Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

"Σπίθα" το όνομα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη

Την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα» ανακοίνωσε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία διανεμήθηκε η 48σέλιδη ιδρυτική διακήρυξη. Ο Μίκης κάλεσε τους πολίτες σε "ανυπακοή" απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και "εκχωρούν τα ενθικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις". Ωστόσο διευκρίνισε ότι το Κίνημα δεν αποσκοπεί να μετατραπεί σε κόμμα, ενώ παρουσίασε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.
Για τον ίδιο η ίδρυση του Κινήματος προωθεί τη «ζύμωση ιδεών μακριά από το υπάρχον πολιτικό - κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο». Έτσι απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σχηματίσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό και τη δραστηριοποίηση γύρω από τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση, ενώ συμπύκνωσε τις απόψεις του στο τρίπτυχο Ελευθερία - Ανεξαρτησία - Δημοκρατία.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης εκτιμώντας ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν διέθετε σχέδιο διακυβέρνησης και έσπευσε να διαμηνύσει στη διεθνή κοινότητα "πόσο φτωχή είναι η Ελλάδα". Δριμύ και το κατηγορώ του στο ΔΝΤ, απώτερος στόχος του οποίου θεωρεί ότι είναι να διεισδύσει στο εσωτερικό της χώρας για να την καταστήσει "πιόνι στη σκακιέρα της αμερικανικής στρατηγικής". Για τον Μίκη άλλωστε η Ελλάδα, υπογράφοντας το Μνημόνιο, "παραιτήθηκε από τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας".
Στο στόχαστρο της κριτικής του βρέθηκαν και τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, ωστόσο "βασικός υπεύθυνος για την αύξηση του δημοσίου χρέους" κατά τον Μίκη είναι "οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 ώς το 1989".
Πρότεινε τη φορολόγηση των τραπεζών ως εναλλακτικό δρόμο έναντι της πολιτικής λιτότητας και επιπλέον τη διεκδίκηση διαγραφής μέρους του χρέους σε συνεργασία με τις ελλειματικές χώρες του Νότου, καθώς και τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη συναίνεσή της στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ θεωρώντας ότι αποτελεί απεμπόληση των εθνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Τον λόγο επίσης πήρε ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, εκ των συμπαραστατών του εγχειρήματος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ρήτρα περί ουσιαστικής παραιτήσεως της χώρας από την ίδια την εθνική κυριαρχία αν δεν τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι του Μνημονίου.

πηγη www.avgi.gr