Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Κήρυξη εμπάργκο στο Υπουργείο Υγείας από τα συστημικά ΜΜΕ

Έρχεται ρύθμιση, με την οποία διαγράφονται όλα τα χρέη των πολιτών προς τις εφορίες, από νοσήλια που δημιουργήθηκαν πριν από το 2015 και εστάλησαν στις κατά τόπους εφορίες και βεβαιώθηκαν. Επιπλέον 150.000.000 ευρώ «πάγωσαν» και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ. Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε χθες το πρωί ο Ανδρέας Ξανθός και φυσικά πέρασαν στα ψιλά της επικαιρότητας, όπως περνούν στα ψιλά οι προσπάθειες που γίνονται και οι μάχες που κερδίζονται στον χώρο της Υγείας.
Ό,τι κι αν κάνουν ο Ξανθός με τον Πολάκη θα μένει πάντα στην σκιά μιας αντιπολιτευόμενης ελίτ της Υγείας. Όσες ανάσες κι αν δίνονται στο πολύπαθο αυτό σύστημα περίθαλψης που τόσο ταλαιπωρήθηκε και υποβαθμίστηκε την πενταετία 2010-2015, όλα θα περνούν στα ψιλά των ειδήσεων, σε αντίθεση ακόμη και με κινητοποιήσεις τόσο ισχνές που κάποιες φορές οι διαμαρτυρόμενοι είναι λιγότεροι και από τους δημοσιογράφους που έχουν σπεύσει να τους “καλύψουν”.
Είναι σε εξέλιξη στη Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας. Σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεωκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την πολυεθνική εταιρεία Novartis. Υποθέσεις που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τώρα που αυτά βγαίνουν στη δημοσιότητα,  κάποιοι  θέλουν πάση θυσία να κρατηθούν στο συρτάρι. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον γι’ αυτό. Από τη συσκότιση και τη σιγή ασυρμάτου στα κατά τα άλλα λαλίστατα, για ψύλλου πήδημα, συστημικά ΜΜΕ.
Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9000 άτομα, που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτούς, οι 3000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχει δρομολογηθεί, έχουν προκηρυχθεί ή αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις για άλλα περίπου 9500 άτομα. Και από αυτούς, περίπου οι 5000 θα είναι μόνιμο προσωπικό. Από το 2016 και μετά, έχουμε αύξηση προσωπικού πάνω από 4000-5000 περισσότεροι στο ΕΣΥ. Από τις περίπου 9500 οι 5000 περίπου θα είναι μόνιμοι. Από τους 5000 μόνιμους, οι 2000 αναμένεται να είναι γιατροί.
Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε την προκήρυξη  790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη  τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Έχει δρομολογηθεί η παράταση της θητείας περίπου 1500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Και εδώ σιγή ασυρμάτου από τα συστημικά ΜΜΕ.
Προχωράει το Υπουργείο Υγείας στη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου Τοπικών Μονάδων Υγείας, που έχει στόχο να βελτιώσει αποφασιστικά την πρόσβαση των πολιτών σε μια ολιστική και υψηλού επιπέδου υγειονομική φροντίδα κοντά στον τόπο κατοικίας των πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και  την κατ’ οίκον φροντίδα.
Άμεσος στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί  σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας.
Για τη στελέχωση των δομών αυτών, προκηρύσσονται άμεσα πάνω από  3000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού (από τις 3000 θέσεις, οι περίπου 1300 θα είναι θέσεις γιατρών) που είναι αναγκαίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Επιπλέον, με το δίκτυο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα συνεργάζονται, όπου είναι απαραίτητο, και ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, οι  οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5500 τέτοιοι. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να αυξηθούν και να φτάσουν περίπου τις 7500. Ακούστηκε τίποτε από τα ΜΜΕ;

Θαρρείς κι έχει πέσει θύμα ενός ακήρυχτου δημοσιογραφικού εμπάργκο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και βιώνει μια πρωτοφανή απομόνωση από την επικαιρότητα. Συστηματικά εξοστρακισμένοι οι Ξανθός και Πολάκης από μια μεγάλη μερίδα ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν πως υπουργός Υγείας είναι ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.