Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;


Δείγμα αδυναμίας ή νέων προτεραιοτήτων;
Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης, ανακοίνωσε την σημαντική μείωση (στο 50%) της στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας στις επιχειρήσεις εκτός συνόρων, αναφέροντας ότι «το υπουργείο προετοιμάζεται σε σημαντική μείωση της εθνικής συμμετοχής στις διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σομαλία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που υφίσταται η χώρα αλλά και επειδή στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο έχει αρχίσει η φάση που οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν σταδιακά τα ηνία». Έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δε θα αποχωρήσει ολοσχερώς και θα συνεχίσει να έχει παρουσία όσο θα υφίστανται οι διεθνείς αποστολές.
Έντονος προβληματισμός εξάλλου υπάρχει στα γεράκια της Ε.Ε. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «Στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, που είχε στόχο να προετοιμαστεί η τακτική Σύνοδος του Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη και εκφράστηκε προβληματισμός για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, που θέτει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η απάντηση που δίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινείται στην κατεύθυνση της σοβαρής περικοπής στρατιωτικών δαπανών και αναστολής εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αναπτύσσοντας, παράλληλα, κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων στις χώρες της Ε.Ε., ακόμη και τον επιμερισμό του κόστους με συνέργειες και κοινή ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας».
Αξίζει να αναδείξουμε το γεγονός ότι καθώς η Ε.Ε. αναβαθμίζει τον ιμπεριαλιστικό της ρόλο και αποκαλύπτει το στυγνό πολεμικό της πρόσωπο, φανερώνει παράλληλα και σειρά ισχυρών αντιθέσεων.  Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι «οι “27″ έχουν επιτύχει ελάχιστους στόχους στην Άμυνα και την Ασφάλεια και με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, με την ουσιαστική έλλειψη αλληλεγγύης, εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ε.Ε. να μην μπορεί να διαδραματίσει επαρκώς τον διεθνή ρόλο της». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν η Γαλλία-Βρετανία, η Γερμανία που αρχικά απατούσε επέμβαση της Συμμαχίας των Προθύμων στέλνοντας μάλιστα δυνάμεις στην Κρήτη, γρήγορα αποχώρησε, αυξάνοντας βεβαίως την παρουσία της στο Αφγανιστάν για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αμερικανική εμπλοκή ενάντια στον Καντάφι. Τέλος, δεν ξεχνούμε την ασυνεπή και γεμάτη αμφιταλαντεύσεις στάση της Ιταλίας. Στιγμιότυπα που τονίζουν την ύπαρξη απόλυτης συμφωνίας των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όσον αφορά την κοινή επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας, αλλά τις σημαντικές ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της.
Φυσικά, όσον αφορά το θέμα της Λιβύης, ο Π.Μπεγλίτης αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε και παίζει το ελληνικό κράτος καθώς η δολοφονική επέμβαση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί για άλλους τρεις μήνες, ενώ κινήθηκε στη γραμμή του Α/ΓΕΕΘΑ Γιάγκου, όταν στην συνάντηση στο Κατάρ ζήτησε ως ανταμοιβή συμβόλαια για τους Έλληνες εργολάβους και εφοπλιστές.    Ο ΥΕΘΑ επομένως ζήτησε ακόμη πιο ενεργό ρόλο της Ε.Ε. στη Λιβύη προτείνοντας να αναλάβει η Ε.Ε. την ανασυγκρότηση της Λιβύης με τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ και τη συνεργασία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι “η Ελλάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και με την παροχή διευκολύνσεων μέσω της βάσης της Σούδας και των αεροπορικών βάσεων της χώρας”!
