Oμιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Συνέδριο του Economist
«Η κοινωνική ειρήνη είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στο συνέδριο του Economist.
«Εάν όμως δεν υπάρχει κοινωνική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη, εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας, εάν δεν υπάρξει το στοιχείο της ενότητας του ελληνικού λαού αυτή την εποχή, δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους, δηλαδή ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα» επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Αλίμονο εάν σήμερα εδώ είμαστε απλοί διαχειριστές της κατάστασης του χρέους και του ελλείμματος. Μπορεί να πετύχουμε, με τη βοήθεια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως έτσι, δεν θα μας γράψει η ιστορία, παρά μόνο σα διαχειριστές της τρέχουσας πραγματικότητας της χρεοκοπίας της χώρας και τίποτε παραπάνω».
«Στην Ελλάδα έχουμε ένα κράτος το οποίο ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει, ως κοινωνία καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε και ως οικονομία εισάγουμε περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τόνισε την ανάγκη για άμεση αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναστήλωση της πραγματικής οικονομίας που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και το οποίο βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
1. Την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
2. Τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.
3. Την αποτελεσματική και άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
4. Την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών είναι ορατά. Ενδεικτική είναι η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών κατά 40% στο πρώτο επτάμηνο του 2011, η αναρρίχηση της χώρας σε υψηλότερες θέσεις στη βαθμολόγηση διεθνών εκθέσεων για το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως αυτή του ΟΟΣΑ, η επιτάχυνση και αναδιοργάνωση του προγράμματος του ΕΣΠΑ, με όφελος 14 δις ευρώ και την επανεκκίνηση μεγάλων έργων, η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων με την ενεργοποίηση του Fast Track (ήδη ξεκινά υλοποίηση έργων 1,1 δις ευρώ), η ενεργοποίηση και άμεση και διαφανής λειτουργία του νέου επενδυτικού νόμου, η δημιουργία συνθηκών ρευστότητας με σταθερή εκταμίευση πόρων από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με χρηματοδοτικά προγράμματα μέσα από το ΕΤΕΑΝ κλπ
Καταλήγοντας ο υπουργός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθεί άμεσα μια απόφαση μέσα από ένα δίλημμα: «Ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα για την οριστική διάσωση της χώρας και την οριστική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και του μοντέλου διοίκησης συνολικά της χώρας και του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, ή δε θα πάμε ενωμένοι, δε θα πάμε συντεταγμένα και θα οδηγηθούμε σε καταστροφή».
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας