Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Απαιτείται παρέμβαση από την κυβέρνηση για την αποφυγή νέας επιβάρυνσης των δανειοληπτών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή νέας επιβάρυνσης των δανειοληπτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Πολλά πιστωτικά ιδρύματα στέλνουν ειδοποιήσεις στους πελάτες τους ότι, αν καθυστερήσουν επτά ημέρες την πληρωμή δανείων και πιστώσεων, και τριάντα ημέρες την πληρωμή πιστωτικών καρτών, θα αναγκαστούν να καταβάλουν επιπλέον 12 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, 15 ευρώ για πιστωτικές κάρτες, 8 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια, 30 έως 80 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια τακτικής λήξης, 50 ευρώ για αλληλόχρεους λογαριασμούς και 120 ευρώ για επιχειρηματικούς αλληλόχρεους λογαριασμούς.
Αυτές οι πρακτικές από τις τράπεζες είναι παράνομες και καταχρηστικές, δεδομένου ότι για κάθε ημέρα καθυστέρησης καταβάλλονται τόκοι υπερημερίας, δεν προβλέπονται σε καμία σύμβαση με τους δανειολήπτες και ως εκ τούτου τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν κατάχρηση δικαιώματος.
Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που βρίσκεται μεγάλο μέρος του συνόλου των πολιτών, με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων δανείων να αυξάνεται συνεχώς, και δεδομένου ότι για τις τράπεζες έχει καταβληθεί περί τα 100 δις. ευρώ εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, απαιτείται παρέμβαση από την Κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η επιβολή νέου χαρατσιού από τις τράπεζες στους δανειολήπτες.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει και με ποια μέτρα, έτσι ώστε να αποτραπεί νέα επιβάρυνση των δανειοληπτών από τα πιστωτικά ιδρύματα;»