Ας επανέλθουμε όμως στο αρχικό ερώτημα: γιατί μειώνει την παρουσία του ο ελληνικός καπιταλισμός στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και μάλιστα σε ζώνες που κρίνονται βασικά συμφέροντα του όπως π.χ. σε Βαλκάνια και Σομαλία, ενώ πρόσφατα, ο προηγούμενος ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος υπόσχονταν αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας αν το απαιτούσαν οι συνθήκες και οι αποφάσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Στο μεν Κόσοβο τα εθνικιστικά πάθη αναμοχλεύονται και οι συγκρούσεις αυξάνονται, ενώ στην Σομαλία είναι και πάλι η Ε.Ε. που σέρνει τον πολεμικό, χορό., εμφανίζοντας εκ νέου τις εσωτερικές της αντιθέσεις.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί Άμυνας των “27″ στην άτυπη σύνοδό τους στο Βρότσλαβ της Πολωνίας συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης των μέσων που διαθέτει η “Αταλάντη”, η επιχείρηση για την καταπολέμηση της πειρατείας που τέθηκε σε εφαρμογή από την ΕΕ το 2008,  καλώντας τη διεθνή δύναμη που έχει αναπτυχθεί στον Ινδικό Ωκεανό, να δράσει αποφασιστικά εναντίον των πειρατών που δρουν στην περιοχή και γίνονται ολοένα και πιο παράτολμοι. “Οι Σομαλοί πειρατές ενισχύονται ώστε να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν και πάλι μόλις τελειώσει η εποχή των μουσώνων. Υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για εμάς ώστε να ισχυροποιήσουμε τις ενέργειές μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Τζέραλντ Χάουαρθ.
Οι πιο δραστικές ενέργειες, που ζητούνται επίσης από τη Γαλλία και την Ισπανία, μπορεί να περιλαμβάνουν και στοχευμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα τα πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση να βάλουν εναντίον των κρησφύγετων των πειρατών στην ξηρά. “Αναφέρθηκε η πιθανότητα αυτή”, είπε ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Πίτερ ντε Κρεμ, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Όμως, αίσθηση προκάλεσε η στάση της Γερμανίας, που δεν επιθυμεί επέκταση τςη δράσης της “Αταλάντης” εκτιμώντας  ότι έτσι παραβιάζεται η εντολή της η οποία βασίζεται σε μια απόφαση του ΟΗΕ. Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους υπενθύμισαν ότι «πρωταρχικός στόχος της “Αταλάντης” είναι να προστατεύσει τα πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους στη Σομαλία¨ και όχι τα παγκόσμια εφοπλιστικά συμφέροντα.
Έχοντας λοιπόν αυτή την συζήτηση κατά νου, αντιμετωπίζουμε τη συζήτηση για τη μείωση ή όχι των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που άνοιξε πριν από λίγους μήνες από την ίδια την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, σε φαινομενικά αντιφατικές δηλώσεις, που μάλλον μετρούσαν αντιδράσεις. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλου στο Ράδιο 9 μιλώντας για τις ειρηνευτικές αποστολές στις οποίες μετέχει η Ελλάδα προανήγγειλε την λήξη της συμμετοχής της χώρας μας και την απόσυρση τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας: «Εν πάση περιπτώσει η κατεύθυνση είναι όσο το δυνατόν να ξεφύγουμε από αυτές τις αποστολές γιατί εκτός των άλλων κοστίζουν και πάρα πολύ στον Ελληνικό Στρατό»
Ελάχιστες μέρες πριν,  στις 6 Ιουλίου του 2011 κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (06.07.11) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, σχετικά με την απόφαση του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ομπάμα για σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε τα εξής: “Η Κυβέρνησή μας, πρωτίστως, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μέσα από τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, σε όλες τις διεθνείς αποστολές. Βεβαίως, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των σχεδιασμών μας, για τη συμμετοχή μας στην «Active Endeavour» και στην πολυεθνική δύναμη KFOR στο Κόσσοβο όπως και, για τη συμμετοχή μας στην πολυεθνική δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να χαιρετήσω ένα εξαιρετικά θετικό από στρατιωτική και στρατηγική άποψη βήμα, την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ κ.Ομπάμα, για τη σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας από το Αφγανιστάν».
Το κόστος είναι η αιτία;
Αναμφίβολα το κόστος συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, όπου και το ΓΕΕΘΑ-ΥΕΘΑ και οι δημοσιογράφοι δεν συνυπολογίζουν την ΕΛΔΥΚ, είναι τεράστιο. Μόνο η συμμετοχή και οι διευκολύνσεις στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ!
