Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

και τμήμα Θεατρικής Παιδείας στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας

Εκτός από τα νέα τμήματα (Σχεδίασης Κόμιξ, Εικαστικού Κοσμήματα & Τεχνικών Διακόσμησης), τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας εγκαινιάζουν από τον Οκτώβριο τη λειτουργία και τμήματος Θεατρικής Παιδείας:

τμήμα νηπίων – παιδιών – εφήβων
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με τον κόσμο που τους περιβάλλει. Με ερέθισμα ένα παραμύθι, ένα στίχο, ένα απόκομμα εφημερίδας, μια μουσική φράση, μιαν εικόνα, που θα επιλέγονται κάθε φορά από τους εκπαιδευτές με βάση τις ανάγκες της ομάδας, τα παιδιά και οι έφηβοι θα εκφράζονται, θα ανακαλύπτουν, θα δημιουργούν με όχημα τη θεατρική έκφραση τη ζωγραφική, τον πηλό, τους ήχους. Σε αυτή τη διαδρομή θα γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις ιδιαίτερες κλίσεις και ανάγκες τους και παράλληλα θα μάθουν να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του άλλου, χωρίς να καταστέλλουν τη δική τους έκφραση, με γνώμονα τη συνεργασία και την κοινή δημιουργία. Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη συγκροτημένων προσωπικοτήτων με υψηλή αισθητική, γαλουχημένη με τις αρχές της συλλογικότητας και της ομαδικότητας, δηλαδή, ολοκληρωμένων, συνειδητών πολιτών.
Το εργαστήρι θα χωρίζεται σε τρία τμήματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Κάθε τμήμα θα βρίσκεται με τους εκπαιδευτές του ένα δίωρο την εβδομάδα, ενώ θα υπάρχουν και έκτακτα μαθήματα Σαββατοκύριακα.

Εκπαιδευτές:
Μαρία Μπαρμπάτσαλου, θεατρολόγος, εμψυχώτρια
Ρίτσα Τσουκαλά, μουσικοπαιδαγωγός
Δήμητρα Γιοβάννη, σκηνογράφος, θεατροπαιδαγωγός με αντικείμενο την κούκλα
Κωνσταντίνος Μπιλιούρης, εικαστικός

τμήμα ενηλίκων
Το θέατρο ως καλλιτεχνικός τομέας αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών ( συγγραφή , μουσική , χορός , εικαστικά ) .Ταυτόχρονα , από τη γέννηση του , είναι το πιο δραστικό μέσο προπαγάνδας του πολιτισμού και των κοινωνικών δομών. Έτσι, βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι  η δημιουργία ενός χώρου δράσης έκφρασης κατά βάση θεατρικής αλλά και ευρύτερα καλλιτεχνικής και πνευματικής. Απώτερη επιθυμία είναι να καταστεί ο χώρος του εργαστηρίου ένας δίαυλος επικοινωνίας με ποικίλους καλλιτεχνικούς φορείς. Κεντρικοί άξονές του θα είναι η διαμόρφωση μιας αισθητικής, βασισμένης στην απελευθέρωση της φαντασίας και η ανάπτυξη της προσωπικότητας. Μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων θεατρικών μεθόδων θα προσεγγίζεται η θεατρική γνώση και πράξη, με ζητούμενο, καταρχάς , τη δημιουργική έκφραση και στη συνέχεια την εκμάθηση βασικών αρχών της υποκριτικής τέχνης.
Πρώτη περίοδος: Γνωριμία μεταξύ των μελών του εργαστηρίου, εισαγωγή στην υποκριτική τέχνη και θεατρική συγκρότηση της ομάδας.
Δεύτερη περίοδος: Ανάπτυξη θεατρικών μεθόδων και τεχνικών. Αναζήτηση, επιλογή και προετοιμασία του θέματος παρουσίασης.
Τρίτη περίοδος: Ετοιμασία - πρόβες για την παρουσίαση παράστασης.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα: 1o τρίωρο (κίνηση-ρυθμός / θεατρικό παιχνίδι - ασκήσεις /   αυτοσχεδιασμός - πρόβες),  2ο τρίωρο  (Θεωρητική προσέγγιση  / Φωνητική, ορθοφωνία / αυτοσχεδιασμός - πρόβες), Επαναληπτικό δίωρο (διόρθωση, ολοκλήρωση των δράσεων της εβδομάδας / κάλυψη κενών-εμβάθυνση σε δύσκολα αντικείμενα / πρόβες).

Υπεύθυνος:
Αντώνης Μανωλόπουλος, ηθοποιός

μην ξεχάσω
Φέτος, θα στηθεί εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής  και εκτός πόλης, στο Καλλίθηρο και στη Μητρόπολη.
Στην πόλη, στη Δημοτική Αγορά, θα λειτουργήσουν για 15η χρονιά και τα παλιότερα, κλασικά, τμήματα των Εργαστηρίων:
·  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ & ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (για υποψήφιους στις σχολές Αρχιτεκτονικής, Διακοσμητικής, Φωτογραφίας, Γραφικών Τεχνών και Σχολής Καλών Τεχνών)
·  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΠΑΙΔΙ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» (νηπίων – δημοτικού – γυμνασίου)
·  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ (παιδιών – ενηλίκων)
·  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ (ενηλίκων)
·  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (εφήβων – ενηλίκων)

Πληροφορίες:
τηλέφωνο: 2441026566