Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

"Ρευστοποιήστε τα πάντα για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση"


Τελικά αυτή η παρέα του Γιώργου, μπήκε στο πούλμαν και νόμισε πως αν κατέβει στη στάση εξουσία, είναι το ίδιο πράγμα σαν να πηγαίνεις εκδρομή στην εξοχή. Πέρασαν 17 μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου και μαθαίνουμε από τον κ. Παμπούκη πως η κυβέρνηση χρειάζεται σχέδιο! Για φαντάσου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έμαθε πως όταν περικόπτεις μισθούς και αυξάνεις τους φόρους, μεγαλώνεις την ύφεση. Χρήσιμο για την καριέρα του, μόνο που αυτό έχει οδηγήσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε απόγνωση αφού διαβιούν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο πρωθυπουργός, παρά τις συμβουλές των νομπελιστών Κρούγκμαν και Στίγκλιτζ, που του πρότειναν να πέσει με τα μούτρα στη μάχη της ανάπτυξης, επέλεξε ή του επέβαλαν, τη θεραπεία σοκ της νεοφιλελεύθερης συνταγής. Μια συνταγή που τελικά οδηγεί στην αναδιάρθρωση του χρέους λίγο πριν την χρεωκοπία.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να παραδεχτούμε πως η Ελλάδα σε σχέση με την κρίση χρέους είχε τις μεγαλύτερες αδυναμίες. Η κρίση χρέους ήταν αποτέλεσμα μιας γενικής και εκτεταμένης παρακμής σε όλους τους τομείς ζωής και δράσης των Ελλήνων και πρωτίστως ήταν κρίση πολιτικού ήθους και ικανότητας διακυβέρνησης από τα κόμματα εξουσίας. Έτσι βρεθήκαμε με σαθρή παραγωγική βάση και ημικατεστραμμένους, τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπήρξε (και δεν υπάρχει) όραμα και στόχοι. Η διαπλοκή στα πάντα, ήταν η κυρίαρχη σχέση σε όλα, με πρότυπο επιτυχίας τον κρατικοδίαιτο μπίζνεσμαν.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι κάνουμε τώρα; Οι δανειστές της χώρας έχουν πλέον όλη την εξουσία και μέσω του τρικ των ιδιωτικοποιήσεων θα πάρουν ό,τι αξίζει και έχουν βάλει στο μάτι πριν το αποσβέσουν αποδεχόμενοι την αναδιάρθρωση με κούρεμα χρέους. Κερδίζουμε τίποτα εμείς από αυτό.; Ο Πωλ Κρούγκμαν λέει με μεγάλη δόση ειρωνείας. “Ρευστοποιήστε τα πάντα για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.”
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -λέει- θα συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια. Οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεωκοπία και σε αδιέξοδα, επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αν ο υπουργός χρειάζεται μια καλή δικαιολογία για την αποτυχία του, όλα επιτρέπονται. Νέες επαναστατικές ιδέες του οικονομικού μας επιτελείου για τα έσοδα, διέρρευσαν στην Wall Street Journal. Θα κατάσχουν τις περιουσίες των αποθανόντων που δεν έχουν κληρονόμο και θα βάλουν νέους φόρους στα αναψυκτικά! Λογικό μου φαίνεται αφού οι ζωντανοί δεν μπορούν να βοηθήσουν. Έχω όμως μια αποδοτικότερη ιδέα. Αντί για τα αναψυκτικά, που στο κάτω κάτω δεν είναι και υποχρεωτικά, να βάλει φόρο στο νερό της βρύσης. Σίγουρα πράγματα.
ΑΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ όμως τη συζήτηση στα σοβαρά ζητήματα. Όπως είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον φοιτητικού κοινού στην Ουάσιγκτον, η απάντηση στην οικονομική κρίση είναι μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερος φιλελευθερισμός. «Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους», επεσήμανε. Ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων η διαπίστωση αυτή είναι υψίστης σημασίας ειδικά για την Ελλάδα που δεν διαθέτει ισχυρό και φιλόδοξο ιδιωτικό τομέα και τώρα διαλύει και τον δημόσιο! Σκέφτονται τις εισπράξεις από εκποίηση δημόσιας περιουσίας 50 δισ. χωρίς να υπολογίζουν ότι το χρέος, πάλι δεν θα είναι διαχειρίσιμο, πόσα έσοδα θα χάσουν και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν, όταν για παράδειγμα η ιδιωτική ΔΕΗ θα διπλασιάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Υποθέτουν πως οι ιδιώτες που θα καλύψουν τα κενά της διάλυσης, θα δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Υπόθεση ολέθρια, διότι η εσωτερική αγορά είναι κατεστραμμένη και η χώρα μας, απέχει πολύ από το να γίνει σύντομα ελκυστικός τόπος για μακρόπνοες και υψηλής προστιθέμενης αξίας ξένες παραγωγικές επενδύσεις.
d.xristou@avgi.gr

πηγη avgi