Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η τηλεδιάσκεψη, η τρόικα και το «κούρεμα» 30% των υπουργείων σε 10 ημέρες!


Διακόπηκε τη νύχτα και επαναλαμβάνεται σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ, η κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόϊκας, ενώ οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη.
Ωστόσο, ενδεικτικό των εξελίξεων και των απαιτήσεων της τρόϊκας, πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι ότι με επιστολή του σε όλους τους υπουργούς,  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Δημήτρης Ρέππας ζητά τη σύμπτυξη κατά 30% όλων των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών μέχρι τις  30 Σεπτεμβρίου! Συγκεκριμένα, ζητά τη συγχώνευση τμημάτων και διευθύνσεων με την ανάλογη μείωση των θέσεων προϊσταμένων, εντός των επόμενων 10 ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν από τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών μετά τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο, οι μόνιμοι υπάλληλοι  να υπαχθούν σε υποχρεωτικές μετατάξεις, σε κενές θέσεις που θα προκύψουν, ενώ στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αρνηθεί τη νέα  θέση μετάταξης, να απολύεται.
Μεταξύ άλλων, η τρόικα, φέρεται να ζητά περικοπές δαπανών ύψους 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, αλλά και πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για το 2012. Σε αυτές τις εκτιμήσεις συνυπολογίζεται η πρόβλεψη για ύφεση 5,5% εφέτος. Για το 2012, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχο του ΔΝΤ που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η τρόικα φέρεται να ζήτησε:
Άμεσες απολύσεις 25.000 συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Άμεση ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία άλλων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, δήμους κ.ά.).
Ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, το οποίο θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 25% και θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.
Περικοπή συντάξεων που είναι πάνω από τον μέσο όρο του μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου.
• Άμεση εξίσωση φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Να διακοπεί η καταβολή συντάξεων στο δημόσιο για όσους βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
Λουκέτο σε δημόσιους Οργανισμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι από την άμεση απόλυση 25.000 συμβασιούχων θα εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ και για το υπόλοιπο . Για το 1,3 δισ. ευρώ που υπολείπεται για να καλυφθεί το έλλειμμα, η κυβέρνηση καλείται να… διαλέξει μέτρα από την παραπάνω λίστα! Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, φέρεται να είπε ακόμη ότι ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητείται να απολυθούν είναι περισσότεροι από όσους έχει προσλάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και πως μια τέτοια απόφαση «υπερβαίνει την εντολή που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών, φέρεται να αντιπρότεινε στην τρόικα οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητεί να απολυθούν αύριο, να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και για να μην απολυθεί κανείς άμεσα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι επικεφαλής της τρόικας, φέρονται να έκαναν σαφές στον κ. Βενιζέλο ότι αν δεν εφαρμοστούν τα όσα του ζήτησαν, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα θεωρείται «νεκρή».
Στο μεταξύ και  η πληρωμή των εφημεριών και υπερωριών των γιατρών του ΕΣΥ,  μπαίνει στον «προκρούστη» των νέων μέτρων για τον εξευμενισμός της τρόϊκάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το 24h.gr, λίγο πριν αρχίσει η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών υπέγραψε την αφαίρεση 250 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας που αφορούν σε κωδικούς νοσοκομείων. Μια τέτοια εξέλιξη, εάν επιβεβαιωθεί, θα στερούσε  από τις πλέον ευπαθείς οικονομικά ομάδες, τη δυνατότητα να προσφεύγουν στα νοσοκομεία σε ώρα ανάγκης, με τραγικές επιπτώσεις για την υγεία και τη ζωή τους.
Η  συνέχισή της τηλεδιάσκεψης  του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με  τους τρεις επικεφαλής της τρόικας   Π.Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ. Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ),  καταδεικνύει και τη δυσκολία για την τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τα μέτρα που θα αποδεχθεί η τρόικα θα πρέπει να είναι άμεσης απόδοσης και ως τέτοια  θεωρείται δεδομένο ότι θα αφορούν στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών σε όλα τα υπουργεία- όπως αυτή στο υπουργείο Υγείας – , η επέκταση της  εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η μείωσης των επικουρικών συντάξεων, οι καταργήσεις φορέων, ακόμη και η διακοπή συνταξιοδότησης των δικαιούχων του Δημοσίου κάτω των 55 χρόνων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν  ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης που συμμετείχαν και στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Και ενώ όλα τα κόμματα θεωρούν αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού , λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που αναμένεται να φέρουν τα προαναγγελθέντα μέτρα, ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, Α. Τόλκας, επαναλαμβάνει με βραδινές δηλώσεις του , απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ, ότι «η σημερινή κυβέρνηση δε θα λιποτακτήσει, όπως έκανε η προηγούμενη της Ν.Δ..Θα μείνει για να δώσει τη μάχη. Το έργο της θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας».

πηγη eklogika