Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ασκήσεις και δίαιτα για να χαθεί το σωσίβιο της κοιλιάς. Σε τι οφείλεται, τι πρέπει να τρώτε και ποια λάθη να αποφύγετε


Όταν κάποιος βλέπει ότι πήρε κιλά, το πρώτο σημείο του σώματος που παρατηρεί είναι η κοιλιά του. Βλέπει, λοιπόν, την κοιλιά του να ‘πετάει’ περισσότερο από πριν, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα παντελόνια του ενώ ‘ξεχνάει’, σε αυτή τη φάση, τις πιο εφαρμοστές μπλούζες.
Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες δίνουν μεγάλη έμφαση στο κοιλιακό πάχος, γιατί οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι αυτό συνδέεται στενά με καρδιαγγειακά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη και μια πλειάδα άλλων παθήσεων. Τα άτομα με στεφανιαία αρτηριοπάθεια εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου εάν διαθέτουν παράλληλα περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ερευνητές της Κλινικής Mayo, στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πέντε προηγούμενες μελέτες (συνολικά 15.923 συμμετέχοντες).
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν το άτομο εμφάνιζε φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ αποτελεί το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια το ύψος σε μέτρα - ως φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα ΔΜΣ μεταξύ 20 και 25.
Έχει διαπιστωθεί ότι όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 88 εκατοστά για τις γυναίκες ή 102 εκατοστά για τους άνδρες, ποσοστά που αλλάξουν κατά την διάρκεια των χρόνων καθώς αλλάξει και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, που σημαίνει ότι το λίπος σε αυτήν την περιοχή είναι σε μεγάλη ποσότητα, ο κίνδυνος μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι εξαιρετικά ψηλός. Γυναίκες και άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία κινδυνεύουν εξίσου, αν και οι άνδρες έχουν συχνότερα πάχος στην κοιλιά από τη νεαρή ηλικία διότι η διατροφή τους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν συνήθως λίγο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που υπόκεινται. .....................