Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κοινή συνάντηση με Σηφουνάκη για ρυθμιστικό

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκο Σηφουνάκη, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και του επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» κ. Α. Παπατόλια, με θέμα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, που θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στόχος είναι να αρθεί το αδιέξοδο από την καθολική αντίδραση των τοπικών φορέων σε πολλές από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου (ΡΣΒ).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Κ. Χαλέβας και κ. Τ. Τσαλίκη οι Αντιδήμαρχοι Βόλου κ. Ν. Μόσχος και Αλμυρού κ. Η. Τσαμπίρας, εκπρόσωπος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιοι για την τελική επεξεργασία του ΡΣΒ.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν οι αστοχίες και τα σφάλματα της πρότασης των μελετητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις κριτικές παρατηρήσεις και διαφοροποιήσεις, που διατυπώθηκαν στις πρόσφατες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.
Συγκεκριμένα, η κριτική επικεντρώθηκε:
α) στην προβληματική και αυθαίρετη επιλογή του Περιφερειακού ως άκαμπτου εξωτερικού ορίου για την ανάπτυξη αστικών χρήσεων και στην απουσία συγκεκριμένων κατευθύνσεων για τον ανασχεδιασμό της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).
β) στην προβληματικού χαρακτήρα γενική απαγόρευση δόμησης σε απόσταση 250 μέτρων ένθεν και ένθεν συγκεκριμένων βασικών οδικών αξόνων της Μαγνησίας
γ) στην αδικαιολόγητη περαιτέρω αυστηροποίηση των χρήσεων γης και των όρων δόμησης στις περιοχές ΝΑΤURA που εμπίπτουν στο ΡΣΒ καθώς και στην παράκτια ζώνη, στην απουσία σοβαρής αναφοράς σε μεγάλα έργα κρίσιμα για την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής (Αεροδρόμιο. Κάρλα. Πανθεσσαλικό κ.α.)
δ) στην αντιφατική εφαρμογή της αρχής της ‘συμπαγούς πόλης’, στην έλλειψη εξειδίκευσης της αναπτυξιακής σημασίας του διπόλου Βόλου – Λάρισας, καθώς και η απουσία συγκεκριμένων κατευθύνσεων για την ανάπτυξη ζωτικών τομέων της τοπικής οικονομίας όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση.
Από την πλευρά των κ.κ. Αγοραστού και Παπατόλια, και ενόψει της καταληκτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Ρυθμιστικό, προτάθηκε η άμεση συγκρότηση άτυπης Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων της Περιφέρειας και των Δήμων, η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση της τελικής πρότασης των τοπικών φορέων για τη ριζική προσαρμογή της μελέτης στα σύγχρονα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής.
Η εν λόγω Ομάδα Εργασίας, στην οποία εκ μέρους της Περιφέρειας θα συμμετάσχουν ο κ. Κώστας Χαλέβας και η κ. Τζούλια Τσαλίκη, επιφορτίζεται με το καθήκον της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, ώστε να κατατεθεί μια ενιαία και τεκμηριωμένη πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία θα υποβληθεί στη συνέχεια στο ΥΠΕΚΑ για τελική έγκριση.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, όλες οι πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι έλαβε χώρα μια γόνιμη εποικοδομητική και επί της ουσίας συζήτηση, που κατέληξε σε συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα, με στόχο την επεξεργασία ενός τελικού κειμένου βάσης για το αναπτυξιακό μέλλον της Μαγνησίας.