Σε μια σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών της κυβέρνησης, φαίνεται πως έχει επιδοθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η στήριξη στη Βουλή του κυβερνητικού έργου είναι ίσως το κυριότερο από τα θέματα που συζητά ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει με τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων φέρονται να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και οι κοινωνικές αντιδράσεις για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και η ανάγκη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Παπανδρέου, φέρεται να ζητά από τους υπουργούς να παρέμβουν σε βουλευτές ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής στη Βουλή και να σταματήσουν τα σενάρια για εκλογές. Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει πει ότι αναμένει πως στο Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου ή στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου θα αποφασιστούν:
• Κούρεμα της τάξης του 35%
• Διατήρηση της ισορροπίας στο τραπεζικό σύστημα.
Ουσιαστικά, αναμένει ότι η συμφωνία θα προβλέπει πως οι δανειστές θα μας δίνουν τους τόκους για τα παλιά χρέη που θα απομείνουν μετά το κούρεμα και εμείς θα πρέπει να κάνουμε περικοπές μέχρι να παρουσιάσουμε πλεονάσματα για να πληρώνουμε και το κεφάλαιο.
Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ενώ τώρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Χθες, Τρίτη, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Ραγκούση, ενώ οι συναντήσεις του θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Επικοινωνία με Κριστίν Λαγκάρντ
Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου το βράδυ της Τρίτης, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της G20, τα θέματα που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τις τράπεζες, την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και θέματα που αφορούν το ελληνικό χρέος, την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, την έκτη δόση και την αξιολόγηση της τρόικας.
Τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου
Στο υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα, θα παρουσιαστούν έξι νομοσχέδια, ενώ θα τεθούν και οι κανόνες που αφορούν την απελευθέρωση των μεταφορών συμπεριλαμβανομένων και των ταξί. Συγκεκριμένα:
1. Προσχέδιο Νόμου για την Ίδρυση Επιστημονικών Εταιριών των Ιατρικών Ειδικοτήτων, Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση Ιατρών. (Α. Λοβέρδος)
2. Σχέδιο νόμου: Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2009/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18.6.2009 σχετικά με την «Επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών», προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και λοιπές διατάξεις. (Γ. Κουτρουμάνης)
3. Σχέδιο νόμου: Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα (Νέα ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι εννέα (9) θέσεων) και Μοτοσικλέτες Δημόσιας Χρήσης (Μ.Δ.Χ.). (Γ. Ραγκούσης)
4. Σχέδιο νόμου: Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. (Μ. Παπαϊωάννου)
5. Σχέδιο νόμου «για τη μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2Θ05/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων, για αδικήματα ρύπανσης, η οποία τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ηςΟκτωβρίου 2009». (Μ. Παπαϊωάννου)
6. Σχέδιο νόμου: Δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2009/38/ΕΚ/6.5.2009. (Γ. Κουτρουμάνης)
7. Ενημέρωση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μ. Ξενογιαννακοπούλου)
πηγη eklogika