Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Χαιρετισμός Μαρίας Θεοχάρη στην 11η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας

«Η φετινή έκθεση ανοίγει τις πύλες της κάτω από την σκιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης – τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολιτευτικά – που διέρχεται η χώρα μας. Μιας κρίσης με παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Παγκόσμιες γιατί και πανίσχυρες οικονομίες κλονίζονται και μπαίνουν στο στόχαστρο διαφόρων οίκων αξιολόγησης, που δυστυχώς ελέγχονται από πανίσχυρους διεθνείς κερδοσκόπους. Αυτοί λοιπόν οι κάθε λογής «ραντιέρηδες» των διεθνών αγορών, ποντάροντας σε υψηλά CDS για την χρεωκοπία της χώρας, προσπαθούν να σκυλέψουν πάνω στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δυστυχώς καθημερινά αποδεικνύεται ότι μόνο κατ’ επίφαση έχουμε μια ενωμένη οικονομικά Ευρώπη. Η πολυφωνία, η ασυμφωνία, η ατολμία είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ελλάδα, αδύναμος κρίκος της Ε.Ε. μέσα σε αυτό το γκρίζο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, πρέπει να διαχειριστεί αυτήν την κρίση που εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί, όμως, φτάσαμε ως εδώ; Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που θέλει απάντηση. Σίγουρα οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές. Πολιτικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, επιχειρηματική τάξη, με αφορμή την δημοσιονομική κρίση, βρέθηκαν μπροστά στα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε η χώρα τον εαυτό της εδώ και δεκαετίες.
Τρία ΚΠΣ με τεράστιους πόρους δαπανήθηκαν επενδύοντας σε ένα θνησιγενές παραγωγικό πρότυπο, αφού παράμετροι όπως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα αγνοήθηκαν. Επενδύσαμε στην εσωστρέφεια και στην αντιπαραγωγικότητα, ομφαλοσκοπώντας με πλήρη άγνοια του διεθνούς περιβάλλοντος και των προκλήσεών του.
Ήρθε η ώρα, με την ευκαιρία της κρίσης, να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κάνοντάς το πιο παραγωγικό, ανταγωνιστικό, εξωστρεφές, επενδύοντας στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με στοχευμένη ανάπτυξη σε συγκεκριμένους κλάδους, οι οποίοι θα προσθέτουν άμεσα στο ΑΕΠ, θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, θα δίνουν έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Και βεβαίως αυτοί οι κλάδοι είναι τα έργα, μικρά και μεγάλα, ο τουρισμός, η «πράσινη» ενέργεια, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο οποίος αποτελεί και την παραγωγική βάση του Νομού μας, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα.
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, μέσα σε αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα, είναι και ο κλάδος που συντέλεσε ώστε να μειωθεί κατά 30% το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 12% και μείωση των εισαγωγών.
Η ελληνική επιχείρηση, λοιπόν, που αποτελεί τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας, είναι αυτή που, με συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγικές, πρέπει να στηριχθεί – και δυστυχώς αυτήν την στιγμή είναι αυτή που βιώνει σκληρά την οικονομική κρίση. Κι αυτό γιατί, παρόλο που πάρθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η υπηρεσία μιας στάσης, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης – κι εδώ αναβαθμίζεται ο ρόλος των επιμελητηρίων – η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, πρώτη φορά με μετρήσιμα αποτελέσματα, η πάταξη της γραφειοκρατίας και ο νέος νόμος για την προπτωχευτική διαδικασία, γονατίζει και αναστενάζει, διότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, παρ’ όλες τις εγγυήσεις που δόθηκαν περί τα 110 δις., η τελευταία με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του EFSE, έχει κλείσει τις στρόφιγγες της ρευστότητας για την ελληνική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να βλέπουμε γύρω μας χιλιάδες λουκέτα, την ανεργία να σκαρφαλώνει στα ύψη με φόβο κοινωνικής έκρηξης και την ύφεση να βυθίζει την ελληνική οικονομία.
Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις του νομού μας, που είχαν υπαχθεί στην ρύθμιση της απόφασης 14709/09. Η καθυστέρηση ενεργοποίησης της απόφασης, αλλά και η απροθυμία από πλευράς τραπεζών, είχε ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω αναδείξει το πρόβλημα, και ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος, διότι μόνο για τη Θεσσαλία απαιτούνται εγγυήσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις του και να μείνουν όρθιες. Βεβαίως τις επιχειρήσεις του τόπου μας θα τις στηρίξουμε και με το να καταφέρουμε να εμπεδώσουμε στην συνείδηση του κόσμου ότι τα τοπικά μας προϊόντα είναι και ποιοτικά και ανταγωνιστικά.
Πιστεύω ότι με τη διορατικότητα, την ευελιξία και την δημιουργικότητα που σας διακρίνει, θα καταφέρετε να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία. Με τη συμμετοχή και του επιχειρηματικού κόσμου θα επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για να γίνουν και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος εκτός από την δημοσιονομική εξυγίανση.
Συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο, τους εκθέτες, τους αυτοδιοικητικούς φορείς του Νομού, που για άλλη μια φορά ένωσαν τις δυνάμεις τους να οργανωθεί η τόσο σημαντική έκθεση και σας εύχομαι καλή επιτυχία.»