Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία Μ.Βαρβιτσιώτη επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση αυθαιρέτων

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα των αυθαιρέτων, το οποίο δειλά προσπαθεί να ρυθμίσει ή σε ένα βαθμό να τακτοποιήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι μια γάγγραινα που επί χρόνια παραμένει ζωντανή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσες ώρες και να συζητάμε εδώ μέσα, δεν πρόκειται να καταλήξουμε, αν δεν πάρουμε ορισμένες γενναίες αποφάσεις.
Αυτές οι αποφάσεις αφορούν στο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης μεγάλες περιοχές, να ορισθούν όροι δόμησης και χρήσης σε περιοχές της χώρας, αποφάσεις που σήμερα, δυστυχώς, η πολιτεία αρνείται να πάρει, οχυρωμένη πίσω από ένα παράλογο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο έχει δημιουργήσει μια σωρεία νομολογίας που δυστυχώς δεν άλλαξε σε καμμία από τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που προηγήθηκαν, παρότι είχε αναπτυχθεί πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση.
Μία μεγάλη, θεσμική, ουσιαστική, καίρια για τη χώρα θα ήταν πραγματικά να ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι δάσος, που εκτείνεται το δάσος σε πραγματικά δεδομένα, σε πραγματικά περιστατικά, τι προφυλάσσουμε, πως το προφυλάσσουμε και τι δεν προφυλάσσουμε από εδώ και πέρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται και μια ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων. Πραγματικά απορώ αφού τόσες εκατοντάδες χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδαφίσεων σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί, πως ευελπιστούμε ότι με μία υπηρεσία 41 ατόμων θα καταφέρουμε να κάνουμε τους Ράμπο των κατεδαφίσεων να κινητοποιήσουν μία κρατική μηχανή και να γκρεμίσουν τι; Να γκρεμίσουν περιουσίες; Να γκρεμίσουν σπίτια στα οποία μένουν άνθρωποι; Να γκρεμίσουν σε ποιες περιοχές και με ποια ιεράρχηση;
Θεωρώ ότι αυτή η υπηρεσία που δημιουργείται, θα είναι μια υπηρεσία που δεν θα φέρει καρπούς. Πρέπει πραγματικά να τεθεί από το νομοθέτη και από την πολιτική ηγεσία για το τι σκοπεύουμε πρώτα. Σκοπεύουμε τις ζώνες απόλυτης προστασίας, σκοπεύουμε απόλυτα τα δάση και ας αφήσουμε τις περιφερειακές κατεδαφίσεις οι οποίες ούτως ή αλλιώς έχουν και πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος, το οποίο αμφιβάλλω εάν η Κυβέρνηση σας είναι σήμερα διατεθειμένη να αναλάβει.
Κύριε Υπουργέ, όμως, πέρα από αυτή την τρέλα που ζούμε με τα αυθαίρετα στη χώρα, ζήσαμε πρόσφατα και μία καινούρια τρέλα. Αυτή είναι η τρέλα των αυθαίρετων νεκροταφείων. Πριν από μερικές εβδομάδες, παραμονές του δεκαπενταύγουστου, ένα παράνομο, απόλυτα αυθαίρετο νεκροταφείο γεννήθηκε στη Γλυφάδα πάνω στον Υμηττό.
Είναι γεγονός ότι σήμερα όποιος πεθάνει στα νότια προάστια της Αττικής δεν έχει χώρα να ταφεί. Ο Άλιμος δεν έχει νεκροταφείο, το Ελληνικό έχει ένα νεκροταφείο το οποίο είναι κορεσμένο, η Αργυρούπολη ένα νεκροταφείο το οποίο είναι κορεσμένο και ενώ το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί, δεν μπορεί γιατί υπάρχει μία πράξη αναδάσωσης του 1932, η οποία στερεί στον ήδη περιφραγμένο χώρο τη δυνατότητα να επεκταθεί το νεκροταφείο, και ο δήμος Γλυφάδας έχει ένα νεκροταφείο το οποίο έχει εξαντλήσει προ καιρού τις δυνατότητές του.
Είναι αλήθεια ότι η Πολιτεία χρόνια τώρα έχει αδικήσει το δήμο Γλυφάδας γιατί δεν έχει χωροθετηθεί μέσα στην περιαστική ζώνη του Υμηττού ένα καινούριο νεκροταφείο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον πέμπτο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής.
Κύριε Υπουργέ, με αυτά δεν θέλω να πω ότι θα πρέπει να επιβραβεύουμε την παρανομία. Σε καμία περίπτωση. Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε πράξη η οποία σήμερα προσβάλλει όχι μόνο το περί δικαίου αίσθημα, αλλά προσβάλλει τη νομιμότητα, προσβάλλει την ευταξία και πάνω από όλα προσβάλλει αυτό το οποίο ζητάμε όλοι οι πολίτες, δηλαδή οι ορεινοί όγκοι να αποκατασταθούν, να γίνουν ορεινοί όγκοι πρασίνου, αναψυχής και πηγή ζωής και πλούτου για τους κατοίκους.
Παράλληλα, όμως, θέλω να πω ότι ένα παράνομο νεκροταφείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως στήθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες, να στήνεται σε μία περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα γιατί κάηκε το 2009, και η γύρω-γύρω περιοχή ξανακάηκε πριν από μερικές μέρες γιατί σε κάποιους άνοιξε η όρεξη της καταπάτησης και σου λένε, «αφού έρχεται ο δήμαρχος και κάνει παράνομα περιφράξεις, ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε και εμείς». Έτσι ανοίγει η όρεξη των καταπατητών.
Είναι μία περιοχή NATURA, είναι μία περιοχή που προστατεύεται από Ευρωπαϊκό Κανονισμό, είναι μία περιοχή όπου ούτε το υπέδαφος μπορεί να βοηθάει στο να γίνει νεκροταφείο, αφού σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία το υπόβαθρο είναι ασβεστολιθικό και άρα πολύ εύκολο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.
Υπάρχουν, όμως, λύσεις με τη διττή ιδιότητα και του δημοτικού συμβούλου της Γλυφάδας. Σε αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή –νομίζω πολύ σύντομα- θα πρέπει να πάρετε αποφάσεις. Πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρεχώρησε στο δήμο Γλυφάδας έκταση 80 στρεμμάτων σε στρατόπεδο της αεροπορίας που βρίσκεται στον Υμηττό για αυτό το σκοπό, για να ιδρυθεί νεκροταφείο.
Για αυτή την παραχώρηση δεν έχει γίνει καμία πράξη ούτε από το δήμο ούτε από το κράτος. Ήρθε το Προεδρικό Διάταγμα της κα Μπιρμπίλη στις 16/06/2011 για τον Υμηττό, μερικές μέρες πριν τον ανασχηματισμό, το οποίο παρέβλεψε μια πόλη 86 χιλιάδων δημοτών η οποία σήμερα δεν έχει νεκροταφείο και δεν χωροθέτησε στη συγκεκριμένη θέση νεκροταφείο.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας καταθέσω, γιατί ξέρω ότι δεν την έχετε υπόψη σας, την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία παραχωρείται στο δήμο της Γλυφάδας προς χρήση αυτό το ακίνητο. Νομίζω ότι είναι μία λύση, που άμεσα μπορεί να χωροθετηθεί. Είναι μία λύση στην οποία θα μπορούσατε να προσφύγετε και να φτιάξετε ένα σύγχρονο νεκροταφείο για μία πόλη που σήμερα δεν έχει που να θάψει τους νεκρούς της.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σε καμία περίπτωση να μην επιβραβεύσετε την παρανομία, την έλλειψη συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές και τον «ετσιθελισμό» που θέλουν να επιδεικνύουν οι τοπικοί άρχοντες. Νομίζω ότι το 2011 εφόσον επιδεικνύουμε τόσο μεγάλο πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης και σε αυτή την Αίθουσα σε κεντρικά και ουσιαστικά θέματα, θα μπορούσαμε και σε περιφερειακό επίπεδο να πετυχαίνουμε τέτοιες συνεννοήσεις και οι δήμαρχοι να έρχονται σε πολύ καλύτερη συνεννόηση με μία Κυβέρνηση, που πιστεύω ότι δεν παραβλέπει αυτό το θέμα.
Ευχαριστώ πολύ.