Αξίζει να δώσουμε ορισμένα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Ν.Μπογιόπουλου «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ», για να κατανοήσουμε τι βάρη φορτώνουν στις πλάτες του λαού μας οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και τις τεράστιες πολεμικές δαπάνες. Το 2009, η Ελλάδα ξόδευσε το 3,4% του ΑΕΠ της για νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες (η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ), δηλαδή 8 δις ευρώ. Συγκρίνετε: το πρώτο πακέτο λιτότητας που επιβλήθηκε το 2010 «για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα» ήταν 5,8 δις ευρώ (περιελάμβανε αύξηση ΦΠΑ, αύξηση φόρου στη βενζίνη, κατάργηση δώρου Χριστουγέννων-Πάσχα, κατάργηση επιδόματος αλληλεγγύης κλπ.). Το πραγματικό ετήσιο κόστος των αποστολών εκτός συνόρων και των ασκήσεων υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI)  το διάστημα 1974-2010, το ελληνικό κράτος ξόδευσε 32 δις δολάρια για εισαγωγές όπλων. Τέλος, ο Ν.Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι 25 μονάδες του δημόσιου χρέους οφείλονται στις αυξημένες πολεμικές δαπάνες, άρα 90 δις ευρώ του σημερινού συνολικού δημόσιου χρέους οφείλεται σε κεφάλαια και τόκους για εισαγωγές όπλων!
Σύμφωνα με το άρθρο του Γ.Τσακίρη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και τρόικα αφοπλίζουν οικονομικά το στρατό». Οδυνηρές είναι οι συνέπειες στην καθημερινότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σημαντικά έχει υποχωρήσει και η εκπαίδευση, καθώς έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα των μέσων αλλά και τα χρήματα. Η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές μονάδες χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς απελπιστική σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η έλλειψη υλικών, ανταλλακτικών, ακόμα και καυσίμων ή λαδιών για τα αυτοκίνητα, έχει χτυπήσει κόκκινο, κυρίως σε μονάδες που καλούνται καθημερινά να είναι ενεργές, δηλαδή να έχουν κινήσεις και να χρησιμοποιούν μέσα τα οποία θέλουν καύσιμα, ανταλλακτικά και συντήρηση.
Έντονο το πρόβλημα και στις αποθήκες ανταλλακτικών, καθώς τα ράφια έχουν αδειάσει και κάθε ανταλλακτικό παραγγέλλεται όταν υπάρξει βλάβη. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το όχημα, πλοίο, αεροσκάφος και άλλα πολλά, παραμένει εκτός χρήσης μέχρι να παραληφθεί. Άδεια όμως και τα ράφια των μονάδων από καθημερινά υλικά, όπως χαρτί τουαλέτας, χαρτί για τους εκτυπωτές και άλλα αναλώσιμα. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα και στα διακριτικά σήματα των μονάδων, με αποτέλεσμα για 350 ευρώ να μη φορούν κάποιοι τα διακριτικά τους.
Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν και οι φαντάροι που τους περικόπτεται ο μηνιαίος μισθός των 8 ευρώ, τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, τους ταΐζουν σάπια κρέατα, υποχρεώνοντας τους ίδιους και τις οικογένειες τους αναλάβουν το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος της υποχρεωτικής στράτευσης νέων ανθρώπων που εργάζονται δωρεάν.
Πιστεύουμε επομένως ότι η όξυνση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας για τη διεκδίκηση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων και η μεταφορά της σύγκρουσης μεταξύ Καστελλόριζου-Κύπρου, όπου η πολεμική ομπρέλα του Ισραήλ μένει ανενεργή, οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, φέρνοντας ολοένα πιο κοντά το θερμό πολεμικό επεισόδιο! Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την επιστροφή πολεμικών μέσων και έμπειρων Μισθοφόρων που μέχρι τώρα εμπλέκονταν σε αποστολές στο εξωτερικό!
Οι ιμπεριαλιστές φεύγουν από το Αφγανιστάν. Τους ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση.
Η σοβαρότατη καπιταλιστική κρίση, η αντιστροφή των συναισθημάτων των λαών στις καπιταλιστικές μητροπόλεις που στέκονται ενάντια στην παράταση της ιμπεριαλιστικής κατοχής σε όλο τον πλανήτη, ωθεί τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν την επιστροφή των στρατευμάτων τους επιδιώκοντας την εξοικονόμηση χρημάτων και αναπροσαρμόζουν τους στόχους και τους τρόπους των επεμβατικών τους κινήσεων.
Ήδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε διάγγελμα του τη σταδιακή -έως το 2012-αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ενώ είπε πως μέχρι το 2014 ο έλεγχος της περιοχής θα περάσει στους Αφγανούς. Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν 10.000 στρατιώτες ενώ άλλοι 23.000 μέχρι το καλοκαίρι του 2012. «Ήρθε η ώρα η Αμερική να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση του κράτους, εδώ στην πατρίδα» είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό στάδιο αποχώρησης περισσότεροι στρατιώτες θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής σταδιακά καθώς οι Αφγανοί θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια τους μέχρι το 2014.
Αυτές οι εξαγγελίες, που ενσωματώνουν προπαγανδιστικά την πρόσφατη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν δίνοντας στον Ομπάμα τη δυνατότητα να οικοδομήσει το προφίλ του αποτελεσματικού, ειρηνικού και συνεπούς πολιτικού δε σημαίνουν αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή. Αντίθετα, δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Αφγανιστάν, όπως παρέμειναν ως σύμβουλοι και του Ιρακινού στρατού, ενώ μεγάλο μέρος αυτών μεταφέρεται σε αμερικανικές βάσεις γειτονικών χωρών της Κεντρικής Ασίας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε τις διάφορες εκθέσεις του Πενταγώνου που αποκαλύπτουν ότι πλέον οι ΗΠΑ εστιάζουν το ιμπεριαλιστικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό ωκεανό.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες. Η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, ένα 56% των αμερικανών πολιτών εν γένει, αλλά και αρκετοί, ολοένα και περισσότεροι, εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αξιώνουν την αποχώρηση των 100.000 αμερικανών στρατιωτών που εδρεύουν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατόν». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 80% των Αμερικανών δέχονται ως ορθότερη την απόφαση σταδιακής αποχώρησης. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία 1,3 τρισ. δολάρια. Μόνο φέτος, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει κόστος κοντά στα 120 δισ. δολάρια. Σε μια χώρα με έλλειμμα 1,65 τρισ. δολ., χρέος 14τρισ. δολαρίων και ανεργία άνω του 9%, τα ποσά αυτά φαίνονται παράλογα. Και θα φαίνονται όλο και πιο παράλογα όσο προχωρεί η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2012, στις οποίες ο Ομπάμα ελπίζει να επανεκλεγεί!
Την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα ακολούθησε η δήλωση του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί: “Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε αναλογία και με ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της και με τις αφγανικές αρχές”, καταλήγει η ανακοίνωση. Σήμερα στο Αφγανιστάν υπηρετούν τέσσερις χιλιάδες γάλλοι στρατιώτες.
Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε πως τα αυστραλιανά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2014, όπως είχε αρχικά προβλεφτεί. Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν υπηρετούν 1.500 αυστραλοί στρατιώτες. Από το 2001, έχουν χάσει τη ζωή τους 27.
Επίσης, το Βέλγιο θα μειώσει στο μισό τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν, δηλαδή από τους 600 στους 300 άνδρες, από τον Ιανουάριο του 2012, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας Πίτερ Ντε Κρεμ. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Διεθνή τάση οι Μικροί και Ευέλικτοι Στρατοί. Πιο φθηνοί και πιο κατασταλτικά και πολεμικά, αποτελεσματικοί.
