Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας βλέπουν τώρα και στην ΕΚΤ


«Ρουτίνα» έχουν γίνει πια τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κάθε μέρα υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, αλλά και δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που είτε θωρούν πιθανό το ενδεχόμενο αυτό, είτε το προτείνουν ως λύση. Έτσι, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Τσεχίας υπέρ του να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ώστε να «επέλθει σταθερότητα στο ευρώ», σήμερα ήταν η σειρά του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ και διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ. Ο κ. Νοτ, δήλωσε πως πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, κάτι που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Νοτ, είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νοτ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο: «Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών», φέρεται να είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για πολύ καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η πτώχευση δεν είναι αναγκαία. Τα νέα από την Αθήνα, πάντως, δεν είναι τις περισσότερες φορές ενθαρρυντικά». Μάλιστα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης παρά το ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να τη βοηθήσουν», όπως είπε.

«Οι τράπεζες θα αντέξουν»
Δηλώσεις για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας έκανε και ένα άλλο μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ο Κλάους Νόιερ, ο οποίος δήλωσε πως «ακόμα και εάν επαληθευτεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα απορροφήσει τους κραδασμούς»! Ο κ. Νόιερ, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θεωρεί πως υπάρχουν πιθανότητες να έρθουν τα χειρότερα για τη χώρα μας, υπογράμμισε, όμως, πως «στη χειρότερη περίπτωση μπορούμε εύκολα να αντέξουμε» ακόμα και τη συνολική διαγραφή του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι οι όποιοι κραδασμοί, θα έχουν απορροφηθεί μέσα σε ένα οικονομικό τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νόιερ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να υποβληθούν σε νέο τεστ αντοχής.

«Ντόμινο» αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times
Εν τω μεταξύ, για «απρόβλεπτες επιπτώσεις» σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου κάνουν λόγο σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει τα χρέη της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα και τονίζουν πως «το σοκ του χρεοστασίου θα καταβαράθρωνε την οικονομία». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε αυτή την περίπτωση «το δημόσιο θα αδυνατούσε να πληρώσει υπάλληλους και κοινωνικά επιδόματα, ενώ τη ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την κατάρρευση, καθώς το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους θα κατέγραφε τεράστιες ζημιές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδεχόταν τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού ως εγγυήσεις για την χορήγηση ρευστότητας. Η επακόλουθη δε διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος πληρωμών θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα».
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα και σταδιακά θα εξωθούνταν εκτός ευρώ χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. «Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δημιουργώντας κινδύνους σε όλη την Ευρωζώνη», σημειώνεται.
Οι Financial Times υπογραμμίζουν πως καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύστημα καθιστούν αυξημένη την υποχρέωση επίγνωσης των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονούν. «Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

πηγη eklogika