Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η συζήτηση για δήθεν αναδιάρθρωση εννοεί τους διεθνείς κερδοσκόπους

Συνέντευξη του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην ιστοσελίδα newscode.gr
Να σταματήσει η συζήτηση για δήθεν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γιατί αυτή εννοεί τους διεθνείς κερδοσκόπους, τονίζει στην συνέντευξη του στο newscode.gr, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ταυτόχρονα , δηλώνει αισιόδοξος για την συγκράτηση και τη περαιτέρω μείωση των τιμών στην αγορά, ενώ επισημαίνει ότι αποδίδουν οι προσπάθειες του υπουργείου για την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
Τονίζει ότι η σύσταση Υπηρεσίας Μιας Στάσης, διευκολύνει τα μέγιστα τους πολίτες για την δημιουργία επιχειρήσεων και διαβεβαιώνει ότι μέσα στον Απρίλιο ,θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών και θα περάσουμε από το μοντέλο πρώτα «ελέγχω» και μετά «αδειοδοτώ»,  στο μοντέλο πρώτα «αδειοδοτώ» και μετά «ελέγχω».
Τέλος, εκφράζει την αισιοδοξία του για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ, ανακοινώνοντας ότι το Μάιο βγαίνει στην αγορά ένα μεγάλο πρόγραμμα  ύψους περίπου 1,4 δις ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται ο νέος Επενδυτικός Νόμος με συνολικές προκηρύξεις για το 2011 ύψους περίπου 4,2 δις ευρώ.

Κύριε υπουργέ τις τελευταίες μέρες, γίνεται πολλή συζήτηση για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Εσείς τι λέτε;
Η συζήτηση αυτή είναι μια κακή συζήτηση που βλάπτει την χώρα και την οικονομία μας. Οι μόνοι που ευνοούνται από τη συζήτηση αυτή είναι οι διεθνείς κερδοσκόποι, όλοι αυτοί που στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της πατρίδας. Ας μην πέφτουμε στην παγίδα της σεναριολογίας που δεν προσφέρει τίποτα. Άλλωστε εκτός από την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αυτό έχει διαψευστεί κατηγορηματικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ.
Εσείς είστε ο αρμόδιος υπουργός για την αγορά και τις τιμές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες μειώνεται έστω και με αργούς ρυθμούς. Η πτώση αυτή θα συνοδευτεί όμως με πραγματικές μειώσεις τιμών που θα φανούν στην τσέπη του καταναλωτή ή μήπως πρέπει να φοβόμαστε πιθανές ανατιμήσεις εξαιτίας της διεθνούς κρίσης;
Η διεθνής ρευστότητα εξελίξεων δεν βοηθά, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ανατιμήσεις – πλην των καυσίμων – δεν έχουν περάσει στο ράφι. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Νότια Ευρώπη και η έκτη χώρα σε όλη την Ευρώπη που μειώνει τις τιμές, με βάση τα επίσημα στοιχεία ανεξάρτητων εταιρειών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και είχαμε μια αύξηση 25% με 30% των δημητριακών στην παγκόσμια αγορά, εδώ δεν είχαμε καμία αύξηση. Τα Χριστούγεννα κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Μειώσαμε επτακόσια πενήντα προϊόντα κατά 11% και σε άλλα δύο χιλιάδες προϊόντα απορροφήθηκε ο ΦΠΑ. Σε λίγες μέρες ανακοινώνουμε νέες μειώσεις τιμών προκειμένου σταδιακά να οδηγηθούμε σε ένα επίπεδο τιμών το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές εισοδηματικές δυνατότητες του Έλληνα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Τη Δευτέρα έκανε πρεμιέρα η πολυδιαφημισμένη Υπηρεσία μιας Στάσης, το γνωστό «one stop shop». Τελικά με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να λειτουργεί το σύστημα;
Ως αυτή τη στιγμή που μιλάμε,(Τετάρτη 6 Απριλίου) 30 περίπου εταιρίες έχουν ιδρυθεί μέσω του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης. Και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν παρατηρήθηκε ούτε ένα πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος. Το γεγονός αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική αρχή. Αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή ενός συστήματος, που ας μην ξεχνάμε, για την ίδια την επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί μια επανάσταση. Και πάντα οι μεγάλες τομές, απαιτούν χρόνο και υπομονή για να λειτουργήσουν στην εντέλεια.
Άλλωστε πρώτοι εμείς είπαμε ότι για να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη τομή απαιτούνται και περαιτέρω βήματα, όπως η ένταξη στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στις ΥΜΣ ή η επέκταση της υπηρεσίας σε όλα τα ΚΕΠ. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στις πρώτες αυτές μέρες δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα και αν εμφανιστούν, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε.