Στο άρθρο του δημοσιογράφου Σπ.Χριστόπουλου στις 25-10-2010 με τίτλο «Δραστικές περικοπές στο γερμανικό στρατό», περιγράφονταν η σύσταση για δραστικές περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας που απηύθυνε στο υπουργείο Άμυνας ειδική διακομματική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αναδιάρθρωση του γερμανικού στρατού. Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής είναι η περικοπή κατά 50% του προσωπικού του στρατού, η συρρίκνωση του στρατεύματος κατά 70.000 άτομα (από 250.000 που είναι σήμερα σε 180.000) αλλά και το κλείσιμο αρκετών στρατιωτικών βάσεων. Προτάσεις που «συμφωνούν» με τις προθέσεις και τη στρατηγική του υπ. Άμυνας Καρλ Γκούτενμπεργκ, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει προτείνει δραστικές περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους, αποσκοπώντας σε ένα στρατό που θα αποτελείται από μονάδες με υψηλό επαγγελματισμό και εκπαίδευση.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους 80 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Μέρκελ για την επόμενη τριετία, το υπ. Άμυνας, το οποίο σήμερα δαπανά 30 δισ. ευρώ, θα πρέπει να «κόψει» τις δαπάνες του κατά 9,3 δισ. ευρώ έως το 2013. Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και η Μ. Βρετανία που ανακοίνωσε τη μείωση του προϋπολογισμού των αμυντικών της δαπανών κατά 7,5% για την προσεχή τετραετία (ο στρατός θα μειωθεί από 102.000 σε 95.000). Η Γαλλία σχεδιάζει να εξοικονομήσει 3,5 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες έως το 2013, ενώ και η Ιταλία αποφάσισε να αγοράσει λιγότερες φρεγάτες.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές που επιχειρεί συνολικά η βρετανική κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία ενός «Μικρός – ευέλικτος βρετανικός στρατός». Πρόκειται για χώρα με αναβαθμισμένο ιμπεριαλιστικό-παρεμβατικό ρόλο, που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση αμέσως μετά τη μείωση των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν. Αξίζει να έχει κανείς κατά νου, πέρα από όποιες άλλες ομοιότητες εντοπίσει με τα σχέδια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ότι η βρετανική κοινωνία πρόσφατα συγκλονίστηκε από πρωτόγνωρη κοινωνική έκρηξη που προκλήθηκε από την τεράστια καπιταλιστική κρίση, αντιμετωπίστηκε από ακραία μέτρα κρατικής καταστολής, ενώ ο πρωθυπουργός Κάμερον απείλησε με δράση του Βρετανικού Στρατού κατά των Ταραχοποιών!
Το δημοσίευμα από το The Guardian επισημαίνει ότι «Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην ενίσχυση των δαπανών για την Άμυνα με το ποσό του 1,5 δισ. στερλινών, το οποίο θα αξιοποιηθεί εν μέρει για την αγορά 14 ελικοπτέρων τύπου Σινούκ, τριών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου Rivet από τις ΗΠΑ, καθώς και για την αναβάθμιση των οχημάτων τύπου Warrior του πεζικού.
Η αναθεώρηση, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο στρατηγός σερ Νίκολας Χιούτον και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Τζούλιαν Μπρέιζερ, προβλέπει τη διατήρηση της σημερινής ισχύος της εθνοφυλακής -35.000 άνδρες- αλλά και την επιπλέον εκπαίδευση περίπου 5.000 εφέδρων για επιχειρήσεις στο μέτωπο. Οι έφεδροι, επίσης, θα συμβάλουν περισσότερο στην «ασφάλεια στο εσωτερικό», αναλαμβάνοντας να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες ενέργειες μετά ένα τρομοκρατικό χτύπημα και άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι συντάκτες της αναθεώρησης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους εφέδρους, θεωρώντας ότι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο οικονομικού και συνάμα ευέλικτου στρατού. Επισημαίνεται ότι η Βρετανία αναπτύσσει σημαντικά μικρότερο ποσοστό εφέδρων σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα αναπτύσσουν άνω του 50% και η Αυστραλία 44%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της Βρετανίας είναι κάτω του 20%!
