άλλος πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ. Βάζει το δικό του γινάτι, και την εμμονή του για τον πρωθυπουργικό θώκο πάνω από τα συμφέροντα του τόπου.
Σ’ έναν λαό που σε όλες τις  δημοσκοπήσεις τάσσεται κατά 75% υπέρ της παραμονής στο ευρώ και 15% υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, προκειμένου να κερδίσει κάποιο χρόνο ο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία,  εκβιάζεται με διλήμματα, που εξυπηρετούν μόνο αυτούς που θέλουν να μας «τραβήξουν τα σωληνάκια» και να μας πετάξουν έξω από το ευρώ.

Για την ανάγκη εκλογών

Οι πολίτες ζουν αλλαγή πολιτικής πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική, όχι κατ’ ανάγκη εκλογές. Επειδή δεν βλέπει  όμως αυτή την  αλλαγή πολιτικής, ο κόσμος αρχίζει και ζητάει όλο και περισσότερο, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, εκλογές γιατί είναι απογοητευμένος και οργισμένος.
Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται, ηγεσία και δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου εζυγίσθη, εμετρήθη και εβρέθη ελλιπής.
Τα δημοψηφίσματα είναι δημοκρατικά όταν είναι ξεκάθαρα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον βασιλιά. Όταν το ερώτημα είναι για μια σύμβαση χιλίων σελίδων, ο κόσμος ψηφίζει με λάθος κριτήρια και παίζονται παιχνίδια.
Το καλύτερο για τον τόπο είναι ένας οδικός χάρτης που θα μας οδηγήσει γρηγορότερα στις εκλογές. Αν αυτές γίνουν  μάλιστα και με απλή αναλογική, τότε το νέο πολιτικό σκηνικό θα προκύψει έντιμα και με δημοκρατικό τρόπο. Αυτή την υπηρεσία πρέπει να προσφέρει ο Παπανδρέου στη χώρα.