Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Αντώνη Σαμαρά στην τελετή για τα Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

Μακεδόνισσες και Μακεδόνες,
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής πολιτικός. Στη συνέχεια έγινε Εθνάρχης. Και σήμερα είναι σύμβολο.
Ως νεωτεριστής πολιτικός, άφησε το αποτύπωμά του στην πρόσφατη Ιστορία του τόπου. Κι άλλαξε την Ελλάδα μέσα σε λίγα χρόνια. Από τα ερείπια του Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, σε μια σύγχρονη χώρα που άνοιγε δρόμους Ανάπτυξης κι έκανε άλματα Εκσυγχρονισμού.
Ως Εθνάρχης, ένωσε τη χώρα στις δύσκολες στιγμές της Μεταπολίτευσης. Μετά από την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και, ουσιαστικά μόνος του, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση όλων των Ελλήνων πέρα και πάνω από κόμματα.
Ως σύμβολο σήμερα, εμπνέει όλο τον Ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα, όμως, εμείς, η Παράταξη που εκείνος ίδρυσε, τιμούμε τις παρακαταθήκες του και διδασκόμαστε από έργο του.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην πολυκύμαντη διαδρομή του, ταυτίστηκε με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με τη θεμελίωση των Κοινοβουλευτικών θεσμών και με κάτι ακόμα που τόσο πολύ νοσταλγούμε:
Τη δωρική προσωπικότητα.
Ήταν απέριττος, ευθύς και σαφής. Σαφής στη διατύπωσή του. Ευθύς στα μηνύματα που έδινε. Και απέριττος στον πολιτικό του λόγο.
Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη «πολιτική ορθότητα». Δεν διακοσμούσε τις απόψεις του με περιττά ψιμύθια. Δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς του λαϊκισμού…
Ήταν αληθινός ηγέτης. Και απόλυτος αντίπαλος της επιδερμικής πολιτικής, της επιφανειακής πολιτικής και του «δήθεν»…
Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά Αριστοτελικός στην σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της Ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας.
Έβλεπε μπροστά. Τόσο μπροστά, που αρκετές φορές ένιωσε πολύ μόνος…
Παροιμιώδης στον αυτοέλεγχό του. Αλλά και άνθρωπος - όπως σωστά είπε ο Νίκος Μέρτζος - δεν κατόρθωσε πάντοτε να κρύψει τα συναισθήματά του.
Όπως το 1992, όταν τότε δάκρυσε για τη Μακεδονία μας!
Όμως, εκείνο το δάκρυ έγινε για όλους μας σύμβολο αγώνα για τη Μακεδονία μας.
Σήμερα η Θεσσαλονίκη τιμάει το Μακεδόνα Καραμανλή.
Όμως, και όλη η Ελλάδα αποδίδει βαθύτατο σεβασμό στη Μνήμη του.