Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πολλαπλή συμμόρφωση .Τι πρέπει να τηρούν οι αγρότες

Από την προσεχή καλλιεργητική περίοδο, σε όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες,  θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία που αφορά την πολλαπλή συμμόρφωση, προκειμένου αυτοί να εισπράξουν το σύνολο των δικαιούμενων οικονομικών ενισχύσεων (επιδοτήσεων).  Γι’ αυτό   όλοι  οι παραγωγοί και όχι μόνο αυτοί που επιλέγονται για τον ετήσιο  έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πρέπει από φέτος να προσαρμόσουν τη γεωργική τους εκμετάλλευση  με τη νομοθεσία  της πολλαπλής συμμόρφωσης.     
Οι βασικοί  άξονες  της  πολλαπλής συμμόρφωσης που πρέπει να λάβουν υπόψη όλοι  οι  αγρότες – καλλιεργητές  είναι οι παρακάτω:

Α)   ΚΑΛΗ  ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: 
Στις αρόσιμες  εκτάσεις ο γεωργός οφείλει να  εφαρμόζει  την εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά)  με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1.- Να καλλιεργεί στην εκμετάλλευσή του ετησίως  τρεις (3) τουλάχιστον διαφορετικές καλλιέργειες ήτοι βαμβάκι, μαλακό σιτάρι, σκληρό σιτάρι, καλαμπόκι, καπνός  κ.α. 
2-  Να εφαρμόζει χλωρά λίπανση. Δηλαδή να καλλιεργεί και να ενσωματώνει στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια σε ποσοστό 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσής του κάθε χρόνο. Ως επιλέξιμες συμπληρωματικές καλλιέργειες ψυχανθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα είδη:  βίκος, ρόβη, τριφύλλι, κτηνοτροφικά κουκιά, πίσσα, λαθούρια, λούπινα κ.α.
3.-  Ο γεωργός  απαλλάσσεται της υποχρέωσης  αμειψισποράς εφ’ όσον αποδείξει με συλλογική ή ατομική ανάλυση του εδάφους ότι το  αγροτεμάχιό του  περιέχει  τουλάχιστον  3%  οργανική ουσία.

Β)   ΑΡΔΕΥΣΗ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ:
Οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειές τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση. 
1.-  Οι γεωργοί  που είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, πρέπει να κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν  και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο ΤΟΕΒ, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΔΕΒ).
2.-  Οι γεωργοί που δεν ανήκουν σε συλλογικό φορέα άρδευσης, θα πρέπει να εφαρμόζουν τις διαδικασίες  του παράγωγου δικαίου του Ν.3199/2003, για την αδειοδότηση  της  υδροληψίας. Δηλαδή όσοι αρδεύουν τις καλλιέργειές τους από ιδιωτικές γεωτρήσεις ή από παρόχθια αντλιοστάσια άρδευσης θα πρέπει να κατέχουν άδειες χρήσης νερού που να βρίσκονται σε ισχύ.  
Σε περίπτωση μη εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης, υπάρχει ποινή  στον παραγωγό ίση με  το  3%  της  δικαιούμενης οικονομικής  ενίσχυσης.

      Παρατήρηση:
Για περισσότερες  πληροφορίες  επί  του θέματος  της πολλαπλής συμμόρφωσης οι  παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται  στις  αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας ήτοι:
---  Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης:
Αρμόδιος  υπάλληλος:  Λάππας  Νικόλαος,     τηλέφωνο  24410 – 25827 begin_of_the_skype_highlighting              24410 – 25827      end_of_the_skype_highlighting.
---  Διεύθυνση  Βιομηχανικών Φυτών  &  ΟΣΔΕ:
Αρμόδιος υπάλληλος:  Τζέλλας Χριστόφορος,       «          24410 – 80256 begin_of_the_skype_highlighting              24410 – 80256      end_of_the_skype_highlighting.
                               
                           Ο  ΝΟΜΑΡΧΗΣ – ΦΩΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΚΟΣ