Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Παιδικές Βιβλιοθήκες «Emoticons»

Συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, και σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και συγκεκριμένα στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» , η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».
Οι νέες τεχνολογίες έφεραν στη ζωή μας και τα emoticons. «Φατσούλες» με τις οποίες εκφράζουμε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπως χαρά, λύπη, ενθουσιασμό κ.α. Θα λέγαμε ότι είναι ένας εικονικός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Άλλωστε, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης αποτελεί καίρεο σημείο όσον αφορά την ολοκληρωμένη ανάπτυξη κάθε ατόμου. Και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος αποδέκτης συναισθημάτων από τα παιδιά;
Θέμα της σημερινής δράσης τα συναισθήματα. Όταν αισθανόμαστε, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλλει όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Sam Godwin «Αισθάνομαι, αισθάνομαι… τον κόσμο», εκδόσεις Πατάκης, η ανάγνωση του οποίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής δράσης.
Στη συνέχεια, τα παιδιά με αφορμή την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου γνώρισαν τις πέντες αισθήσεις και πως οι εμπειρίες που αποκτούμε μέσω αυτών μας οδηγούν σε ποικίλα συναισθήματα. Τα παιδιά μίλησαν για τις προσωπικές τους καθημερινές εμπειρίες και ποια αίσθηση χρησιμοποίησαν κάθε φορά. Φυσικά μίλησαν και για τα συναισθήματα που ένιωσαν και καθώς μιλούσαν ασυναίσθητα εξέφρασαν τα συναισθήματα τους μέσω εκφράσεων προσώπου.
Στο σημείο αυτό ζητήθηκε από τα παιδιά να φτιάξουν τα ίδια εκφράσεις προσώπου χρησιμοποιώντας πολύχρωμα χαρτόνια, σημεία στίξης, γράμματα και αριθμούς και φυσικά τη φαντασία τους. Στο τέλος της δράσης, συγκεντρώσαμε λυπημένες, χαρούμενες, θυμωμένες αλλά και ενθουσιασμένες «φατσούλες» και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αν δεν υπήρχαν συναισθήματα ο κόσμος μας θα ήταν μονώτονος, χωρίς χρώμα.
Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται στη Παιδική Βιβλιοθήκη «Λάκα Μαντζιάρα» με μια ακόμα δράση το θέμα της οποίας είναι «Το σημείο βρασμού – Ένα εργαστήριο για το θυμό». Θυμός, ένα συναίσθημα που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Γιατί θυμώνουμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θυμό και με ποιους τρόπους; Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όλοι μαζί στην επόμενη δράση. Μια δράση που μας αφορά όλους!
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!