Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΗ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ,
ΔΩΣ ΤΗ ΚΛΩΤΣΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ, ΤΟ ΧΟΡΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ…»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
28 & 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
&  ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Το 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» είναι πλέον γεγονός και θα ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου 2013 στην Ελασσόνα. Για 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, μύθοι και παραμύθια θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και αποτελεί μέρος της δράσης «L321-3» Άξονας 4- Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης Leader - (ΠΑΑ) 2007-2013.
Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Μέσα  από τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών στα τμήματα του συλλόγου, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες, γίνονται κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης. Μέσα απ' το χορό το παιδί ανακαλύπτει το ρυθμό, τις αυτοσχέδιες και δημιουργικές του ικανότητες καθώς ο χορός αποτελεί μια επέκταση της ρυθμικής κίνησης σε δημιουργική, εκφραστική, ερμηνευτική και διασκεδαστική δραστηριότητα.
‘Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας, είναι ο κόσμος των παραμυθιών και της αφήγησης.  Γι’ αυτό η θεματολογία του 1ου φεστιβάλ περιλαμβάνει ιστορίες και παραμύθια  του λαϊκού πολιτισμού.
Θέλουμε να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της παράδοσης, της αφήγηση και του λαϊκού πολιτισμού, δίνοντας ερεθίσματα ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός που ασχολείται με αυτή τη σημαντική πλευρά του πολιτισμού.
Στόχος των αφηγήσεων είναι η αισθητική απόλαυση, η διέγερση της φαντασίας, η πνευματική και ηθική καλλιέργεια καθώς και η πολιτισμική εκπαίδευση και παροχή γνώσεων. Καλλιεργούν την ικανότητα των παιδιών να ακούνε ιστορίες και ένας καλός ακροατής μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό ομιλητή. Ο παραμυθιακός λόγος είναι απλός, αλλά παράλληλα ποιητικός και μαγικός. Μεταφέρει στα παιδιά σημαντικές αξίες για τη ζωή, μεταφέρει τον πλούτο της γλώσσας και των πολιτισμών αλλά και παρηγοριά και ελπίδα για το μέλλον. Θέλουμε τα παιδιά να διατηρήσουν την παιδικότητά τους, να αντιληφθούν την αξία του παιχνιδιού και της δημιουργικής έκφρασης, να γελάσουν, να καταλάβουν τη σημασία που μπορεί να έχει ακόμη και ένα φθινοπωρινό φύλλο, ένα «σκουπίδι» ή ένα παραμύθι, που συχνά αποτελεί τον παλιό, καλό, δοκιμασμένο δρόμο για την εξοικείωση με την ενηλικίωση. Και όταν όλα αυτά συνδυάζονται με τη μαγεία της παραδοσιακής μουσικής και των χορών, κατανοούνται πιο εύκολα, μιας και συμμετέχουν περισσότερες αισθήσεις του ανθρώπου.
Μια καλή ευκαιρία λοιπόν για τους επισκέπτες της πόλης και του δήμου μας, να θαυμάσουν όχι μόνο τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της, να δοκιμάσουν τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα μας και ιδιαίτερα τη φέτα και το αρνάκι - κατσικάκι μας (όλα προϊόντα ΠΟΠ), αλλά να χαρούν και να δουν από κοντά τη λαϊκή μας παράδοση που για 3 μέρες θα έχει έδρα την Ελασσόνα.
Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους που έχουμε θέσει μέσα από την υλοποίηση των χορευτικών συναντήσεων – παραστάσεων, και την δημιουργία του 1ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών  «… στου Ολύμπου την αυλή» , που με την δική σας βοήθεια και συμμετοχή, θα αποτελέσει ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, όπως αρμόζει στην Ελασσόνα μας και στον Όλυμπο μας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»,  ξεκινά τις 3ήμερες δράσεις του, την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο Ανοιχτό θέατρο Ελασσόνας και παρουσιάζει μια 2ωρη παράσταση  με τίτλο:
«Είπαμε πολλά ψέματα, ας πούμε και μια αλήθεια».
Μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση από παιδιά για μικρούς και μεγάλους, που περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια του τόπου μας που τα λένε τα παιδιά του συλλόγου, αινίγματα, γλωσσοδέτες και παροιμίες αλλά και το σημαντικότερο παραμύθια και ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης.
Η Σύλβια Βενιζελέα, θα μας αφηγηθεί «Παραμύθια της προφορικής παράδοσης, Ιστορίες που ταξίδεψαν μέσα στα χρόνια , από το στόμα στο αυτί κι απ’ το αυτί στο στόμα. Πλάσματα αλλόκοτα και μαγικά , συναντήσεις απρόσμενες». Όλα πλεγμένα στων παραμυθιών το νήμα… τυλίγονται και ξετυλίγονται παρέα με τα παραδοσιακά παιχνίδια, τους χορούς και τα τραγούδια.
Οι παιδικές χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου, η Σύλβια Βενιζελέα και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης θα προσπαθήσουν να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να προστατεύσουμε την παράδοσή μας ως ανεκτίμητο θησαυρό. Μακάρι κάποιοι να παρακινηθούν.
Σε μια ελληνική βραδιά στο Ανοιχτό θέατρο Ελασσόνας, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ξεκινά να σέρνει το χορό, την παράδοση, τα παραμύθια και μας θυμίζει τη λεβεντιά και τη μεγαλοσύνη της ελληνικής ψυχής που ότι και αν συμβεί μέσα από τις στάχτες της αναγεννιέται.
Και πήγε και ο ποντικός και πήρε το φυτίλι
μέσ’  απ’  το καντήλι
που έβλεπε και κένταγε η κόρη το μαντήλι
το ντίλι ντίλι ντίλι, το ντίλι ντίλι ντίλι…
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ
ΩΡΑ: 6.00 μ.μ.
Το 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή», συνεχίζει τις δράσεις του, την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο χώρο του Αναψυκτηρίου, και παρουσιάζει αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών για παιδιά και ενήλικες, που αφηγούνται η Σύλβια Βενιζελέα και η Μάνια Μαράτου. Στη συνέχεια τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα σε ένα εικαστικό εργαστήριο να ζωγραφίσουν ήρωες και εικόνες των ιστοριών που άκουσαν. Αναλυτικότερα:
  • ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
«Από τη Γη στον Ουρανό και πάλι πίσω…»
«Τρεις πεταλούδες πετούν και χορεύουν στον αέρα, μια κουκιά χάνεται μες στα σύννεφα, ένα μήλο πέφτει στη γη και όλα αλλάζουν…» . Η Σύλβια Βενιζελέα αφηγείται παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης.
«Οι περιπέτειες του Οδυσσέα»
Η Μάνια Μαράτου αφηγείται ιστορίες για κείνον τον άντρα που ταξίδεψε σε κόσμους μακρινούς και αλλόκοτους, γνώρισε ανθρώπους, πάλεψε με γίγαντες, συνομίλησε με μάγισσες  και κατάφερε να γλιτώσει από τέρατα  παράξενα.
  • ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΑΣ
Υπεύθυνη κα Βίκυ Στάμου  - Εικαστικός
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.
Το 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών κλείνει τις 3ήμερες δράσεις του, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, και παρουσιάζει μια 2ωρη παράσταση  με τίτλο:
«Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο, η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ 'χω τον καημό σου…»
Μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση, που περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια του τόπου μας που αναφέρονται στην ξενιτιά.
«Τι να της κάνω της καρδιάς της παραπονεμένης;
για ν’ αποθάνω δε μπορώ, να ζήσω πως να ζήσω;
ξένος κι εδώ, ξένος κι εκεί κι όπου να πάγω ξένος.
Να ’χα τον ουρανό χαρτί, τη θάλασσα μελάνι
για να ’γραφα τα ντέρτια μου και τα παράπονά μου»
Από την αρχαία εποχή η «ξενιτιά» αποτελεί κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα. Βίαια γεγονότα (εισβολές, πόλεμοι, πολιτικές ταραχές) αλλά και δημογραφικοί, οικονομικοί και άλλοι λόγοι οδήγησαν συχνά στην απομάκρυνση από την πατρική γη, την οικογενειακή στέγη και την πρόσκαιρη ή μακροχρόνια εγκατάσταση σε άλλους τόπους, «στα ξένα».
Σύμβολο του περιπλανώμενου Έλληνα ο Οδυσσέας που «πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω», αλλά ούτε οι Σειρήνες, ούτε η Κίρκη, ούτε η χώρα των Λωτοφάγων στάθηκαν ικανές να σκιάσουν το όραμα της επιστροφής στην Ιθάκη και τη βαθιά νοσταλγία να δει έστω και «καπνόν αποθρώσκοντα» από την οικογενειακή εστία.
Το αίσθημα της νοσταλγίας (του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής - «νόστιμον ήμαρ») διατρέχει στους αιώνες την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης, βρίσκοντας την έκφρασή του, εκτός από τις άλλες τέχνες, και σ’ όλες τις μορφές της λαϊκής και λόγιας λογοτεχνίας: στην αρχαιότητα (ομηρικά έπη, λυρική ποίηση, αρχαίο δράμα), στον Μεσαίωνα (βυζαντινή επική ποίηση, λαϊκές μπαλάντες, έμμετρα μυθιστορήματα) και στους νεότερους χρόνους (δημοτικό τραγούδι, λαϊκές διηγήσεις και παραμύθια, παροιμίες, λόγια πεζογραφία και ποίηση).
Μαζί μας στην περιπλάνηση αυτή θα είναι και η Μάνια Μαράτου που θα μας αφηγηθεί ιστορίες του πρώτου έλληνα ξενιτεμένου, του Οδυσσέα, άλλων ξενιτεμένων αλλά και ιστορίες από τη μυθολογία με ένα λόγο ποιητικό, ρυθμικό, δυναμικό.