Στην ουσία τι επιτυγχάνεται μέσω της νέας αυτής υπηρεσίας;
Σημαντικό όφελος για τον πολίτη, τον επιχειρηματία και τη δημόσια διοίκηση. Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα. Για τη σύσταση μιας απλής ομόρρυθμης εταιρίας τα βήματα που απαιτούνται για έναν επιχειρηματία μειώνονται από 9 σε 1, χωρίς να απαιτείται σε κανένα από αυτά απευθείας επαφή με το Δημόσιο, παρά μόνο στο τελικό σημείο μίας στάσης. Αναφορικά με το κόστος, καταργείται το τέλος προελέγχου επωνυμίας και τα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ για τις ΑΕ και ΕΠΕ. Για τη σύσταση ΕΠΕ με κεφάλαιο 4.500 ευρώ στο ΕΒΕΑ το κόστος σήμερα είναι 786 ευρώ. Μετά τη λειτουργία της ΥΜΣ το ποσό δηλαδή μειώνεται κατά 235 Ευρώ, δηλαδή έχουμε 33% λιγότερο κόστος. Και κάτι ακόμα σημαντικό. Δίνουμε ένα γερό χτύπημα στη διαφθορά αφού για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημόσια διοίκηση συνεργάζεται και διαλειτουργεί για την ίδρυση μιας επιχείρησης μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, χωρίς εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα, παρά μόνο στο τελικό σημείο μίας στάσης.
Ποιες εταιρίες αφορά;
Σε αρχικό στάδιο, αφορά Ανώνυμες Εταιρίες και Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίες θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα Επιμελητήρια και τα ΚΕΠ. Όπως σας τόνισα προχωρούν και θα ολοκληρωθούν σύντομα και οι διαδικασίες για την ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στην ΥΜΣ.
Ναι, αλλά πολλοί αναφέρουν ως εξίσου σημαντικό το ζήτημα της αδειοδότησης που όμως δεν λύνεται με την παρούσα ρύθμιση..
Δε διαφωνώ. Είναι γνωστό πόσο διάστημα απαιτεί η διαδικασία αδειοδότησης για μια επιχείρηση σήμερα. Και στο ζήτημα αυτό όμως έχουμε πάρει ανάλογη πρωτοβουλία. Βρίσκεται ήδη στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των εταιριών μεταποίησης και των επιχειρηματικών πάρκων. Θα σας πω 2 παραδείγματα. Για να πάρεις άδεια να εργαστείς ως χειριστής μηχανημάτων έργου χρειάζεσαι σήμερα 68 άδειες. Πλέον θα απαιτούνται 16. Παράλληλα, μια μεταποιητική επιχείρηση χαμηλής έντασης θα μπορεί πλέον πρώτα να παίρνει την άδεια για την έναρξη της λειτουργίας και μετά θα γίνεται ο έλεγχος. Δηλαδή από το μοντέλο πρώτα «ελέγχω» και μετά «αδειοδοτώ» πάμε στο μοντέλο πρώτα «αδειοδοτώ» και μετά «ελέγχω». Μέσα στον Απρίλιο και αυτή η παρέμβαση θα είναι νόμος του κράτους.
Ακόμα και αν δημιουργήσετε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις όπως μας λέτε, για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται ρευστότητα. Και ρευστότητα στην αγορά δεν βλέπουμε.
Γνωρίζετε ότι υπάρχει το πρόβλημα της ρευστότητας των τραπεζών. Για το λόγο αυτό, προωθούμε συγκεκριμένες δράσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή ακριβώς την αδυναμία των τραπεζών. Δημιουργήσαμε το ΕΤΕΑΝ για τη διοχέτευση ευνοϊκών δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πως θα λειτουργεί το ΕΤΕΑΝ; Θα βάζει ένα ευρώ το κράτος μέσα από το ΕΣΠΑ και δύο οι τράπεζες που θα επιλεγούν μετά από σχετικό διαγωνισμό. Αυτά τα τρία ευρώ θα διατίθενται στη μικρομεσαία επιχείρηση μέσω χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες. Το Μάιο λοιπόν βγαίνει στην αγορά ένα μεγάλο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ ύψους περίπου 1,4 δις ευρώ, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα καλύπτει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους. Στην ίδια λογική, δηλαδή της συνεπένδυσης με τις τράπεζες, λειτουργεί το ταμείο JEREMIE, ένα πρόγραμμα του οποίου ήδη βρίσκεται στην αγορά μέσω δύο τραπεζών. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται ο νέος Επενδυτικός Νόμος με συνολικές προκηρύξεις για το 2011 ύψους περίπου 4,2 δις ευρώ. Ένας πραγματικά νέος νόμος,
με απλές διαδικασίες, που δίνει σημαντικά κίνητρα στην καινοτομία, την αξιοποίηση τοπικών πλεονεκτημάτων, στη νεανική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Τέλος, μέχρι τον Ιούνιο προωθούμε προγράμματα του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ για τον τουρισμό, την καινοτομία και την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.