Οι ομοιότητες είναι πολλές και αυξάνουν τα ερωτηματικά της κοινωνίας μας για τις προθέσεις του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού που εκπροσωπεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Με πρόσχημα τις αποκαλύψεις της Τρόικας, μπροστά οποίες οι αξιωματούχοι του ΥΕΘΑ και οι δημοσιογράφοι φερέφωνα τους φέρονται λες και ανακάλυψαν τον ήλιο, που κάνουν λόγο για τριπλάσιο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις από το μέσο όρο του ΝΑΤΟ (Ευρώπης), καθώς οι απασχολούμενοι στην άμυνα, στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, ανέρχονται στο 2,9% του συνόλου του ενεργού πληθυσμού, τίθεται ζήτημα άμεσης μείωσης των λειτουργικών δαπανών.
Πως θα προκύψει αυτό; Με την εμβάθυνση της διακλαδικότητας, τη δημιουργία κοινών υποδομών υποστήριξης ομοειδών οπλικών συστημάτων, τη δραστική περικοπή των στρατοπέδων εφεδρείας και την ενοποίηση των κέντρων εκπαίδευσης. Ας κρατήσουμε κατά μέρος τους σχεδιασμούς περιορισμού των εκατοντάδων άχρηστων στρατοπέδων που προσκρούουν στις αντιδράσεις του συστήματος πελατειακών σχέσεων που οικοδόμησαν και εκμεταλλεύτηκαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ας προσέξουμε τη βασική παράμετρο των σχεδιαζόμενων αλλαγών:
Αυτή δεν είναι άλλη από την αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας.
Εδώ έγκειται η βάση όλων των σχεδιαζόμενων κυβερνητικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με την αύξηση της υποχρεωτικής θητείας και τον περιορισμό των Αναβολών ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης προσδοκά να  ντύσει στα χακί, το αργότερο μέχρι τα 23-24 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους για να τους μετατρέψει σε δωρεάν εργατικό δυναμικό και αναλώσιμους της Πρώτης Γραμμής, αντικαθιστώντας σε πρώτη φάση τους 18.000 ΕΠ.ΟΠ. που πετά από τον στρατό, αρνούμενος να τους Μονιμοποιήσεις (έστω και αν με τα μόρια για τους Διαγωνισμούς πρόσληψης Ειδικών Φρουρών προσδοκά να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις του).
Τα Επιτελεία στοχεύουν τη μετατροπή του λαού μας σε Ισραήλ των Βαλκανίων, με μικρότερες, φθηνότερες και ευέλικτες δυνάμεις που θα βασίζονται στους εφέδρους. Ο επιπλέον χρόνος θητείας προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο για την εκπαιδευση τους (αντικαθιστώντας έτσι τους ΕΠ.ΟΠ. που προσλάμβαναν για αποστολές εκτός συνόρων και μονάδες εκστρατείας). Δεν είναι τυχαίο ότι επανασχεδιάζεται ο θεσμός των Επίστρατων με στόχο την καλύτερη πολεμική ετοιμότητα των εφέδρων.
Στους εφέδρους στοχεύει να στηριχθεί ο ελληνικός στρατός για όλες τις βρώμικες δουλειές: δεν είναι τυχαία η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία, αλλά και η εκπαίδευση τους στην Καταστολή Πλήθους.
Μένει να δούμε την κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα: να βάλει στην άκρη τη διαταγή του πρώην ΥΕΘΑ Γ.Παπαντωνίου που απαγόρευε την συμμετοχή εφέδρων σε αποστολές εκτός συνόρων. Ο αποτυχημένος θεσμός των ΟΒΑ-ΕΕΦΟΠ αποτελεί πρόδρομο αυτών των εξελίξεων.
Εμείς καλούμε την νεολαία σε αποφασιστικούς αγώνες για το Μπλοκάρισμα της Αύξησης της θητείας, των πολεμικών εξοπλισμών και της συμμετοχής σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε.
Η παρέμβαση του εργατικού κινήματος πρέπει να αποτελέσει αξεπέραστο εμπόδιο στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που σχεδιάζουν και στα θερμά πολεμικά επεισόδια εξαιτίας του ανταγωνισμού του ελληνοτουρκικού κεφαλαίου. που απειλούν με αφανισμό νέους ανθρώπους
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘEΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437   Diktiospartakos.blogspot.com