«Την ξενιτιά, τη γυμνωσιά, την πίκρα και τον χάρο,
τα τέσσερα τα ζύγισαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα»
Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Δημήτρη Κώτσικα, η Μάνια Μαράτου και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης θα μας ξυπνήσουν θύμησες, θα νοσταλγήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους που ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ξενιτεύονται για να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα.
Ταυτόχρονα θα θαυμάσουμε τον ανεκτίμητο θησαυρό της ελληνικής παράδοσης που πρέπει με κάθε θυσία να προστατεύσουμε.
Στόχος του 1ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών, είναι σιγά – σιγά να εξαπλωθεί και με πολιτιστικές δράσεις άλλων χωρών. Φέτος ξεκινάμε την περιπλάνησή μας με 2 γειτονικές βαλκανικές χώρες, τη Σερβία και την Τουρκία. Χορευτικές ομάδες από το Βελιγράδι και την Κωνσταντινούπολη θα μας παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια της περιοχής τους, ταξιδεύοντας και εμείς στις δικές τους αυλές…
Σε μια βαλκανική βραδιά στο Ανοιχτό θέατρο Ελασσόνας, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, κλείνει τις εκδηλώσεις του 1ου  Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών με τίτλο: «… στου Ολύμπου την αυλή» και δίνει το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά στις 27, 28 και 29 Αυγούστου 2014.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλβια Βενιζελέα
Η Σύλβια Βενιζελέα είναι αφηγήτρια,  ηθοποιός και θεατρολόγος . Αφηγείται μύθους και παραμύθια και διδάσκει την τέχνη του θεάτρου και της αφήγησης. Σχεδιάζει παραστάσεις αφήγησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους σε σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν και από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. 
Από το 1989, και επί σειρά ετών, έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας,Θέατρο Μουσούρη, Θέατρο Επιδαύρου, κ.α.) και έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Μ. Βολανάκη, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Μιχαλακόπουλο, κ.α.Έχει παίξει στις κινηματογραφικές ταινίες (Μαραθώνιος του Αντώνη Κόκκινου, Εφάπαξ του Ζαπατίνα, Από την άκρη της πόλης του Κ. Γιάνναρη). Έχει διδάξει το μάθημα της θεατρικής αγωγής σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων.Επιμορφώτρια θεατρικής αγωγής στο ΚΕΘΕΑ-Παρέμβαση για σχεδόν τρία συνεχόμενα έτη (2008-2011). Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις αφήγησης με μαθητές της. Από το 2005 ως και σήμερα, ασχολείται επαγγελματικά με την Τέχνη της Αφήγησης (αφηγείται, διδάσκει, σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα και διοργανώνει αφηγήσεις και δράσεις για τη διάδοση της Τέχνης της Αφήγησης). Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, έχει συνεργαστεί με το "Κέντρο" σε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες (Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης , εργαστήρια αφήγησης και ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης "Grundtvig") καθώς και για παιδιά ( εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πάμε σχολείο").
Μάνια Μαράτου
Η Μάνια Μαράτου είναι από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα. Από το 1996 αφηγείται Η ιστορίες, μύθους, παραμύθια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Στις αφηγήσεις της συνοδεύει τον εαυτό της με κρουστά μουσικά όργανα. Ακόμη, διδάσκει την τέχνη της αφήγησης σε εργαστήρια και σεμινάρια. Διδάσκει το μάθημα «Τέχνη και αφήγηση» στο Διδασκαλείο των νηπιαγωγών του ΤΕΑΠΗ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών. Συνεργάζεται με το Κέντρο Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών από την ίδρυσή του και διδάσκει τεχνική της αφήγησης στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου. Δημιουργεί και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά συνδυάζοντας αφήγηση και χειροτεχνία σε σχολεία, και σε συνεργασία με το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα.
Από το 2004 έχει εμβαθύνει στη μυθολογική αφήγηση, και επεξεργάζεται τα έπη του Ομήρου. Συνεχίζει την έρευνα και την αναζήτηση για έναν σύγχρονο επικό λόγο στο εργαστήρι «μυθολόγιο», μία ομάδα εργασίας που αποτελείται από νέους αφηγητές και στεγάζεται στον χώρο «Δρόμος με Δέντρα- Baumstrasse”.
Χοροδιδάσκαλοι: Γεώργιος Παπαχρήστου, Ευαγγελία  Ανδρέου, Ιωάννης Σαμώτας, Αθηνά Νατσιούλη
Επιμέλεια Παραστάσεων: Ιωάννης Σαμώτας - Επιμέλεια παιδικών τραγουδιών: Ευλαμπία Ντούλα
Με την ευγενική δωρεάν παραχώρηση του Ανοιχτού Θεάτρου Ελασσόνας από τον Δήμο Ελασσόνας