(intro) Η παιδικότητα δεν είναι αφέλεια, όπως λέει ο Μάνος Σιγανός στο νέο του βιβλίο «103 τρόποι να ξυπνήσετε το παιδί μάσα σας», αλλά είναι μια ανάγκη για όλους μας. Το θέμα είναι ότι ως ενήλικες «πνίγουμε» το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας…
-Μάνο Καλησπέρα.
-Καλησπέρα.
-Γιατί λες το παιδί που κρύβουμε μέσα μας; Ίσως εννοείς ότι έχουμε κάποιες αδυναμίες;
Όχι ακριβώς. Πιστεύω ότι εμείς οι ενήλικες έχουμε απομακρυνθεί από αυτό που εκφράζει το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας. Πιστεύω δηλαδή ότι το παιδί που κρύβουμε μέσα μας «κοιμάται» και περιμένει να το «ξυπνήσουμε» για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Προτρέπω λοιπόν τον αναγνώστη να δει μέσα από τα μάτια των παιδιών και να μεταμορφώσει τη ζωή του. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια φιλοσοφία, μια στάση ζωής.
Άρα το βιβλίο δεν είναι απλά θεωρητικό….
Όχι απεναντίας. Είναι πολύ πρακτικό και περιλαμβάνει πρακτικούς τρόπους για να προσεγγίσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και η ιδέα του γεννήθηκε μέσα από την παρατήρηση των παιδιών. Αυτό συνέβη κυρίως όταν απέκτησα και εγώ ανίψια και άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τα παιδιά. Διαπιστώνει λοιπόν κανείς στα παιδιά κάποια γνωρίσματα τα οποία απουσιάζουν συχνά από εμάς τους ενήλικες.
Όπως η μεγαλοψυχία για παράδειγμα;
Ναι, όπως η μεγαλοψυχία, η χαρά, ο αυθορμητισμός, η ζωντάνια, η αισιοδοξία, η δημιουργικότητα και η ωριμότητα –γιατί τα παιδιά διαθέτουν ωριμότητα- ή η έλλειψη καχυποψίας. Όλα αυτά λοιπόν τα συγκέντρωσα μέσα σε 103 τρόπους, τα προτείνω και προτείνω επίσης και πρακτικούς τρόπους για να τα υιοθετήσουμε ως ενήλικες, ώστε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να τη δούμε μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Μάνο, πιστεύεις ότι η διαίσθηση μας είναι πολλές φορές αλάθητη;
Όχι πιστεύω ότι δεν είναι πάντα αλάθητη, αλλά αν την καλλιεργήσουμε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας, ώστε να καταλαβαίνουμε πότε μας υποδεικνύει το σωστό. Έτσι σταδιακά, αν μάθουμε να την «ακούμε», μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Τα παιδιά έχουν ανεπτυγμένη διαίσθηση, ενώ εμείς ίσως όχι τόσο ή όχι πάντα και θεωρώ ότι και αυτό είναι ένα γνώρισμά τους που αξίζει να καλλιεργήσουμε και εμείς οι ενήλικοι.
Στον αντίλογο όμως θα έλεγε κανείς ότι τα παιδιά είναι και πολύ σκληρά ορισμένες φορές. Εμείς είμαστε λιγότερο σκληροί όσο μεγαλώνουμε και απαλύνουμε τα συναισθήματα μας;
Εμείς νομίζω ότι πράγματι απαλύνουμε τα συναισθήματα μας, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, εγώ το βλέπω αυτό σους ηλικιωμένους κυρίως, που συχνά αποκτούν και πάλι μια αγνότητα, ίσως επειδή και αυτοί προσεγγίζουν ξανά την κατάσταση και τον τρόπο ζωής που είχαν ως παιδιά. Θεωρώ ότι τα παιδιά -ακόμη και αν δείχνουν κάποια σκληρότητα- σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιο αθώα, πιο καλοπροαίρετα και λιγότερο καχύποπτα από εμάς. Νομίζω λοιπόν ότι αξίζει σε αυτά τα χαρακτηριστικά να τους μοιάσουμε. Δεν προτείνω βέβαια να γίνουμε αφελείς – ειδικά σήμερα αυτό δεν γίνεται- μπορούμε όμως να γίνουμε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι και λιγότερο καχύποπτοι εκεί που χρειάζεται.
Εσύ επέλεξες αυτούς τους «103 τρόπους να ξυπνήσουμε το παιδί μέσα μας»;
Ναι εγώ.
Μέσα από την εμπειρία της ζωής ίσως; Μέσα από την καθημερινότητα;
Και μέσα από την καθημερινότητα. Η φιλοσοφία του βιβλίου μπορεί να έχει εφαρμογή σε όλες της εκφάνσεις και τους τομείς της ζωής μας, στα επαγγελματικά, στις σχέσεις μας με τους άλλους, στα αισθηματικά μας, μπορούμε παντού να εφαρμόσουμε αυτούς τους 103 «κανόνες» και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε και delete στις αρνητικές εμπειρίες, όπως λες στο βιβλίο…
Είναι πολύ δύσκολο το ξέρω, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε και αυτό είναι μια πρόκληση. Θα μου πείτε μπορεί να το πετύχει κανείς αυτό με ένα βιβλίο όταν γίνονται ολόκληρες συνεδρίες ψυχοθεραπείας; Νομίζω ότι αν μας δοθεί αυτή η ιδέα και αρχίσουμε λίγο να το.. ψάχνουμε γιατί όχι; Αρκεί να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε και να δουλεύουμε πάνω σε αυτό.
Οι 103 τρόποι είναι τόσοι πολλοί που κάτι θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα μας ταιριάξει, ώστε να μην μείνουμε μόνο στη θεωρία και να προχωρήσουμε…
Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και για αυτό το λόγο, όπου μου δίνεται η ευκαιρία βάζω πρακτικά στοιχεία μέσα στο βιβλίο αλλά και έρευνες που να τεκμηριώνουν αυτό που υποστηρίζω, όπως για παράδειγμα πως μας κάνει καλό η αισιοδοξία και τι ακριβώς προτείνουν οι επιστήμονες για να γίνουμε περισσότερο αισιόδοξοι.