Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Εύλογες Απορίες για τις Προοπτικές του Πολιτικού Αύριο.



Οι προοπτικές
Εξακολουθώ να έχω αναπάντητες απορίες τις οποίες εκτιμώ ότι θα έχει κάθε μέσος Έλληνας.
Ας δούμε τα σενάρια που πιθανόν να μας επιφυλάσσει το αύριο:
Α. Σενάριο πρώτο: προκηρύσσονται Εθνικές εκλογές
1.  ο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα κατακρυμνιστεί.
2. Η Νέα Δημοκρατία δια του αρχηγού της σε σημερινή συνέντευξη υποστηρίζει ότι το 2021 η χώρα θα ανακάμψει. Δηλαδή μας εξασφαλίζει 10 χρόνια φτώχειας.
Τι άλλο μας είπε; ότι δεν θα ψηφίσει την απώλεια της Εθνικής κυριαρχίας ακόμη και αν τεθεί εκβιαστικά  η ψήφιση με 180 ψήφους, ή 220 όπως συνέχισε.
Εξάλλου σε παλαιότερη δήλωση υποστήριξε ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να πετύχει την αυτοδυναμία καθώς επίσης ότι θα επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα μειώσει τους φόρους και θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση κ.α.
Τι δεν μας είπε: Όλα τα άλλα που περιλαμβάνουν στις διακηρύξεις τους τα Κινήματα/Μέτωπα , περί επαχθούς χρέους, τιμωρίας των επίορκων Βουλευτών και αλλαγής του Πολιτικού και εκλογικού Συστήματος, οριοθέτησης της ΑΟΖ, κ.α. σοβαρά.
Γνωρίζω δηλαδή εγώ ο ατυχής ψηφοφόρος, ότι θα πορευτεί με το ισχύον Σύνταγμα, θα συσταθεί Βουλή και πάλι των 300 και από τους Βουλευτές που έχει κάποιοι θα γίνουν Υπουργοί και θα ζήσουμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.
3.Τα Κινήματα που θα συστήσουν ενιαίο Πολιτικό Φορέα υποστηρίζουν όλα όσα άριστα περιλαμβάνονται στις διακηρύξεις τους. 
    Θα κατέβουν στις εκλογές με το ισχύον Σύνταγμα με μετακλητούς αντιπροσώπους ως υποψήφιους Βουλευτές, οι οποίοι προφανώς θα είναι ικανοί και ηθικοί αλλά κατά το πλείστον άγνωστοι. Είτε θα επιτύχουν ποσοστό το οποίο θα τους εξασφαλίζει αυτοδυναμία, είτε θα επιτύχουν μικρότερο και θα ασκούν αντιπολίτευση υπό την κηδεμονία των Τροϊκανών και πιθανώς στις επόμενες εκλογές θα κατακτήσουν την αυτοδυναμία. Ωστόσο οι Έλληνες θα είναι πτωχοί.
Τι δεν γνωρίζω: Ποιες ακριβώς θα είναι οι δράσεις την επομένη των εκλογών, όταν θα κληθούν να κυβερνήσουν την χώρα. Και εννοώ, οι συγκεκριμένες δράσεις για κάθε μία από τις επόμενες ημέρες.
Β. Σενάριο Δεύτερο: Η λαϊκή οργή γκρεμίζει το πολιτικό σύστημα.
1. Τα κινήματα/μέτωπα υπό ενιαίο πολιτικό φορέα συστήνουν τα απαραίτητα όργανα για την σύνταξη νέου Συντάγματος και δια κλήρωσης αναδεικνύονται οι ασκούντες την Διακυβέρνηση. Και προφανώς μετά την Σύνταξη του Συντάγματος θα προκηρυχθούν εκλογές.
     Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν αυτοδυναμία με την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να υπερτερεί το συλλογικό "εμείς" απέναντι στο κάθε "εγώ" .
     Τι δεν γνωρίζω: Πως θα εξασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους την επόμενη ημέρα και το αν οι εκλεγέντες θα είναι επαρκείς έστω και για μία μεταβατική εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. 
Για να ισχύσουν τα περιγραφόμενα  περιπτώσεις Α3 και Β1 απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι θα έχουν πεισθεί οι πολίτες για την επάρκεια του νέου πολιτικού φορέα και των εκπροσώπων του ώστε να αποφασίσουν είτε να τον ψηφίσουν είτε να τον ακολουθήσουν αλλά και για τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα: πως θα λειτουργήσει το Κράτος εντός και εκτός Ελλάδος.  Άλλωστε πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκούντως πεπαιδευμένοι και άρα κυριαρχεί η παλαιοκομματική λογική περί αναγνωρισιμότητας των επί κεφαλής αλλά και των υποψήφιων για την επάνδρωση των οργάνων του φορέα.
Ποιες είναι οι σκέψεις που κατατίθενται για τα παραπάνω πρακτικά ζητήματα;
Την ίδια ερώτηση εξέφρασα και στο πρόσφατο παρελθόν και έλαβα την απάντηση ότι: "Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει". Ποιες διαδικασίες;  Μήπως συσταθεί συμβούλιο σοφών από μέλη του φορέα ή Πανεπιστημιακούς, και με την συμμετοχή Προέδρων  Επιμελητηρίων, ή Προέδρων επιστημονικών και άλλων Συλλόγων οι οποίοι θα υποστηρίξουν την μεταβατική περίοδο και θα εμπνεύσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη;
Επί του πρακτέου λοιπόν τι θα γίνει;
Βεβαίως επικροτώ την απαλλαγή από το σαθρό πολιτικό σύστημα. Αλλά πώς, με ποιους και πότε;
Εν αναμονή πειστικής απάντησης με τον χρόνο να κοιλά και την χώρα να βυθίζεται διαρκώς περισσότερο στο τέλμα  της "σωτηρίας της".
Ιωάννης Δέμος
 
πηγη kanena2010